-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
PpenoO #104148 üzenetére
Ez azért meglepő számomra, mert a pörkölt kávébab nedvességtartalma 10-12%. A levegőé meg száraz helyiségben is 30% fölötti. Szóval pörkölt kávé nem tud száradni szabad levegőn, csak vizesedni. Kézi darálóval ez is a tapasztalatom, minél tovább áll a kávé annál "puhább" érzésre a darálás, kevésbé "reccsen" a kávé (nem tudom hogy lehet ezt szakszerűen leírni
).
Fura módon egyébként a kenyér se azért keményedik meg, mert kiszárad, hanem mert a benne lévő keményítő elkezd kristályosodni ami megköti a benne lévő vízmolekulákat és egy keményebb szerkezetet alakul ki. Ezért elég a (felvágatlan) kenyeret kicsit újrasütni és újra puha lesz (hő hatására felbomlanak a kristály molekulák). Nyilván szeletben ez nem működikIlletve valamennyi nedvességet a kenyérhéj szív fel, ami értelemszerűen alacsonyabb nedvességtartalmú, mint a belseje.
Viszont melegtől tényleg tud keményedni a kávészem. Nem lehet túl meleg helyen (pl. tűzhely közelében, napsütés érthette, stb.) volt tartva?
Szerk: ettől persze még nem jó a nem légmentesen zárható zacskó, mert oxigén éri a kávét amitől romlik a minősége.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
- DJI Air 3 FMC RC2 drón +Garancia +Care Refresh +ND Filterek +USB töltő
- Worlde PANDA-61 Midi billentyűzet
- Gepida Alboin 900 28 56 cm
- DJI Air 3 Fly more Combo FMC drón +Garancia +Care Refresh biztosítás 2025.09.03-ig