Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz PpenoO #104148 üzenetére

    Ez azért meglepő számomra, mert a pörkölt kávébab nedvességtartalma 10-12%. A levegőé meg száraz helyiségben is 30% fölötti. Szóval pörkölt kávé nem tud száradni szabad levegőn, csak vizesedni. Kézi darálóval ez is a tapasztalatom, minél tovább áll a kávé annál "puhább" érzésre a darálás, kevésbé "reccsen" a kávé (nem tudom hogy lehet ezt szakszerűen leírni :) ).
    Fura módon egyébként a kenyér se azért keményedik meg, mert kiszárad, hanem mert a benne lévő keményítő elkezd kristályosodni ami megköti a benne lévő vízmolekulákat és egy keményebb szerkezetet alakul ki. Ezért elég a (felvágatlan) kenyeret kicsit újrasütni és újra puha lesz (hő hatására felbomlanak a kristály molekulák). Nyilván szeletben ez nem működik :) Illetve valamennyi nedvességet a kenyérhéj szív fel, ami értelemszerűen alacsonyabb nedvességtartalmú, mint a belseje.

    Viszont melegtől tényleg tud keményedni a kávészem. Nem lehet túl meleg helyen (pl. tűzhely közelében, napsütés érthette, stb.) volt tartva?

    Szerk: ettől persze még nem jó a nem légmentesen zárható zacskó, mert oxigén éri a kávét amitől romlik a minősége.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák