Új hozzászólás Aktív témák
-
Peterhappy
őstag
válasz Mr.Csizmás #2500 üzenetére
Szezon végén a fél grammal mókolók feljutnak a nagytopicba, a sárgacsibós-pattintós-tejszínesek meg kiesnek a kezdő-amatőr csoportba.
-
iatti
aktív tag
válasz Peterhappy #2501 üzenetére
már vagy két éve indítottam a nagytopikban egy két csöves mini express-el. a fiúk barátságosan fogadtak aztán belecsaptam a lecsóba egy gc+m.mini párossal. most itt hirdetem az igét. gyertek,jöjjön mindenki a hardcore-ba
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Filteres kávéfőzőbe hol érdemes filter után nézni? A Debreceni InterSpar-ban sehol sem találtam. DM, Rossman és még? És az is kérdés, hogy a fehér, vagy a fehérítetlen filter a jobb?
Valami márkát/fajtát is ajánlhattok, ami nagyon jó. A lényeg, hogy minél több kávé és kevesebb "papír" utóíze legyen a filter miatt.Köszi!
-
vtomi2
őstag
Sziasztok!
Kávét keresek kotyogóshoz (Bialetti Venus 4), láttam, hogy AVX kávékat ajánlotok, és találtam is nálunk helyet, ahonnan lehet rendelni. . nekifutásra egy Mokka + Gold blend + Brazil santos hármasra gondoltam.
Nálatok mik váltak be?Szerk.: Az kimaradt, hogy nem magyarországról vagyok
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz #49155328 #2462 üzenetére
Nem azért savanyú, mert rosszul csinálunk valamit? Ha veszek egy jobb arabica kávét (lavazza oro, segafredo crema / espresso), nekem is mindig savanyú lesz a végeredmény, és mindig kénytelen vagyok visszatérni az aldis kávéhoz. Most egy Saeco Incanto deluxe gépet használok, előtte külön kávéőrlőm volt és egy delonghi karos főző, azzal is ugyanez volt a tapasztalat.
Ha valaki tudja, mit rontok el, hálás lennék
-
maross
veterán
válasz Mr.Csizmás #2506 üzenetére
meg az ingyen 250grammos kave, ami lehet a 20k+/kg kategoriabol is, azaz 5-6k nyero....mondjuk ezt nem latom itt reklamozni amikor ingyenposta-partnert keresnek egyesek. Pont ma rendeltem, szomszeddal felezunk mindent, ez jön pluszba.
[ Szerkesztve ]
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
#49155328
törölt tag
válasz viktorhu #2507 üzenetére
A lavazza oro az nem savanyú, a segafredo crema az nem 100 arabica ,hanem 80/20-as keverék.
Függhet az őrléstől lehet nagyon durva és átszalad rajta a víz, az őrlemény konzisztenciájától, a víz hőmérséklettől. Látom automatád van, lehet itt okosabbak : https://logout.hu/tema/automata_kavegepek/friss.html[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz viktorhu #2510 üzenetére
Helló, bocs a beleugatásért: jellemzően a tiszta arabica és világosabb pörkölésű kávék tudnak savanyúak lenni. Azok nem mezei automatához valók szerintem, egész egyszerűen. Kell nekik a jó őrlő, hőstabilitás, állítható hőmérséklet, állítható előáztatás, lehetőleg szabályozható nyomás. Ezek egyike sincs meg egy átlagos, akár drága automatában. Utána pedig meg kell tanulni lefőzni, ami egyáltalán nem magától értetődő, sőt.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #2514 üzenetére
Köszi! Az aroma normálra van állítva, úgy látom, hogy az csak a mennyiséget befolyásolja. A vízhőmérséklet már magasra van állítva, az előáztatás hosszúra, az őrlési finomság is a második legfinomabb értéken. Van még egy intenzitásállító, ami az átfolyást fékezi a kifolyó "csapon", azzal is próbáltam játszani.
Ha nem való bele ilyen kávé, akkor mit ajánlanál kipróbálásra?
[ Szerkesztve ]
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz viktorhu #2515 üzenetére
Én most néztem be ide és nem vagyok szakértő, ezért is kértem elnézést előre, meg utólag
Ha a karos gépen világossal vacakolok és véletlenül sikerül (nem lesz savanya), akkor ott hosszú (akár 15-20sec) előáztatás van nulla Bar mellett. Mikor épp elkezd csöpögni, lassan feltekerem 6-7 Bar közé a nyomást és kb még 20-25 sec alatt folyik ki ~40g ital. Minél hosszabb az előázás, annál finomabb őrlés kell, hogy ne nyomja át gyorsan. Ha Nálad állítható az átfolyás, azt is fékezni kell lehetőség szerint. Ha mérhető, akkor üresen 50-60ml/10sec. Hőfok kávé függő, de világos cucc többnyire magasabb hőfokot hálál meg, míg egy klasszik presszó kifejezetten alacsonyabbat.
Mindezt pedig fenntartásokkal kell kezelni, mert nem vagyok baristaSzóval az automatába én klasszik, "olaszos" presszókat vennék, azokkal nem lesz baj. Persze nem bolti szarokat, hanem tisztességes magyar kisüzemi, friss pörkölésű, minőségi cuccot. Azt pedig adagonként használnám fel (többit a fagyasztóba, lehetőleg vákuum alatt) és semmiképp sem tölteném megdögleni a gép tartójába.
Ez nyilván nem lesz 2400Ft, mint az Aldis kilóára (ami amúgy ár/értékben nagyon jó, csak abszolútban vacak ), de 4-5 rugós kilóáron már igenis lehet gazdálkodni. A kávé élvezeti cikk, ez van."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz viktorhu #2507 üzenetére
Szép estét. Nem vagyok profi de az szöget ütött a fejembe hogy a lefojás nagyon múlik azon hogy mikori pöri ha már egy-két hónapnál régebbi akkor nehezen lessz rendes lefutás még olaszos pörinél is. Nagyon finomra kell örölni attólmeg lehet hogy befúllad egy automata. De ezt szerintem az automaták topikon jobban vágják. 🤔
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #2522 üzenetére
"Mindezt pedig fenntartásokkal kell kezelni, mert nem vagyok barista"
Köszönöm Pont ez a lényeg inkább, a személyes tapasztalatok
"Szóval az automatába én klasszik, "olaszos" presszókat vennék, azokkal nem lesz baj. Persze nem bolti szarokat, hanem tisztességes magyar kisüzemi, friss pörkölésű, minőségi cuccot.'
De ha olaszos, akkor nem inkább olaszt?
"Azt pedig adagonként használnám fel (többit a fagyasztóba, lehetőleg vákuum alatt) és semmiképp sem tölteném megdögleni a gép tartójába."
Gyorsan elfogy nálunk, két napnál többet a gép tartójában nemigen tölt kávé.
"nyilván nem lesz 2400Ft, mint az Aldis kilóára (ami amúgy ár/értékben nagyon jó, csak abszolútban vacak )"
2000 az aldis szemes espresso kilója, és eddig azzal értem el a legjobb eredményt Azért is jöttem ide, mert nyilván ennek nem így kellene lennie
-
konzumpro
senior tag
válasz Ketchup2020 #2523 üzenetére
Már mindenhol beszélünk mindenről. A Bellarom Bio-t pl. karoson se lehet befullasztani, már annyira döglött az új is. Automatánál csak a nyomásfokozó meg a vízhozam aminek befolyásolásával lehet javítani a lefolyáson.
-
őstag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz koxkids #2527 üzenetére
Én azért nyomtam évekig ennek az aldi verziójával...
Ki kell ismerni, hogyan tudsz vele ihatót főzni és sokat nem szabad elvárni tőle. Ezeknek nulla a hőstabilitásuk: 15 percet fűtöd, utána eresztesz belőle üresen fél decit, vársz újabb egy-két percet és csapolhatsz egyet. Persze nem bolti, porított zarándokszarból, hanem veszel egy alsó kategóriás őrlőt legalább ugyanennyiért (pl Graef CM702), vagy kéziből egy Hario Skerton Prot (bár az életed eltekergeted vele, de jóval olcsóbb) és rendes kávéval eteted. Ja, egy tamper is kell hozzá, mert az a műanyag viccnek is rossz, de egész komolyan. Legalább akkora lenne, mint a szűrő, de gondosan kisebb(#2524) viktorhu @ ha magyar kispörkölőtől vásárolsz, akkor őt támogatod és tudod, mit veszel. Olasz, előre csomagolt gyári szarnál fogalmunk sincs a pörkölési dátumról és többnyire arról sem, mi van a zacskóban. Nem beszélve magáról a pörkölés menetéről, ami a legfontosabb. Sokszor volt már itt is: pl. Pallyotz GetUp blendet nehéz lesz elrontani, vagy Kapuczineren a Velencei gondolások, esetleg Palermo aranya és egyéb 6000Ft/kg körüli dolgok.
Ez nem zárja ki, hogy jó kis cuccot tudsz venni boltban is, ha épp szerencséd van és friss gyártásút fogsz ki. De ez a része teljesen lutri és utána is rengeteg kérőjel marad, ami hosszú poszt lenne...[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Peterhappy
őstag
Értettem a célzást, bár indokolatlanul ellenségesnek tartom, úgyhogy elárulom, hogy lövésem sem volt az akcióról, míg egy itteni kedves Kolléga hétvégén fel nem hívta rá a figyelmem.
A reklámozásról pedig annyit, hogy egy haverommal összeállva én is alapból rendelek annyit, hogy a postaköltséget megússzuk, szimplán egy kedves gesztusként szoktam jelezni ilyenkor, hogy ha valaki társulna és csak egy kevés kávéra volna szüksége, ptk nélkül be tud társulni.
Korábban is rendeltünk így, most is többen rendelünk, ha ez bárkit zavar, többször nem "reklámozom" magam. -
kory24
őstag
válasz Mr.Csizmás #2532 üzenetére
Emailben volt:
Minden évben szeptember végén ünnepeljük a világban a KÁVÉ világnapját.
Kapucziner Kávé Manufaktúra már egész szeptemberben különleges ajánlattal kedveskedett.
Használd ki ezt az extra lehetőséget szeptember 30 éjfélig.
Ajándék Kávé minden rendeléshez, 15 000 Ft feletti vásárláskor
A Kávé VilágnapjáraSzeptember 30-ig minden 15 000 Ft feletti rendeléshez ajándék kávé választható az alábbi feltételekkel:
- 15 000 Ft felett egy 100g-os kávé ajándékba
- 20 000 Ft felett egy 250g-os kávé ajándékba
Rendeléskor a "Megjegyzés" rovatba írd be, hogy melyik kávéból és milyen őrléssel szeretnéd az ajándékodat. A kínálatunkból - a Kopi Luwak és a Peru Raul Mamani Uchunari kivételével - bármely specialty kávéból és blendből választhatsz a készlet erejéig. Élj a lehetőséggel!!! -
Peterhappy
őstag
-
kory24
őstag
Esetleg a lidl-ös géphez képest egy DeLonghi EC260 jobb vagy rosszabb választás lenne?
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #2529 üzenetére
Köszönöm. Abból indultam ki, hogy Olaszországban a turistahelyeken kívül nagyon olcsó a kávé (délen 50 cent), mégis mindig tökéletes, pedig azok annyiért biztosan nem kézműves kávéból készülnek. Azért itthon sokkal nagyobb az esélye annak, hogy rossz kávét kapjunk fancy helyeken is, bár nagyon sokat javult a helyzet. Szóval szívesen támogatok itthoni kisvállalkozásokat, de presszókávéban és tésztában inkább bíznék az olaszokban.
-
soldier2
őstag
válasz viktorhu #2538 üzenetére
Olaszoknál boltokban/kávézókban is pörög a kávé, ezért akár a doserbe előredarálva is jó, mert rövid idő alatt elfogy. Mire ideér a Tesco-ba már jó esetben is fél éves (de inkább éves) pörkölés. A frissesség meg rengeteget számít.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
nagyúr
válasz konzumpro #2525 üzenetére
Ne viccelj már, hogy egy friss gyártású kávé befullad. Ugyan az a szelep van mindben és kipróbált a csomagolás. A gyártás ugyan azzal a rutinnal és eljárással készül, mint a többi gyárban. (nem manufakturában)
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz viktorhu #2538 üzenetére
Pedig ahogy Koxx írja. Én is nagyon szeretek az olaszoknál kávézni (mostanra sokat romlott ám a helyzet, a turista helyeken már bármilyen szutykot letolnak a torkodon, hülye amerikainak ez is sokkterápia a mocsárléhez képest, amit ők kávé gyanánt vedelnek), valamiért nekik nem éri meg fosul lefőzni a cuccot és teljesen érthetetlen, hogy itthon miért van annyi pocsék kévézó, benne egy pár milliós profi géppel, amit mondjuk pár napos tanfolyamon meg lehetne tanulni jól beállítva használni, ráadásul relatíve kávébabtól függetlenül (noha a jó minőségű - és friss!! - alapanyag legalább 50% fontosságú )
De ez jelen esetben nem az alapanyagon múlik, mert az olasz presszóban mindig is jelentős robusta rész volt, minél délebbre mész, jellemzően annál több. A robusta pedig erős, fekete, krémes, sűrű, keserű. Se több, se kevesebb. Plusz a pörkölés, amivel tényleg nem szaroznak; feketére égetni, azt' jólvan.
Én sajna nem vásárolok külföldről kávét, ebben így nem tudok segíteni...(#2541) Polarstar @ a frisset pont be lehet fullasztani, mert friss. Minél döglöttebb, annál hamarabb fog átfröccsenni a szűrőn, nulla krém mellet.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
soldier2
őstag
válasz viktorhu #2543 üzenetére
Ha ragaszkodsz az olasz pörkölőkhöz esetleg kérdezd "bl4ze" fórumtársat. De egy Pallyotz féle Hello Siciliát is próbálhatsz itthonról.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
viktorhu
veterán
válasz Polarstar #2544 üzenetére
Dehogynem, minden ami sertéshús, abból a magyar termékek szerintem sokkal jobbak, mint a sztárolt latin (olasz, spanyol, francia) termékek, mondom ezt úgy, hogy egy időben rendszeresen volt házi spanyol serrano ellátmányunk.
De kávéügyben még mindig ott tartok, hogy az 50 centes olasz kávé jobb volt, mint akár az 500 forintos itthoni, és most már tippet is kaptam, hogy akkor az erősebb pörkölésű robustásabb irányban kell nézelődnöm, amiért abszolút hálás vagyok, köszönöm!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz viktorhu #2547 üzenetére
Perszehogy, csak azt nem sikerül átnyomni, mint infót, hogy a kis manufakturális pörkölők ellenőrzött területről, minőségi alapanyagból dolgoznak, szerelemből (persze pénzért, de itt azon van a hangsúly, hogy csillogó szemmel basztatja a pörkölőgépét, mert érdekli hogyan lehet jobb, mint tegnap). Amint a gyártás átkerül nagyüzemire, ez mind megy a levesbe. Lavazza, Illy, whatever. Ne legyen semmi illúziód. Annyival jobbak, mint egy Omnia, hogy azért a pénzért amit elkérnek, már vehetnek eggyel jobb alapanyagot.
Vásárolhatsz olasz cuccot, de találj hozzá olasz kispörkölőt."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #2548 üzenetére
De, megértettem, és írtam is, hogy az ESE párnákat mind így vettem annak idején, kézműves helyekről. Viszont még mindig nem tudom elképzelni, hogy az ilyen 50 centes kávékat ilyen kézműves kávéból csinálták. A törököknél elhiszem, ott is óriási kultúrája van a kézműves kávénak, minden vidéki piacon van "szárazkávés" (és jók is benne nagyon, de az megint egy másik műfaj), de az olasz kézművesség más árszinten van azért.