- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Microsoft Excel topic
- Windows 11
- MinDig TV
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen NAS-t vegyek?
- Crypto Trade
- Linux Mint
-
IT café
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
-
xcds
őstag
Sziasztok!
T500-hoz vadi új zsanér van vkinek? Rendeltem Aliról, de "genuine new" bontottat küldtek, ami persze ugyanúgy lötyög, mint ami benne van... -
mahi1
csendes tag
Vettem bontásra egy i7-es folyadékkáros T560-at. Azt tudtam, hogy "2101 Detection error on SSD (M.2)" hibával indul és onnan nem lép tovább. Viszont USB-ről beötli a Windows-t és minden csatlakozója működik, az összes teszt sikeresen lefut. Az alaplap felületén nem látok folyadék nyomokat. A T570-esnek van ilyen hibája, hogy nem látják az SSD-t az alaplapi csatlakozóval.
Szerintetek érdemes foglalkozni ezzel az alaplappal, lehet az ilyet javítani? -
Bálnaborjú
tag
Sziasztok! A Ryzen 5-ös Thinkpad T14 Gen2 -esem alaplapra forrasztott 16 Gb RAM -ját bővíteném, és nem vagyok biztos benne, hogy dual v. single rank modul kell hozzá. Az alaplapi ram infója:
sudo dmidecode --type memory
# dmidecode 3.3
Getting SMBIOS data from sysfs.
SMBIOS 3.3.0 present.Handle 0x0001, DMI type 16, 23 bytes
Physical Memory Array
Use: System Memory
Error Correction Type: None
Maximum Capacity: 64 GB
Error Information Handle: 0x0000
Number Of Devices: 2Handle 0x0008, DMI type 17, 92 bytes
Memory Device
Array Handle: 0x0001
Error Information Handle: 0x0007
Total Width: 64 bits
Data Width: 64 bits
Size: 16 GB
Form Factor: SODIMM
Set: None
Locator: DIMM 0
Bank Locator: P0 CHANNEL A
Type: DDR4
Type Detail: Synchronous Unbuffered (Unregistered)
Speed: 3200 MT/s
Manufacturer: Hynix
Serial Number: 00000000
Asset Tag: Not Specified
Part Number: HMAB2GS6CMR6N-XN
Rank: 1
Configured Memory Speed: 3200 MT/s
Minimum Voltage: 1.2 V
Maximum Voltage: 1.2 V
Configured Voltage: 1.2 V
Memory Technology: DRAM
Memory Operating Mode Capability: Volatile memory
Firmware Version: Unknown
Module Manufacturer ID: Bank 1, Hex 0xAD
Module Product ID: Unknown
Memory Subsystem Controller Manufacturer ID: Unknown
Memory Subsystem Controller Product ID: Unknown
Non-Volatile Size: None
Volatile Size: 16 GB
Cache Size: None
Logical Size: NonePróbáltam rákeresni a HMAB2GS6CMR6N-XN típusszámra, de nem találtam. Plusz, azt sem tudom, hogy a ranknak egyeznie kell-e, vagy épp hogy különböznie. Lényeg, hogy működjön, és lehetőleg dual channelben, természetesen.
[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
válasz Tim82 #116896 üzenetére
Az X270-eket azért jóval többért árulják, és ahogy eddig néztem nem igazán látom számomra hogy akkora előnye lenne hogy ez a felár megérje.
" de az is "vagy-vagy" alapon működik, tehát vagy NVME 2280 SSD, vagy 2,5" háttértár."
No ez viszont nem ok.
Egy valamilyen kicsi-közepes SSD (szerintem a gyakorlatban abszolút nem fontos hogy a leggyorsabb) + egy 1TB+-os HDD kellene bele nekem hosszabb távon.De akkor az X260-nál menne az SSD + HDD egyszerre ugye ?
Az hogy most SSD-ből pontosan milyen, az már majdhogynem részletkérdés. Persze a ritkább típusú csatolófelületeseket néha elég húzós áron árulják. -
Dhampir
félisten
Sziasztok!
ThinkPad X270-ről visszaolvasgattam, de ha jól láttam, nem mindenki kedveli.
Ettől függetlenül szeretném megkérdezni a véleményeteket, hogy például két konfiguráció közül melyik lehet az, amelyiket érdemesebb lenne használni:
1. Processzor: i5-6300U, Kijelző: 12,5", Érintős, FullHD IPS (volt IPS-ben?)
2. Processzor: i5-7200U, Kijelző: 12,5", HD (feltehetően ez a TN panelverziós lesz)
-
vicze
félisten
válasz Bálnaborjú #116904 üzenetére
DDR4 3200MHz kell bele ennyi, minden más tök lényegtelen.
16GB legyen a legjobb teljesítményhez. -
Dr. Akula
félisten
válasz Dhampir #116906 üzenetére
A 6xxx a Skylake, a 7xxx a Kaby Lake, teljesítményben kb. semmi különbség, a kötelező 5-10%-ot hozza csak, IGP ugyanaz. Ha az egyik gép IPS-es, a másik pedig csak TN, akkor szerintem nincs itt kérdés. Win11 egyikre se megy fel alapból (8xxx kell neki minimum), de ha kitörlöd a sources könyvtárból az appraiserres.dll-t, és csinálsz helyette egy ugyanilyen nevű üres filet, akkor a 22H2 is simán felmegy rá.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz Dhampir #116906 üzenetére
Volt IPS-ben. Sőt, volt HD is IPS-ben. PSREF.
CPU erőben valóban elhanyagolható a különbség, de az IGP az pont fejlődött - a Kaby Lake-s IGP (az i5-7200U CPU-ban lévő HD 620) az jobb az előző generációs, Skylake-s IGP-nél (az i5-6300U CPU-ban lévő HD 530). Persze ez a különbség nem biztos, hogy kijön a tervezett használatnál (amit ugye nem tudunk), de a HD 620 az, ami kábé változtatás nélkül átment a következő 2-3 generációba Inteléknél.
Nekem mindenesetre a 1080p IPS kijelző nagyobb előnyt jelentene, mint az újabb generáció.
Windows 11 telepítéshez meg jó macerás a mindenféle .dll törölgetés a telepítőből, elég a letöltött Win 11 iso fájlt valamilyen frissebb verziójú Rufusszal kiírni pendrive-ra és a Rufus rákérdez a kiírási folyamat kezdésekor, hogy nem akarod-e esetleg úgy kiírni a Win 11-et, hogy ne legyen CPU és TPM előfeltétel...
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tubi2
senior tag
Sziasztok!
W510-be tud valaki akksi beszerzési forrást? Gyári használt, vagy akár megbízható utángyártott is érdekelne.
- Tubi // 06-30-kettőhatnulla-3922 // Debrecen
-
totron
addikt
T570 vagy Carbon X1 G2? Megépítettség/anyag- és alkatrészminőség, strapabíróság, működés. Általában véve is érdekel a 2 vonal egymáshoz való viszonyulása. A Carbonnak lehet előnye egy szolidabb, vagyis élhetőbb =magasabb frekijű kijelzői PWM-mel?
Szerk.: majd' elfelejtettem, T60 party van, az ettől való távolságuk is érdekel a fenti szempontok alapján vagy bármelyik modellnek a minőségbeli távolsága ettől amivel van összevetési alap, gondolat, tapasztalat.
[ Szerkesztve ]
-
barnam_
nagyúr
válasz Tubi2 #116913 üzenetére
Utángyártottból mondanám a greencellt, de lutri.
Én nemrég rendeltem egy gc ultra akkut a w530-hoz. Igazából a meglévő 9 cellás is oké még de gondoltam a 6 cellással jobban elfér a táskában. Ahhoz képest amennyire drága volt többet vártam, kb 3 órát ment 50% fényerőn YT fhd-t játszva. Viszont valamiért nagyon lassan tölt, ilyen 13-15w-t látok aida-ban és vantage-ben is. -
Dhampir
félisten
Köszönöm szépen a tippeket és hasznos tanácsokat!
Csupán érdekességképpen, mert nem ez a cél, ha jól láttam egy videóban, az X270-ben egyszerűbbnek tűnik egy kijelzőcsere, mint például a billentyűzet kiszerelése, mert az utóbbi művelet esetében nagyon szét kellene szerelni a kis gépet.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz Dhampir #116917 üzenetére
Jól láttad. A saját X270-emnél mindkettőt megcsináltam (billentyűzet cseréje simáról backlitre és HD TN kijelzőé full HD IPS-re), a kijelzőcsere kb. 3-5 perces művelet, a billentyűzet cseréje meg másfél-két óra és a komplett gépet szét kell hozzá bombázni.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
válasz Dhampir #116920 üzenetére
Az ok az, hogy az X240-től felfelé (már az X240 is) a hátlap/alsó borítás a könnyen leszedhető és a billentyűzet felőli oldal az, amin az alaplap stb. van.
X230 és a még korábbi X-ek esetén fordítva (ehhez képest).
Szóval a fenti változtatás jár előnyökkel is (könnyebb magához az alaplaphoz, WLAN kártyához stb. férni) és hátrányokkal is (mint a billentyűzetcsere procedúrája).
-
atesss
addikt
válasz Tim82 #116896 üzenetére
No azért mégis csak gondolkozok az X270-ben.
Volt egy X260, FHD IPS, gyári garival még, amit néztem, de pont el is adták.
És ilyen kombóval nem nagyon látok most eladó másik X260-at.X270-nél a Type-C töltés mennyire működik a gyakorlatban. Komolyabb telefontöltővel van esélye hogy megy extra gyors töltéssel (már hogy telefonos viszonylatban számítva gyorstöltés) ?
Az a Kingston A2000 nem is tűnik rossz árúnak, 1TB-oshoz képest !
Csak ahogy látom már nem lehet kapni.
De tényleg nem megoldható az X270-ben a 2,5" HDD + bármilyen külön kis SSD ??[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz atesss #116922 üzenetére
X270-nél a Type-C töltés mennyire működik a gyakorlatban. Komolyabb telefontöltővel van esélye hogy megy extra gyors töltéssel (már hogy telefonos viszonylatban számítva gyorstöltés) ?
Működik a type C töltés, csak épp nem a gyorstöltéssel. Olyan töltőfej és kábel kell, amelyik működik a Power Delivery szabvány szerint (amely szabvány nem azonos a telefonos gyorstöltéssel). Az ilyen töltőket általában nem telefonok mellé adják. Valamint javasolt legalább 45W-os töltőfej használata.
De tényleg nem megoldható az X270-ben a 2,5" HDD + bármilyen külön kis SSD ??
Elvileg eszerint lehet a WWAN foglalatba NVME SSD-t (M.2 2242) tenni, már ha találsz ilyen méretű NVME SSD-t.
[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
válasz Tim82 #116924 üzenetére
"Elvileg eszerint lehet a WWAN foglalatba NVME SSD-t (M.2 2242) tenni, már ha találsz ilyen méretű NVME SSD-t."
Hát azért látok ilyen SSD-ket. Csak sajnos márkában nem feltétlen az amire elsőre megbízhatóság ügyben igazából gondolnék.
Ennek csatolónak a sebessége milyennek számít ?
A PCI-E-sekhez képest tényleg lehet jelentősebb különbség gyakorlatban ?[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz atesss #116925 üzenetére
Ha csak a billentyűzetet szeded ki, akkor ugye pont nem férsz hozzá az X220-nál ezekhez, mert le kell venned a palmrest-et is (az takarja ezeket ugyanis és nem a billentyűzet). Végül is csak pár napja szereltem...
X240 és felfelé meg lekapod az alsó burkolatot (kábé ugyanannyi idő vagy kevesebb, mint az X220-nál a billentyűzet) és ott van maga az alaplap, a háttértár, a WLAN, WWAN, a procihűtő azonnal.
-
Tim82
félisten
válasz atesss #116926 üzenetére
NVME = PCI-e.
Nézd meg jól azért, hogy nem M.2 SATA-t találtál-e azért a 2242-ből, pl. a Transcend 2242 méretű SSD-i biztosan M.2 SATA-k.
Sebességre nem tudok mit mondani, nem próbáltam NVME 2242 SSD-t és nem is volt tervben, nekem jó, hogy van WWAN kártya az X270-ben.
-
zsoltip
őstag
Sziasztok.
Adott egy ThinkPad P53 RTX4000 grafikus kártyával az Intel mellett. A HDMI kimenetet és a Type C-ket is az NVidia vezérli.
Monitorokkal minden ok.
TV-re kötve (82 cm, 60Hz) miért piszok lassú, és akadozó minden? Akár akkuról, akár áramról megy, az akksi ikonnál max teljesítményre húzva is ez a helyzet.Mi van ennek a hátterében?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
zsoltip
őstag
válasz FoxiestFox #116932 üzenetére
És hogy a viharba kell ezt beállítani?
-
törölt tag
Sziasztok. Lenovo t450 laptophoz van ajanlott utangyartott akksi? Vagy hasznalt gyari? Koszonom
-
azbest
félisten
válasz Tim82 #116928 üzenetére
annyiban kötözködnék az NVME = PCI-e kapcsán, hogy ez nem teljesen igaz. Manapság lehet ritka vagy már talán nem kapni, de voltak pci-e kártyák is, amelyeknél a kártyán volt egy vezérlő, ami sata vagy más módon kommunikált a flash háttértárral. Azok nem voltak bootolhatóak azt hiszem. Bár lehet a pci-e ahci fajtát már látta a bios. Az nvme pedig egy pci-e feletti kommunikációs protokol, amit az újabb biosok támogatnak. [link]
Persze manapság valsz nincs vele szívás. Régebbi gép és régebbről maradt ssdnél lehet lyukra futni.
Múltkor egy gyanúsan olcsó m.2 wd ssd kapcsán kellett utánakeresnem, mert szimlán pci-e -nek írták egyik webshopban, hogy most akkor tud-e nvme-t. Pont tudott (SDBPNPZ-256G-1002)
#116936Tim82
igen, m.2 foglalatba illő ahci pcie kártyával is lehet találkozni, ami nem nvme[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz azbest #116935 üzenetére
Jelen esetben X270 és M.2 2242 foglalat kapcsán kell értelmezni az egyenlőségjelet.
De köszi, mert valóban, volt pl. SATA Express meghajtó, csak az nem megy X270-ben, meg asszem nem is volt ilyen méretben.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz Tim82 #116936 üzenetére
a másik démonom a type-c... azt hittem, hogy a sokféle ssd kártya bonyolult. Aztán ahogy egyre több képesség és alt mód és az alt-alt mód bekerült a type-c forma alá... kész téboly
3rd party dokkolóval is úgy be lehet szopni a power delivery-t, hogy a gyári töltő lehet nem tölti a dokkon át elég teljesítménnyel a gépet....[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz azbest #116937 üzenetére
X270-nél egyszerű még a C sztori: thunderbolt-ot nem tud, alt-DP-t és PD-t igen.
-
HSM
félisten
válasz azbest #116935 üzenetére
"Azok nem voltak bootolhatóak azt hiszem."
Pont fordítva emlékszem. Az NVMe-s PCIe SSD-k nem tudtak BOOT-olni specifikus BIOS támogatás hiányában régebbi gépeken, mivel egy újfajta protokoll kellett hozzá. A PCI-e-en bekötött "hagyományos", AHCI-s meghajtók BOOT képesek voltak magukban is. Azok a számítógép felé úgy látszottak, mint egy akármilyen AHCI vezérlő egy SSD-vel. (Képeden narancs színű útvonal.)#116937 azbest : Maga a Type-C nem lenne túl bonyolult. Ami azzá teszi, hogy a legtöbb gyártó képtelen épkézláb specifikációt írni a termékeihez, így jó esetben is sokszor csak tippelni lehet, mivel mi fog vagy éppen nem fog rendesen működni. Komplexebb esetekben (pl. dokkoló) kész rémálom.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
T570-et ne, G2-t ne, akkor mit igen? Valami kellene...
-
MrSealRD
veterán
válasz zsoltip #116931 üzenetére
Én ezt P51-nél tapasztaltam. Monitoron 60Hz teljesen okés... Ugyanez TV-re kötve... hát érezhető, hogy nem közvetlen annyira... Szoktam TV teszteknél ilyen késleltetési időt mérni...meg gyári adatok között is szerepel néha. Olyan oknál fogva kezdték nézegetni melyik TV alkalmasabb játékra. Szerintem ebben kereshető az oka.. De csak fotel szakértő vagyok a témában.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
donjohnson
addikt
válasz MrSealRD #116941 üzenetére
nincs a tv-den pc mód? a tv-ken egy csomó képjavítási technológiát alkalmaznak, hogy szebb legyen a kép, ami megnöveli a késleltetési időt. a házimozi meg tv-s topikban mindig azt mondják hogy ezeket ki kell kapcsolni, ha játszol, számítógépezel tv-n, mert csak úgy lesz közvetlen a megjelenítés.
ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
-
MrSealRD
veterán
válasz donjohnson #116942 üzenetére
Nincs dedikált PC mód. Vannak profilok...de ehhh... nem erre találták ki.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Dhampir
félisten
válasz vicze #116919 üzenetére
Ebben a régi hozzászólásban szereplő képen jót derültem a Carbon X1-re (Gen 2) vonatkozóan.
-
jss
aktív tag
Thinkpad x eseten melyik a kellemesebb: a full hd-t nezegetni vagy az 1366 x 768?
Mert ugye a kisebb felbontassal kevesebb info fer el a kepernyon a nagyobbal meg esetleg tul apro lesz minden...
Kinek melyik jon be?Zuhanó repülővel süllyedő hajóra esni...
-
MrSealRD
veterán
válasz azbest #116944 üzenetére
Szerencsére évente max 1-szer kötöm rá....akkor meg elviselem...
-
mahi1
csendes tag
válasz #72806656 #116934 üzenetére
Az utángyártottak csalódást okozni, sok gépemben próbáltam már őket. Még a régen neves márkák, mint a Pantona sem váltak be, bár aztán lehet, hogy már azokat is hamisítják.
Az Alixexpress-en, Ebay-en árult "Original" akkuk is megtévesztők, azok nem eredeti gyárik, hanem eredeti utángyártottak, teljesen másmilyen kinézetűt kap az ember.
Inkább használt gyári akkut javaslok 80% feletti kapacitással. Mindig felbukkan a használt piacon 1-1 jobb példány, én 80% alattit nem veszek.
Akku FRU cikkszámmal, vagy a laptop nevével is kereshetsz. Érdemes rákeresni több FRU számra is, több cikkszámon is gyártották az akkukat.
A kapacitást és az akku egyéb paramétereit ellenőrizni tudod a Lenovo Vantage programmal. -
HSM
félisten
válasz Tikakukac #116948 üzenetére
Azért ez szvsz nem mindig ilyen egyszerű. Nekem pl. a win10 gyári skálázásától hányingerem van. Szerencsére sok appot, pl. böngészőt/filmet már lehet jobb eredményekkel skálázni.
Nálam a válasz a kérdésre a 14" FHD lett. Kicsit még az is kisebb a számomra ideálisnál 100%-on, de legalább még fogyasztható, appokon belül meg lehet kedvünkre skálázni.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Yettel topik
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Házimozi belépő szinten
- Elektromos autók - motorok
- AMD FX
- EA Sports WRC '23
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Delé Latitude 7480 6th generációs Intel Core-I5, 16 Gb ddr4, FULL HD
- DELL G3 Gamer laptop: i5-10300H / GTX 1650 / 16Gb RAM / 512Gb SSD
- Alienware m9700i R1
- Új ThinkPad T14 Gen 5 -2024-, FHD+ IPS, Intel Ultra 5 125U , 16GB DDR5, 512GB NVMe, ujjl., gyári gar
- Precision 3560 27% 15.6" FHD IPS érintő i7-1165G7 T500 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Új Asus Zenbook Pro Duo 14.5 OLED 120Hz ScreenPad+ i7-12700H 16GB 1TB Nvidia RTX 3050Ti W11 Garancia
- Fujitsu Celsius H760 / i7-6820HQ / Quadro M2000M / 16 GB RAM / 256 GB SSD / jó akku. / Full HD IPS /
- Dell Latitude 7490 üzleti laptop
- Hibás lenovo t570
- HP 17-cp0906ng /Ryzen 3 5300U /8GB RAM /256 GB SSD /Full HD IPS /exc. akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest