- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- Kínai cégek segítik ezentúl a Teslát, a Renault-t, a Hyundait és a Toyotát
- Hálózati / IP kamera
- Mindenki AI-t akar, már 2025-re is eladták a HBM chipeket
- Linux kezdőknek
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Crypto Trade
- Windows 10
- Microsoft Excel topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
Gondolom arra akart utalni a költő, hogy a kapszula fő előnye a bekapcsolom, 30s után 1 gombot megnyomok és jön a kv, mindenféle ízben is.
Ha molyolva töltögeted otthon, akkor már vehetnél egy rendes karos gépet és vitán felül jobb lesz az eredmény, az időt meg ugyanúgy rászántad.
Igazam-e van-e?"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #3554 üzenetére
Bezonyám! A kapszula töltögetés egyenlő az önszivatással! Én is űztem egy időben, amikor még fogalmam sem volt arról, hogy ha ezt az időt másra fordítom, fényévekkel jobb kávét ihatok!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz RetepNyaraB #3554 üzenetére
sőt egy négygombos random átlag automatával is kevesebb lenne a cíg, fent víz, kávé, alul ganézás, közte on-off, egycsésze kétcsésze.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
vtechun
veterán
válasz #49155328 #3552 üzenetére
5 perc alatt megcsinálok 2 lattet, latte arttal, különböző tejekkel(az egyik mandula, másik tehén, french pressel habosítva.
Nemrég használtam munkahelyen Gaggia-t. Valóban jobb volt valamelyest, de semmiképp sem annyival, amennyivel többe kerül egy 10-15 ezres alap DC géptől. Ugyanannyi idő alatt tömök meg egy kapszulát, mint egy kart. Sőt kapszulából ha kell betömök többet, és akkor egymás után főzhetek.Tapasztalataim szerint ezek a DC gépek rendkívül megbízhatóak, tartósak. Gyakorlatilag pár havonta vízkőtelenítem és más gondom nincs vele. Ristretto, maximum espresso méretet főzök vele, így ekkora kávéban a hőstabilitással sincs gondom. A Graef CM 702-essel úgy őrlöm, hogy megfelelő idő alatt jöjjön le a megfelelő mennyiség.
ilyeneket szoktam reggeli mellé rottyantani.
Így fő le nálam: [link][ Szerkesztve ]
-
lorcsi
veterán
válasz RetepNyaraB #3554 üzenetére
Mondjuk ez a karos főző es a kollega cm702 orlojevel parositva ?
-
soldier2
őstag
válasz vtechun #3558 üzenetére
"semmiképp sem annyival, amennyivel többe kerül egy 10-15 ezres alap DC géptől" van olyan kávé amiből igaz lehet, másokra meg nem. Épp ezért kár is ezen vitatkozni. Ha te elégedett vagy a végeredménnyel, akkor tényleg fölösleges váltanod, hisz ez is leginkább arról szól hogy saját magunknak jó legyen. A vendégek véleménye másodlagos, a fórumozóké meg a kutyát sem érdekli, ha nem célunk a fejlődés. Akit meg elkap a gépszíj az úgy is végigolvas mindent.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vtechun
veterán
Ez olyan mint egy Saeco Poemia. Munkahelyen ilyet vettünk, nem főz számomra olyan jót, mint a DG.(A gaggia azért jobb volt mint a DG - de kinek van ennyi pénze ilyesmire )
Igazából mi kell egy jó espressohoz?
Megfelelő, megfelelően őrölt kávé.
Megfelelő hőmérséklet
Megfelelő nyomás.Mi az aminek nem felel meg a fentiek közül a Dolce Gusto?
Más.
Én ugyan nem használok bolti őrölt kávét. De van aki igen. Ezeknek az őrlési finomsága nem igazán megfelelő espresso géphez (maradjunk egyelőre DG). Túl gyorsan átfolyik rajta a víz. Az előbb unalmamban, mondom, kipróbálom a nyomást fokozva
Raktam alulra egy - a szűrőt teljesen elfedő - alufóliakorongot, melyre 2 db 1 -2 mm-es lyukat fúrtam. Kicsit túl kevés lett a lyuk, de meglepően szépen jött le. Sokkal szebben, mintha ugyanezzel a kávéval kotyogósban, szarvasiban, vagy nyomásfokozás nélkül DG géppel főztem volna le. Később lehet érdemes, 1 utántölthető kapszulát eleve megfelelően beszűkíteni, hogy ne kelljen ezzel bohóckodni és máris iható kávé van olcsón, gyorsan.
-
vtechun
veterán
válasz Mr.Csizmás #3564 üzenetére
inkább nyomásfokozót, ha jól sejtem, hogy mi az
-
capafog23
őstag
Lavazza Oro kicsit savanyú nekem.
Sikerült belőni az 1:2-es arányt 30 sec-re.
Arra gyanakszom hogy a kávéfőző hője a kevés.
Valami tipp esetleg?
Delonghi dedica+sage smart grinder (4-es örlési finomságon) -
capafog23
őstag
válasz Mr.Csizmás #3567 üzenetére
Oké, rápróbálok.
Még arra gondoltam hogy nyomok előtte 1-2 kamu shotot, csak a vizet engedem át a portafilteren, talán bemelegszik jobban a gép+portafilter. Lehet segít. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz capafog23 #3568 üzenetére
irodában is mindig úgy főzök, megvárom a zöldet, víz engedés, felteszem a kosarat, újra zöldre várás, kicsit engedek a kosárba és amikor már a gép teteje is érezhetően meleg, akkor kezdem lefőzni. megváltás a régi plastikbomber szarvasi után. (delonghi ec31.21)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
őstag
válasz Mr.Csizmás #3569 üzenetére
ilyen 10-20p előmelegítés nem jó taktika? én úgy szoktam, hogy legalább 1x magától kikapcsoljon (talán 15p), és utána az első zöld után engedek vizet, aztán fel a kosár és következő zöldre megy. érdemes "felvizezni" a kosarat lefőzés előtt?
a korábbi témá(m)hoz:
fagyasztott bab -> nagyságrendekkel jobb mint a két hetes poshadt"... and I hope you have a great day!"
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz pető bá' #3570 üzenetére
De, az is. Csak azert csorgatok at vizet, hogy ne rogton hideg viz jojjon a kazanba, es elobb kapcsolja a termosztatot. A vizet engedek a kosarba az eloaztatast jelenti, nemelyik orlemenynek jot tesz - ki kell kiserletezni.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
őstag
válasz viktorhu #3571 üzenetére
Automatikusan kikapcsol 15p után.. reggel kb ébredés után bekapcsolom, mire eljutok a kávézásig bőven lejár 15-30p is..
de igen, igyekszem kivárni azt a 15-20p-t, nekem kb ennyi ido alatt melegszik át a gép teteje..Csizmás - előáztatást megpróbálom
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
nagyúr
-
-
őstag
válasz Mr.Csizmás #3576 üzenetére
iigen, ugyanez, csak nem tudtam hogy fogalmazzam meg hogy értelmes legyen amúgy már én is vettem volna valamilyen időzíthető aljzatot
viszont így HO mellett most nagyon ráérek kivárni amíg felmelegszik"... and I hope you have a great day!"
-
capafog23
őstag
válasz Mr.Csizmás #3569 üzenetére
Sajnos nem javult a savanykás íz.
Előmelegítettem.
Próbáltam finomabbra őrölni a kv-t akkor talán kevésbé volt savanyú, de nem az igazi.
Már nem igazán tudom mit próbáljak még. Lehet halott a kv vagy nem tudom. 2020.09 volt a dátum rajta. (vásárláskor nem gondoltam ezt öregnek) -
viktorhu
veterán
válasz capafog23 #3578 üzenetére
Van elvileg még egy lehetőség, a gőzölővel túl lehet melegíteni a rendszert. Nekem a de longhim útmutatójában az volt, hogy gőzölés után nem szabad mindjárt kávét készíteni, mert megégeti a kávét, előbb le kellett kicsit hűteni, pl. gőz vagy meleg víz kieresztésével.
-
soldier2
őstag
válasz capafog23 #3578 üzenetére
A 2020.09. Nem a lejárati dátum? Mert ha igen akkor nagyon de nagyon döglött. Ha pörkölési dátum akkor nem az a hiba, ennyit ki kell bírnia.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz Polarstar #3581 üzenetére
mfd = manufacture date?
b.b. = best before (minőségmegőrzés)szóval ez egy fél éves. én is beszoptam az emagos akciós kimbo-val, 10 helyett 5k volt egy kiló black fridaykor, 2020/02 MFD-vel. száraz porladó íze van, most hogy megjött a kapuczineres, sztem elajándékozom a maradékot.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
nagyúr
válasz #49155328 #3584 üzenetére
Nekem sincs bajom ezzel a kávéval. Remek aromái vannak, én kedvelem. Ellenben ha mondjuk becsomagolják némi jó kis mosóporos konténerbe, mert hát be van csomagolva ugye - akkor történhetnek csodás aroma meglepetések.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
RetepNyaraB
veterán
Sajnos nem gondolom igazán. Ezek az alap gépek semmi olyat nem tudnak, amitől komolyak lennének.
Tehát alap presszót tudsz készíteni, akár finomat, de feljebb lépni nem. De ha sose akarsz világosabb pörkölést próbálni, nem szeretnél drága kávékkal bohóckodni a különleges ízekért, akkor jó lesz.Én nyaralok épp valami vendégházban, ahol egy borzasztó DeLonghi pod\presszó termoblokkos hibriden kell főzni. Nyomásfokozós kosár, úgy szar, ahogy van. Kinu Phoenix+Aldis fekete zacskós prémium szemes kátrány. A daráló az overkill, de a végeredmény meg oké. Erős (ez nem pozitívum, csak tény; én nem azért iszom, hogy üssön), fekete, némi krém, nem ihatatlan, meg lehet oldani, hogy 25-30mp között jöjjön le. Ám a "rendes karos gép" alatt sajnos nem ezt értem, hanem minimum egy pidelt gaggia babyt használtan. Sz.zs. tud évjáratot mondani, mert abból is van olcsó belsejű...
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
soldier2
őstag
válasz RetepNyaraB #3587 üzenetére
A Baby minden generációja OK, a Classic 2015-18 kerülendő, ha tuningolni szeretnél. Alapesetben egy OPV-vel bőven vállalható kezdőgép, inkább az a baj vele, hogy a klasszikus "Classic"-nak csak a fémházát kapta meg.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
dm1970
tag
Sziasztok!
Lenne egy (lehet) láma kérdésem. Egy ocsó automata gépünk van otthon. Eddig még sosem vettem 2x ugyanazt a kávét, keresgélek, kóstolgatok. Belefutottam néhány olyan típusba, ami nekem nagyon "savanyú(kás)" ízű, utóízű volt. Ezért az utóbbi időben csak olyan kávét vettem, amin fel volt tüntetve a savasság, s az alacsony volt. Ezeknél nem tapasztaltam ezt az "ízt".
Kérdésem, van, lehet köze a kettőnek egymáshoz, vagy csak szerencsém volt?
A másik kérdésem is ezzel lenne kapcsolatos, ha összefügg az előbb említet két dolog.
Keresgettem én a neten , de nem jártam szerencsével. Nincs valami oldal, ahol a különböző szemes kávéknak megtalálhatók a tulajdonságai?
Például ez a [link] kávé eléggé bejött, itt rajta van a csomagoláson minden, de általában csak a pörkölés erősségét és az intenzitást szerepeltetik.
Ha nem függ össze a savanykás íz és a savasság, jól jönne valami okosság, hogy mi miatt lehet ez?Köszi dm
-
soldier2
őstag
Több tényezős a dolog, leginkább a kávé fajtája (pl kenyai szinte mindig savas), pörkölés intenzitása (minél enyhébb a pörkölés annál savasabb), a víz hőmérséklete (minél alacsonyabb annál savasabb), meg a te ízlelőbimbóid és ezek kombinációi határozzák meg a kávé savasságát.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
viktorhu
veterán
Az automatákkal a kifinomultabb / visszafogottabb pörkölésű kávék savanyúak lesznek, ezt többen is leírtuk már saját tapasztalatból itt. Egy megoldás van, a sötétebb pörkölés használata.
Szerintem érdemes elengedni megfelelő felszerelés és elszántság híján azt, hogy mi a "jó kávé", és érdemes megtalálni ami a te eszközöddel és a ti ízlésetekkel beválik.
Nekünk is savanyú lesz az itt népszerű lavazza oro automatával is és az alap de longhi karos géppel is. Nincs más, mint kísérletezni, esetleg itt vagy az automatás fórumon megosztani egymással, hogy mi az, ami jól működik automata géppel is.
-
konzumpro
senior tag
válasz #49155328 #3559 üzenetére
Tegnap még este is felröhögtem a párbeszédeteken...
Ma megkóstoltam amit egy Dolce Gusto Krups KP130831 gép főz, jobb mint amire számítottam, töltöttem hozzá kapszulát saját pörkölésből, filterpapírral, egész jó lett, amit automatával főztem belőle, ahhoz képest kiegyensúlyozottabb, úgy tűnik az automatám hőhiányos vagy túl nagyot ingadozik főzés során.
Nöhmal Tiramisu kapszulát is kóstoltam, a gyári utasítás 2-es a tejporos, 4 a kávés kapszulára, pedig úgy látszik még marad a tejkapszulában bőven tejpor, 4-esre engedve a tejest és 2-re a kávés kapszulát nagyon jó az eredmény, nem gondolom hogy jó ötlet hosszan főzni a kávét, céges kapszulásnál is az jött be ha üresen engedtem forró vizet a rövid kávéhoz americanonak, a hosszan átfőzött kapszula döglesztően csípős keserű. Volt.
Szóval ez a Krups DG főző tök jó, ki fogom próbálni az alu nyomásfokozós trükköt is. És lehet hogy bohóckodás, de én automatával is rengeteget bohóckodok.
-
dm1970
tag
válasz viktorhu #3592 üzenetére
Köszi a választ!
Nektek is Mr.Csizmás és soldier2!ami a te eszközöddel és a ti ízlésetekkel beválik
Pont emiatt írtam, mert keresgélek, csak próbálok segítséget kérni a jó irányhoz.
S kiindulásnak már kaptam is.
Akkor most olyanokat fogok választani, ahol a roast érték magasabb. Ha van rajta érték, akkor a savassággal ne is foglalkozzak, nem azért savanyú, mert savas?
víz hőmérséklete
Ezt már alapból a legmagasabbra állítottam.Pont ezt is akartam kérdezni, de a minél drágább sajna nem az én világom, próbálok 4e körül megállni/Kg.
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz Mr.Csizmás #3594 üzenetére
Lehet, persze, de nem lesz elég, ha savas a kávé.
-
soldier2
őstag
Az automaták sajnos csak arra jók, hogy gombnyomásra kávét adjanak. A specialty kávék lényege, hogy a pörkölés ne fedje el a kávé természetes ízét. Ha valamelyik paraméter mellé megy (egy automatánál valami mindig mellé megy) akkor a gyümöpcsösségből savanyúság lesz. Automaták leginkább a sötétebb pörkölésű akár kis robusztát is tartalmazó kávékkal hozzák a legjobb formájukat.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
viktorhu
veterán
válasz Mr.Csizmás #3598 üzenetére
És az a kávé mégis jobb lesz, mint amit tudás és eszközök nélkül az ember otthon el tudna magának készíteni. Vagyis a profi kávésok jobb kávét tudnak csinálni maguknak, de a felhasználók nagy többsége egy ilyenből jobb kávét iszik otthon, mint amit másképpen elő tudna állítani magának.
Szerk re vízhő stb.: én ezt már feladtam, ami savanyú az automatával, az savanyú, nem tudok vele mit csinálni, mint más kávét venni. Ha túl keserű, azon tudok segíteni a hőmérséklet csökkentésével, de az is arra jó, hogy ne kelljen kidobni a kávét, legközelebb úgyis mást kell választani. Ezek be vannak lőve egy standard ipari kávéhoz, és ami attól eltér, az nem lesz finom, a beállításokkal max. a saját ízléshez lehet igazítani a kávét.
Én most örülök annak, hogy kipróbáltam a piros pellinit, fogok tovább kísérletezni, de nekem ez marad egyelőre a standard kávé ehhez a géphez.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz viktorhu #3599 üzenetére
nálam 2 év alatt az oro és kapucziner cuccok jöttek be az automatában, meg amit néha kaptam finomabb extra dolgok ajándékként. az előző kettőnél van egy-egy eltérő hosszmérték és őrlés beállítás, ahol a legjobb élményt adja nekem.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- PlayStation 5
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Az átlagnál vaskosabb ventilátorok kandikáltak ki a Corsair vitorlája mögül
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz