-
IT café
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz titanium_100 #116198 üzenetére
winben nem tuddok segíteni de ha kizártad a szoftveres hibát akkor írj ki egy tetszőleges Linux live disket, bootolj be vele (ez is érdekes próba, a kék aljzatba dugva a BIOS látja-e a disket?) ha betöltött akkor lsusb -t, ha látsz benne bármit amiben olyanok vannak hogy xhci-hcd és társai, illetve 480M-nél nagyobb számok akkor megvannak a portjaid és tényleg szoftveres volt a hibád.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
szilvaspet
tag
válasz szilvaspet #116190 üzenetére
Megválaszolom a korábbi felesleges kérdésemet. Az Intel HD4000 (x230/430) simán kezeli a 21:9-es 2560x1080-as külső monitort egy egyszerű miniDP-HDMI kábellel, 60Hz-en..
A 75Hz is lehet hogy meglenne egy rendes DP kábellel... -
HELLAFLUSH
őstag
Volna még egy kérdésem.
X240-et szeretném összekötni egy másik megjelenítővel miniDP to HDMI adapterrel (Aqprox a gyártó) , de se kép se hang mert nem látja a WINDÓZ.
Win11 van még a gépen, lehet teszek egy próbát a Win10-el is, de nem sok reményt látok benne.
Lehetséges, hogy az adapter a hibás? vagy esetleg a DP port? netán az alaplap a hibás? -
szilvaspet
tag
válasz HELLAFLUSH #116203 üzenetére
Nálam szükség volt egy újraindításra, amikor először összedugtam, nem ismerte fel. Windows 10.
-
őstag
Sziasztok!
Van most nálam egy Lenovo X270-es (7300U), aminek nagyon hangos a hűtése és az egyik akksija kuka. Az akksi kicserélése nem kérdéses, szerintem meg tudnám oldani.
A kérdés inkább az, hogy a hűtésével lehet-e valamit kezdeni? A gép életének elején halk volt, nem lehetett hallani, most meg konstans visít. Van értelme újrapasztázással, venticserével vesződni, vagy ez ilyen?Előre is köszönöm a segítséget!
-
fulcrum
tag
Sziasztok!
Thinkpad T460s-t használok évek óta, és most már elérte az ingerküszöbömet a kérdés, amikor csak simán üresjáratban töltőn van, akkor full sebességgel zúg a CPU hűtő, amint leveszem a töltőről, akkor visszaszabályoz. Nem értem az okát, attól, hogy töltőn van, nem fut semmi extra, terhelés nem magas (akkuról 1,6GHz az alapjárat, amint töltőre dugom 1,6 - 3,2GHz között ingadozik üresjáratban is).
Ezt vajon mi okozhatja? Dokkolón és sima töltőn is ugyanezt csinálja.... Ennyire kell neki a hűtés az akku töltés miatt?[ Szerkesztve ]
Linux for human beings
-
Tim82
félisten
válasz donjohnson #116111 üzenetére
Utólag azt mondom, hogy a fedlap anyagának - az L380 esetében - nincs sok köze a wifi teljesitményhez.
Ennek az az oka, hogy a wifi antennák nem a fedlapban vannak elvezetve, hanem a base unit-ban (kb. az akku körül/alatt).
Mondjuk erre addig én sem jöttem rá, amíg meg nem jött az új billentyűzet és fedlap és el nem kezdtem érdemben szétszedni.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
ricsip
addikt
Sziasztok, új vagyok ebben a topikban.
Van asszonynak egy múzeális T410-e, vagy 8 éve vettem neki. Nagyon lájtosan használja, szóval 1 darabig még valószínűleg el fog neki ketyegni.
1) van valami gyűjtés róla mit lenne érdemes megcsinálni rajta pl. pasztázzam újra a procit, az segít rajta mert sztem már hangos a hűtő ha bármi processzorintenzív dolog elindul, kb. azonnal. Ezekhez hol érdemes keresgélni ÉRTELMES részletességű service/repair/maintenance guide-ot?
2) van rajta DisplayPort, de próbából rádugva 1 DP-s 1080p monitort semmilyen képet nem tudtam kicsiholni belőle. Ehhez hol volna érdemes utánaolvasni? A vga kimenet működik, így azon használja ha évente 1x rá kell dugni külső monitorra, de bosszant ez a DP dolog.
3) kaptam tippet mindenféle EC és BIOS firmware lecserélésekre. Jelenleg vmi kínai noname csere akku van benne, de megbízhatatlan. Volt h. 30-40% telítettségnél kikapcsolt a gép se szó se beszéd, utána meg már 0%-ról induló feltöltést jelzett ki. Ezen segítene ez az EC firmware csere?Elsőre így ennyit.
-
-
Tim82
félisten
válasz ricsip #116208 üzenetére
A gyárinál nem találsz értelmesebb maintenance manualt: [link]
A DP-vel kapcsolatos problémához úgy, hogy nem tudjuk, pl. milyen OS alól tapasztalhato a gond, érdemben nehéz hozzászólni. Windows alatt általában Win + P vagy Fn + F7 gombkombókkal lehetne külső monitorkimenetre kapcsolni.
Az akkuproblémán nem segítene az EC firmware csere, az akku halódik. A T410 egyébként sem az a modell, ahol lenne whitelist a nem gyári akkukra, az csak a két generációval későbbi *30-as szériától van.
Aminek a T410 esetén esetleg lenne haszna - ha nem elég a gyári N-es WLAN modul - whitelist mentes BIOS. Ez kiüti a WLAN / WWAN whitelist-et, onnantól nem vagy a gyári wifi/mobilnet kártyákra korlátozva.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
fatpingvin
addikt
válasz ricsip #116208 üzenetére
a noname kínai szar akkura még annyit hogy ezeknek a
sutyerákgyártóknak bevett szokása az akku elektronikát úgy beállítani hogy a ténylegesnél lényegen nagyobb töltöttséget jelezzenek, hogy számok szintjén jó legyen. ez nem az EC hibája, egy scammertől van az akku, ennyi. egy gyári vagy egy normális utángyártott az hitelesen megjeleníti az akku kondíciójának romlását illetve a tényleges töltöttséget.
az EC patching, BIOS csere és IME neutering amit írtam neked a másik topikban, ezen közül így első körben talán az EC patching az amire azt mondom hogy átlag felhasználás mellett érdemes lehet rászánni az időt komolyabb gyakorlat nélkül is, ugyanis ha akkut cserélsz (bár ha már így is egy kínai van benne...?) akkor az esetleges "inkompatibilitási problémákat" megoldja, feltételezve hogy műszakilag beleillő akkut vettél.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
ricsip
addikt
válasz fatpingvin #116210 üzenetére
42T4235 Akkumulátor 6600 mAh
pc szervíz.hu /notebook-alkatresz.hu boltból vettem, nem kínából aliexpress stb
Nagyobb duncs kilóg belőle a házból, mint a kisebb kapacitásúnál, de nem hiszem h. ez okozna gondot.[ Szerkesztve ]
-
-
Tim82
félisten
válasz fatpingvin #116210 üzenetére
Ha lenne ilyen "inkompatibitási" probléma, akkor a T410-e nem lenne hajlandó tölteni bekapcsolva az akkut, de ahogy említettem, a T410-nél ilyen (még) nincs. EC patchingnek - az ő gépe esetén - azért nincsen értelme, mert nem fog semmit sem javítani az akkun. A gépe rendben kezeli az utángyártott akkukat is, nyilván az akku az, ami olyan, amilyen.
Kénytelen leszek leírni, de ez nem egy X230. Ez egy két generációval régebbi gép, itt még nem merült fel a Lenovo okos főiben, hogy mi lenne, ha korlátoznák az EC firmware-ben, hogy csak gyári és az adott géphez hivatalosan kompatibilis akkuról legyen hajlandó működni a notebook.
-
Tim82
félisten
válasz ricsip #116211 üzenetére
Csak érdeklődésképpen: milyen monitor, illetve milyen kábel? Utóbbit úgy értve, hogy DP-DP vagy DP és a másik vége valami más, pl. HDMI vagy DVI csatlakozó
A másik említett kombó, az Fn + F7 elvileg akkor kellene, hogy működjön, ha fel vannak Lenovo segédprogramok telepítve, asszem, a Lenovo Hotkey Features kell hozzá. De szvsz ha a Win + P-vel nincs reakció, ott más gond lesz, ezért is a fenti kérdések.
-
HELLAFLUSH
őstag
válasz HELLAFLUSH #116218 üzenetére
-
-
Dalion
tag
Sziasztok!
T530-hoz akkumulátort honnan tudok beszerezni normális áron? -
Az i7-1270P-ről mit lehet tudni? Van már olyan jó, mint az AMD? Új gépek elvileg P14s-ek lesznek, és kíváncsi vagyok.
[ Szerkesztve ]
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
vicze
félisten
válasz weiss #116222 üzenetére
Még minding P14s = T14.
i7-1270P azt lehet tudni, hogy 64W-vel hozza azt 5percre, amit az 6850U hoz 25W-vel 30+percig. Intelnek azért nagy ugrás, hogy legalább már szintet tudják tartani pár percre és nem gigantikus a lemaradás.
-
-
vicze
félisten
-
cuko
aktív tag
Sziasztok,
Megvan az uj gep, T14s 4750U/16GB/512GB/WIFI6.A problemam a kovetkezo: erezhetoen lassabb, darabosabb mint a 8250-es T480s volt... Friss, tiszta Windows install, csak Office es bongeszo van rajta.
Pl.:
Sima Word fileban tripla kattintassal bekezdest kijelolve 3bol 1x legalabb lefagy.
Bluetooth fejhallgatot hozzaadva 2bol 1x lefagy, vagy hozzakapcsolodik, viszont nem mukodik az audio menu.
Excelben nagyobbat gorgetve, vagy nagyobb kijelolesnel par masodpercre lefagy.
Ezek nem fordultak elo korabban szinte soha, illetve biztos hogy nem ilyen suruen.Alap use case: bongeszo nyitva 5-20 fullel, Office suitebol 2-3 (Excel/PPT/Word) nyitva nehany fajllal (nem extrem meretu fileok es a teljesen kicsi meretu fileokkal ugyanugy problemazik).
Elegge melegszik a gep jobboldala ahol a huto van, a Battery setting allitgatasa nem befolyasolja ezt eszrevehetoen (battery saveren is melegszik, full performanceon is laggol).
A Task manager nem mutat nagy merteku terhelest (RAM <60%, CPU <40%, GPU <30%, SSD <10%).
Mi lehet az oka, ez hardveres vagy szoftveres problema?
Van barmi otlet, mit probalhatnek meg ezzel? -
wwhy
veterán
SIM kártya tálca cserélhető SIM+microSD tálcára T14s, gyárilag csak SIM tálca van, nagyon kellene a microSD is.
ELADÓ <<Dell 7440 laptop>><<Újszerű, garis>><<i5-1345U, 16GB RAM, 256GB vagy 1TB SSD>>
-
HELLAFLUSH
őstag
válasz HELLAFLUSH #116219 üzenetére
Rendeltem egy miniDP-HDMI kábelt ami DP1.2 és HDMI 1.4-et tud, így már működik rendesen és 4K30hz a max amit tud.
-
thgergo
tag
Valami itt nagyon nem kerek, nekem is ugyenilyen gépem van... Alapjáraton full passzív hűtésűnek kellene lennie, de nálad 0% CPU használattal is meleg... vagy de, CPU 40% elég sok, az összes 8 mag-ból úgy a fele maxon teker. Ez már alapból maxon járatja a CPU-t ami a csövön kifér amit a hűtés elbír ~10-25 W-on. 30% GPU is sok... Alapjáraton 1-2%-nak kellene mindennek. Milyen processzek tekernek maximumra egy-egy magot? Valami itt nagyon terhel és akad.
1) A gép jobboldala, és a venti teker maximumon elmondásod szerint. Ott a CPU van. Mivel hőt termel, valami nagyon használja. Kérdés mi terheli?
2) szoftveres vagy hardveres: bootolj fel vele egy live ubuntu linux-ot USB-n. Ha ott jól megy a chrome 20 tabbal a windowsban meg a drivereiben van a gond.
3) Ha valóban ennyire nagy CPU használattal használod, érdemes kikapcsolni a turbo-t. Lehet csak 1.7 GHz, 4.2 Ghz helyett, de megtöbbszörözi az energiahatékonyságot.[ Szerkesztve ]
-
-
gusztafszon
csendes tag
Sziasztok!
ThinkPad cserén gondolkozom, céges policy a ThinkPad vásárlás, másfele nem kacsintgathatok.
A jelenlegi egy E580, a fő problémám vele, hogy USB-C-n keresztül van dokkolóra kütve, onnan DisplayPort kábel megy a monitorba, és köhög a rendszer a 3440*1440 60HZ monitor kihajtásán (fut alatta docker, fejelsztőkörnyezetek, zenehallgatás, stb, és érezhetően szenved vele, egy sokkal gyengébb asztali gép egy 1030-as kártyával sokkal "folyékonyabban" vált a programok között, stb). 60HZ-re van állítva, és ha nem terhelem túl a procit, akkor nicsen is baja vele, nem az a szűk keresztmetszet. A benne lévő dedikált kártya elvileg csak a laptop képernyő meghajtására képes, external monitorra nem, oda az integrált megy.Tehát olyan laptop kéne, amely vagy HDMI porton kiviszi valami dedikált kártya képét vagy elég combos CPU van benne, hogy ne okozzon problémát a montior kihajtása is, programozás közben (több docker konténer párhuzamos futtatása, fejlesztőkörnyezetek, stb).
Az elgondolásom egy minimi 6, de inkább 8 magos, 16 szálas CPU, 32GB RAM, laptop képernyője nem érdekel milyen, lecsukva van általában.
Gondoltam egy ilyenre: [link] de látom hogy az új Inteleknek is Iris XE grafikájuk van, azok is képesek lehetnek erre a feladatra akár.Ár persze legyen minél alacsonyabb, annál könnyebben mennek bele munkahelyen
Van valakinek tapasztalata AMD vagy Intel integrált grafikával kapcsolatban, külső monitort meghajtva? Elég ha csak olyan CPU-t nézek, ami több mag több szál mint a jelenlegi 4/8, és akkor az jobban megbirkózik majd vele? Vagy egy sima Iris XE upgrade megoldaná a problémát?
Előre is köszi!
-
zonusz
aktív tag
Sziasztok!
Quectel EM160R-GL modemmel szerelt Thinkpad T14 az alany. Kérdésem, hogy ez tényleg ennyire gagyi modem, hogy vidéken mindig azt jelzi, hogy nincs hálózat, miközben az iPhone és az iPad teljes jelerősséggel működik? Vagy valami hiba van? Direkt azért vettem modemes lapost, mert nem akartam wi-fi-t használni ismeretlen helyen, erre tessék[ Szerkesztve ]
-
Picco
addikt
válasz gusztafszon #116236 üzenetére
" és köhög a rendszer"
ezt kifejtened egy kicsit?
milyen dokkolot hasznalsz pontosan?nekem P14s-el voltak dokkolo/fekete kepernyo problemaim, de FW frissites megoldotta
**Escape from Tarkov EOD account elado!** It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo
-
gusztafszon
csendes tag
válasz Picco #116238 üzenetére
FW frissítés ráment a dokkolóra a hetekben (van egy másik probléma is, dokkolón keresztül időnként bekapcsol a power saving (??) üzemmód (legalábbis azt hiszi, jelezni nem jelzi, de olyankor csinál ilyeneket) és lekorlátozza a CPU-t.. Átteszem sima töltőre, az rendbehozza, 5 perc múlva mehet vissza dokkolóra és megint műküdik, ezt akartam megoladni vele de nem sikerült...)
Dokkoló: ThinkPad Hybrid USB -C USB A Dock (40AF)
A köhög a rendszer az azt jelenti, hogy a váltások a különböző programok között rendszeresen lassúak, olyankor a 60HZ közel sincsen meg, bluetooth zenelejátszás időnként akadozik (és emmellé bluetooth billentyűzet, és egér van), fejlesztőkörnyezet időnként belassul, és ez ha debug módban futtatok 1-2 microservice-et, akkor még rosszabb, és ha erre ráállítok egy maven buildet a háttérben, akkor jobban járok, ha elmegyek inni egy kávét amíg az lemegy (és persze docke is megy a háttérben minimum 1-2 dolgot futtatva ami kell nekem).
A saját PC-m i5-9600k procival, 1030 GPU-val sokkal jobb élményt adott fejlesztésre mint a laptop, ugyanazzal a monitorral, tehát elsősorban a "köhögés" azért feltűnő, mert kipróbáltam azzal is, és láttam, hogy "nahát ilyen is lehetne"..Erős a gyanúm, hogy a probléma a processzorral van (4 mag 8 szál) vagy esetleg a grafikai meghajtónál (UHD 620 talán). A proci rendszeresen felmegy 100%-ra Task Manager szerint, resource monitor alapján egyik szál szintén eléég ki van terhelve, zene most is akadozik pár percenként :/.
Jobban utánanéztem tegnap, és egy újabb generációjú processzor (jobb iGPU) potenciálisan több maggal/szállal szerintem megoldaná a problémát, ezeket nézem, de még kutakodok: [link] [link]
-
vicze
félisten
válasz gusztafszon #116239 üzenetére
"Hybrid dock" = kuka...
Akkor azért lassú, mert az kijelzők CPU-ból vannak meghajtva, egy virtuális kijelződ van és egy tömörített videó streamet bámulsz.
-
gusztafszon
csendes tag
válasz vicze #116240 üzenetére
Köszönöm a választ, ennek utánaolvasok akkor. És akkor elsősorban olyan laptopot keresek, ami HDMI2.0-ás, tehát kinyomja a 3440*1440 60HZ-et HDMI-n is (mert a jelenlegi 1.4-es és ez erre nem képes). Vagy egy új dokkolónak nézek utána, de a laptopnak jobban örülnék
ui.: Van egy CDP2DPUCP USB-C apa - DisplayPort + USB-C anya adapter-em, kikötöm a dokkolót, kipróbálom így mit csinál a gép..Picit több kábel megy így a laptopba, de ritkán mozgatom, együtt tudok élni vele...
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
válasz gusztafszon #116241 üzenetére
Még egyszer a probléma nem a gép, hanem a dokkoló. Simán rakd kösd rá a laptopot DisplayPorton a laptopra és semmi probléma nem lesz.
-
vicze
félisten
válasz gusztafszon #116243 üzenetére
Az USB-C port a laptopon a DisplayPort.
-
gusztafszon
csendes tag
válasz vicze #116244 üzenetére
Szerintem elbeszélünk egymás mellett, ezt én is tudom, ezt is csinálom most az adapterrel (monitoron nincsen usb-c, csak HDMI meg DP).
Simán rákötni pont ezért nemtudom, vagy dokkoló vagy adapter kell ami kiszedi belőle a DP jelet.A dokkolót kiekrülve jelentős javulást észlelek.
-
megott
aktív tag
válasz gusztafszon #116245 üzenetére
Nekem Dell D6000 dokkolóval nincs ilyen gondom, de ha szeretnéd, tudok adni neked egyet tesztelni.
Aki másnak gedezbider, maga kenész fence!
-
vicze
félisten
válasz gusztafszon #116245 üzenetére
Adapter nem egyelő a dokkolóval.
A hybrid dokkok a lehető legrosszabb opciók, mert egy virtuális videokártyát használnak, amik a CPU használják a kép betömörítésre és video stream küldésére a dokkra, ami kitömöríti és kirakja a kimenetre. Ezért van lassúság/lag.Adapterrel olyan lenn mintha csak rádugnád. Töltés és DP is megy egyszerre.
[ Szerkesztve ]
-
Yszapos
tag
Sziasztok! Thinkpad T400 típusú géphez honnan tudnék venni hazai webshopból töltőt? Sajnos az eredetije elkeveredett.
-
donjohnson
addikt
válasz Yszapos #116249 üzenetére
90 wattos: https://www.laptophardware.hu/ibm-lenovo-thinkpad-20v-45a-90w-gyari-uj-tolto-40y7649-46.html
ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
Új hozzászólás Aktív témák
- EA Sports WRC '23
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- PlayStation 5 Pro teszt
- Milyen monitort vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Microsoft Excel topic
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Delé Latitude 7480 6th generációs Intel Core-I5, 16 Gb ddr4, FULL HD
- DELL G3 Gamer laptop: i5-10300H / GTX 1650 / 16Gb RAM / 512Gb SSD
- Alienware m9700i R1
- Új ThinkPad T14 Gen 5 -2024-, FHD+ IPS, Intel Ultra 5 125U , 16GB DDR5, 512GB NVMe, ujjl., gyári gar
- Precision 3560 27% 15.6" FHD IPS érintő i7-1165G7 T500 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Új Asus Zenbook Pro Duo 14.5 OLED 120Hz ScreenPad+ i7-12700H 16GB 1TB Nvidia RTX 3050Ti W11 Garancia
- Fujitsu Celsius H760 / i7-6820HQ / Quadro M2000M / 16 GB RAM / 256 GB SSD / jó akku. / Full HD IPS /
- Dell Latitude 7490 üzleti laptop
- Hibás lenovo t570
- HP 17-cp0906ng /Ryzen 3 5300U /8GB RAM /256 GB SSD /Full HD IPS /exc. akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest