- Windows 11
- Crypto Trade
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Microsoft Excel topic
- MinDig TV
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen NAS-t vegyek?
- Linux Mint
-
IT café
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Babetta-X
senior tag
válasz Tim82 #117950 üzenetére
Köszönöm a gyors és pontos választ. Nem tudtam amúgy, hogy ott kapcsolható, így most megspóroltál egy kis kutatómunkát, nem volt még világítós billem de most olyan helyzetbe kerültem, hogy bár imádom ezt a laptopot de muszáj lesz beszereznem egy világítós darabot.
Miből gondolod hogy az UK-ban vagyok/voltam?
-
Tim82
félisten
válasz Babetta-X #117951 üzenetére
Miből gondolod hogy az UK-ban vagyok/voltam?
Jó a memóriám. De amúgy itt írtad és emlékeztem rá.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
válasz Babetta-X #117953 üzenetére
No, akkor hogy szemléltetve is legyen, Thinkpad-eknél ilyen a backlit billentyűzet (ld. a szóköz billentyű bal oldalán az erre utaló szimbólumot):
Ha ilyen van a billentyűn és T vagy X szériás gép (illetve a rövid életű A szériát is ide sorolnám, 2 generációnyi AMD modell, kb. ugyanolyan házban, mint a kortárs T és X modlelek), akkor (hacsak nem rossz valami) az háttérvilágításos modell.
Említhetném még a W és az utód P szériát is, de gondolom, nem abban a szegmensben keresel (high-end mobil workstationnak szánt széria).
L széria esetén a 80-as generációtól jelent meg az opció. E széria esetén 80-as generáció (Intel procis modellek), 90-es generáció (AMD Ryzen-es modellek).
Mivel az egyéb igényeidet nem tudom, ezért ennyit tudok biztosan segíteni.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Régebbi hozzászólásokat olvasgatva tűnt fel, hogy fi:zi'k fórumtárs 2017-ben jelentkezett be utoljára. Esetleg tudtok róla valamit?
-
nagyúr
Sziasztok!
14-es használt laptop keresése közben bukkantam rá a thinkpad-okra, redditen meg igazából mindenhol istenítik ezeket. Már vettem egy Chromebook-ot de nem hagy nyugodni a dolog és lehet megvenném életem első használt thinkpad-jét egy T480s személyében. Itt az aprón elég jó áron vannak, böngészésre, szövegszerkesztésre, youtube-ra 1080p-ben kellene nagyrészt. Esetleg egy Heroes of Might and Magic 5 játékkal jól elboldugul az ebben lévő UHD 620-as kártya egy i5-8350U proci mellett?
[ Szerkesztve ]
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Apollyon
Korrektor
válasz Narxis #117956 üzenetére
Nem ismerem ezt a játékot, de steam alapján ez egy 2006-os game? Mert akkor biztos, hogy jól kell futnia.
A T480s jó ötlet. Mindenképpen az s legyen, ne a sima T480-at vedd.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Tim82
félisten
válasz Narxis #117958 üzenetére
A *80-as generáció hivatalosan támogatott Win 11-szempontból, nem hiszem, hogy gond lenne. Én egy L380-on használom (meg próbaképpen feltettem egy L450-re és egy X220-ra, amik hivatalosan nem támogatott modellek, azokon is jól fut, bár az X220-on érződik, hogy a hardver határait feszegeti, ha bármi produktívat akarnék rajta végezni).
-
Tim82
félisten
válasz Apollyon #117957 üzenetére
Biztosan én nem értem, hogy mi a T480s előnye, a sima a normálisan bővíthető.
-
Tim82
félisten
teljesértékű M2 foglalat
Nem vitatva a felsorolásod többi részét (bár szvsz az egy darab belső akku nem előny, hanem visszalépés), mitől nem teljes értékű a sima T480 M.2 foglalata? (Az, hogy kb. kerettől és kábeltől függ, hogy 2,5" SATA vagy M.2 NVME legyen benne, nem jelenti azt, hogy ne lenne "teljes értékű".)
Extraként a ram is bővíthető maradt, igaz, csak 1 slottal.
Ez (is) pont visszalépés.
[ Szerkesztve ]
-
Scalpel
senior tag
válasz Tim82 #117961 üzenetére
Ki mit szeretne. Szerintem ez inkább preferencia és hitvita. Valljuk be, a fórum egy jelentősebb részén túl a kutya nem nyúl bele, bővíti (azt se tudja hogy lehet), hanem használja, aztán ha elfáradt, akkor cseréli. Én jobban szeretnem az s-t, mert vékonyabb. Ez hordozásnál lehet előny. Hogy mennyit hordoztam, az egy másik kérdés . Nekem egyébként a P52s-ben még két ram slot van, van is benne 64GB memória... épp a múltkor akasztottam bajszot a cégünk IT-sával, amikor a T460-ba kértem még 8GB memóriát a meglévő 8 mellé, hogy az edge-outlook-office alkalmazások többes alkalmazása fullra tölti a RAM-ot, aminek szüttyögés és angyalkák potyogása az égből az eredménye. Erre kb. megsértődött, hogy mi nem vagyunk IT cég, így nincs a fiókban DDR3 ram... sajna már nekem sincs
-
Tim82
félisten
válasz Scalpel #117965 üzenetére
Szerintem ez inkább preferencia és hitvita.
Szerintem is az, de ennek megfelelően nem is értem a kollégák azon álláspontját, hogy egyértelműen, objektíven a T480s lenne a jobb.
Nekem pl. a forrasztott RAM egyértelműen hátrány. Ebben még az L380-am is jobb (nyilván szubjektíven, nekem szempont), mint a T480s (ami amúgy a többi felsorolt tulajdonságban kb. egyezik, értsd: jobb váz, mint a T470/T480, jobban is szerelhető (nem akarnak elpattanni a kis műanyag fülecskék, mint a T470/T480-nál), egy darab belső akkuja van).
Az meg, hogy a T480-ból van alacsony felbontású TN paneles verzió is, csak annyit jelent, hogy azt kerülni kell (vagy utólag cserélni).
-
HSM
félisten
válasz Tim82 #117963 üzenetére
A keret is egy rém igénytelen megoldás, de mellékhatásként az adapterezett SATA Express-ből csak 2 sáv hozható ki, míg a teljesértékű M2-ben 4 sáv van.
"az egy darab belső akku nem előny, hanem visszalépés"
Én ki nem állhattam a dupla akkut, rettentő idegesítő, zavaró jelenség volt, főleg, ha gondos tulajként odafigyeltél, hogy pl. lehetőleg ne legyenek hosszabb időre teljesen tele töltve, nem lehetett csak úgy kiválasztani, hogy most erről menj legyél szíves picit... Ha esetleg cserélni kellett, egy pici akku került annyiba, mint más gépen az egy nagy. Kifejezett boldogság volt ettől megszabadulni, mikor T480s-em lett az előző két akkus Thinkpadom után. A Type-C PD mellett ráadásul értelme sincs semmi az ég világon, ugyanis Type-C-n vannak külső power bankok, amikről bármikor kényelmesen tölthető, ez lett volna az egyetlen értelmes funkciója a dupla akkunak, hogy tudtál akkut cserélni bekapcsolt gépen, így kitolva az üzemidőt.Az egyik ram slot eltűnése természetesen számomra is visszalépés, de mivel 32GB-os modul is rakható bele, így túl nagy gondot nem okoz, hogy az egyik slot helyett fix 8GB forrasztva lett. Annyi előnye azonban ennek is van, hogy elvileg nehezebb így pl. az alvó gépről kulcsokat lopni, mivel nem lehet könnyen és gyorsan kikapni a gépből a ram modulokat, így csak a memória egy része szerezhető meg könnyen.
-
Scalpel
senior tag
válasz Tim82 #117966 üzenetére
Még nem vagy hozzászokva a fogyasztói társadalomhoz eléggé . Egyébként én is az s felé hajlok, azért mert vékonyabb és könnyebb. Sajna már bántja a szemem a bumfordi design (pedig tudod honnan jövök..., voltak még IBM logos Thinkpadjeim nekem is) . De hát közben iphone felhasználó lettem és öregszem, így kell a könnyebb, kényelmesebb, szárazabb... Épp most tervezem szabadulni a P52s-től, meg ha nem olyan új lapost kapok a cégtől, akkor a 40AJ dokktól is fogok, mert az is már bumfordi lett nekem. Előzőt cégnél egy vadiúj T14s-em volt, a többiek meg valami nagydarab ócska Latitudeökkel rohangáltak, úgy éreztem magam mint egy király.
-
HSM
félisten
válasz Scalpel #117968 üzenetére
Nekem nagyon hiányzik az S építési minősége, sajnos egy sima T14-re kellett cseréljem, mert szükségem volt a sok ramra, így a forrasztott ramos T14s-ből ez nem lett volna gazdaságosan megoldható. Nem rossz a T14, de a T480s merevsége látványosan meggyőzőbb, annál a legkisebb figyelem sem kell, hol fogod meg, nem nyeklik nyaklik. Pedig a T14 sem tejfölöspohár kategória azért.
Megmaradt a T480s is azért a háznál, így van lehetőségem felváltva használni az utódjával.[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
mellékhatásként az adapterezett SATA Express-ből csak 2 sáv hozható ki
De öööö, ugye tudod, hogy már a T470-ben sem SATA Express van?... Ettől még azt hiszem, a 2 db PCI-e lane-ben igazad van.
Én ki nem állhattam a dupla akkut, rettentő idegesítő, zavaró jelenség volt
Én aláírom, hogy a Lenovo nem igazán jól implementálta a két akku kezelését. Nem is erre gondoltam, jobban ki kellett volna akkor emelnem (bár jeleztem az eredeti hozzászólásban is): az egy darab belső akku visszalépés az egy darab belső és egy darab külső akku opcióhoz képest. Vagyis konkrétan ha már egy akku, akkor visszatérhettek volna az egy darab, egyszerűen, a gép megbontása nélkül cserélhető akkuhoz. Ez a korábbi két akkus dizájnban jó volt, ha nem akartál belső akkut használni, még mindig volt arra lehetőséged, hogy csak egy (akár nagyobb kapacitású) külső akkut szerezz be csak a géphez.A Type-C PD mellett ráadásul értelme sincs semmi az ég világon
Ez csak lábjegyzet, de még nem láttam mindig tökéletesen működő type C PD megoldást, valami issue valamikor elkerülhetetlenül van vele. Ezért is ragaszkodom a meglévő T470-hez és X270-hez is, ahol van hagyományos töltőcsatlakozó is. Jó dolog a PD, szeretem is, de nem találtam eddig 100%-osan megbízhatónak. Persze, ez is messzire vezet, meg már többször itt is tárgyaltuk, mekkora tré az USB C szabvány...
Az egyik ram slot eltűnése természetesen számomra is visszalépés
Nekem az a gondom vele, hogy a forrasztott RAM elhullása esetén az alaplap is gyakorlatilag kuka, de azt hiszem, ezt is sokszor tárgyaltuk már a topikban.
-
Tim82
félisten
válasz Scalpel #117968 üzenetére
Megvan az a "luxusom", hogy "roncsvadász" vagyok, régen kifejezetten anyagi okokból vettem használt, sőt egyenesen roncs gépeket, most már tudatosan, amiket úgy javítok és bővítek, ahogyan én akarom, így nem is kell nagyon hozzászoknom.
-
Scalpel
senior tag
A T460, amit a cég adott, az valóban a tejfölöspohár kategória, főleg hogy volt szerencsém a T460s-hez is hat évvel ezelőtt... Konkrétan nem az enyém, de félek félkézzel megfogni... mondjuk a p52s esetében ez nem lenne ildomos egyébként se, azt sose mertem még alulról se megtartani félkézzel. Az X1 yogáim meg teljesen egy másik univerzumot képviselnek, még akkor is ha az új, csökkentett úton járó billt szoknom kéne...
Ha van kontaktod UK-ban, és néha ki is mész egyébként is, akkor érdemes ott venni ebayen refurbished gépet, aztán hazahozod, kutya nem szól hány gép van Nálad, persze ha nem akarod cégre elszámolni. Én így vettem 32GB-os X1 yogát. Oda rendeltem a gépet, tokot, fóliát és kész... -
Scalpel
senior tag
válasz Tim82 #117971 üzenetére
2016-ban itt vettem az aprón egy alaposan leejtett WXGA+-os X201s-t nagyjából némi apróért, ebayen is vagyonokért adták a normális állapotút. Ebayen vettem hozzá új ház elemeket, mert talán csak a keyboard bezel nem törött el, minden más igen, aztán jópár évig használtam nagy örömmel felbővített rammal, meg SSD-vel. Végül itt az aprón adtam el végül. Egy kicsit még ma is hiányzik, ott még igazán jó volt a billentyűzet.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Tim82 #117970 üzenetére
Ja, hogy ebbe is ezt a kanócos nagyszerűséget tették? El is felejtettem, csak a 2 sávra emlékeztem...
Nem igazán értem, mi abban az előny, hogy a gépben belül van egy nagy üres, kihasználatlan hely, miközben kívülről meg cserélhető az akku? A T480s rendkívül könnyen szerelhető, az akku kivétele néhány perces művelet, töltési küszöb is állítható, így nem igazán érzem problémának, hogy így oldották meg az akkuját. Úgy is írhatnám, mi az, amire ez így rosszabb, mint a néhány csavar bontása nélkül is cserélhető külső akku?
Van a Lenovo-nak saját PD-s power bankja. Én nem próbáltam, de azt feltételezem, hogy működnie illene.... Nyilván tudod, én is párszor már kimérgelődtem magam a sima töltő és dokk csatlakozó elhagyása miatt, ugyanakkor töltési minőségben még nem volt gondom a Type-C-vel. Rádugom a töltőt, tölti, pont, mint a régi töltők. A 65W gyári Lenovo, de a 60W-os HP dokk is megbízhatóan ellátja táppal évek távlatából is. Ugyanezen töltők vidáman töltik a BT fülesem, telefonom, power bankom, ami azért elég jól jött már párszor. Más téma, hogy folyamatosan rettegek, mikor töröm véletlen le az alaplapról az USB-C aljzatot, de ez a modern gépekkel jár, úgy tűnik.
"a forrasztott RAM elhullása esetén az alaplap is gyakorlatilag kuka"
A forrasztott ram elhullani? Nem igazán szoktak a ramok nagy számban ilyet csinálni. Én sokkal jobban aggódok az integrált CPU vagy a komplex USB-C miatt. Alaplapról ledolgozott töltőcsatlakozóval nagyságrendekkel gyakrabban szoktam találkozni, mint elhullott ramokkal. Némi vigaszt az adhat, hogy két USB-C is van, nem egyből kuka a lap, ha az egyiket sikerül nullázni. Egyébként BGA-s szaki tuti tudja javítani, ha csak egy ramcsip szállt el. Az alaplapról ledolgozott USB-C ebből a szempontból is problémásabb javítás lehet, ha sérült a PCB is az érintett részen.#117972 Scalpel : Ennyire nem rossz amúgy a T14 G1a, azért simán meg merem fogni egy kézzel, kb bárhol, de érződik a különbség, a T480s meg se nyikkan, ha akár a sarkán fogom meg, a képernyő nyitás is sokkal inkább egyben van... Én azt mondanám, a T480s az, ami nagyon jó merevségre, a T14 az csak rendben van. Más előnye viszont van, 40GB-ig bővíthető, nekem nagyon bejön a felfelé szóló hangszórója is, és a némileg magasabb engedélyezhető TDP is jól jön a benne lévő hatmagos Ryzennek, ha sietek.
Szétszedni ne kelljen, az katasztrófa, de amúgy megbarátkoztam már vele.[ Szerkesztve ]
-
Scalpel
senior tag
Óóóóó, a T460 úgy nyöszörög és érezni ahogy lehajlik ahogy a sarkánál fogva megemelem (jó multis szokás... )...
Az USB-C csati miatt én is félek, próbálok is találni megbízható Thunderbolt kompatibilis mágneses csatit... hát találtam olyan, ami egész bíztatóan néz ki, de még laptoppal nem mertem használni... -
HSM
félisten
válasz Scalpel #117975 üzenetére
Ja, igen, nekem is ajánlották itt a topikban a mágnesest, de amikor ez történt én sem találtam itthon megfelelőt készleten, amit szívesen megvettem volna.
Thunderbolt kompatibilis alatt mit értesz? A Thunderbolt jel nem fog szerintem átmenni rajtuk, töltés szempontjából pedig úgy tudom ugyanaz az USB-C PD....
-
Scalpel
senior tag
Hát én olyat keresek, ami adat jelet is visz, 24 pinest. Rendeltem is olyat ami egész biztató felépítésű amazonról, a gépbe még nem mertem bedugni. Igaz ez nem TB kompatibilis még, de talán olyan is lesz hamar ami 40gbps-t tud, az már jó lesz TB átvitelre is.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
Nem igazán értem, mi abban az előny, hogy a gépben belül van egy nagy üres, kihasználatlan hely, miközben kívülről meg cserélhető az akku?
Szerencsére ilyet nem mondtam. Azt viszont igen, hogy legalább ha úgy akartad, nem volt kötelező belső akkut használnod.
A T480s rendkívül könnyen szerelhető, az akku kivétele néhány perces művelet, töltési küszöb is állítható, így nem igazán érzem problémának, hogy így oldották meg az akkuját. Úgy is írhatnám, mi az, amire ez így rosszabb, mint a néhány csavar bontása nélkül is cserélhető külső akku?
Hát ööö, nyilván érzed a különbséget a csavarozás nélkül egy-két mozdulattal cserélhetőség, meg aközött, hogy remélhetőleg van nálad csavarhúzó, hogy lekapd a gép alját, mert ha nincs, ráfaragtál. Ha szerinted az utóbbi jobb, akkor ebben tényleg fura preferenciáid vannak. Töltési küszöb meg nem értem, hogy merül fel, amikor csak egy darab külső akku volt, akkor is lehetett...
én is párszor már kimérgelődtem magam a sima töltő és dokk csatlakozó elhagyása miatt, ugyanakkor töltési minőségben még nem volt gondom a Type-C-vel.
Ameddig csak arról van szó, hogy sima töltő és egy PD kábel, addig nekem sem. Ha már type C-s dokkoló kerül a képbe, akkor már nem ilyen sima liba, ahogy az sem, ha mondjuk PD passthrough-t tudó eszközt (mint a Venture Electronics Megatron DAC-om) iktatnék közbe. Ez mondjuk főleg az L380-nal fordul így elő (leginkább suspend-ből visszatéréskor), ami lehet, hogy a Win 11-es Lenovo töltéskezelés sara így, mert a Linux Mint-es X270 és T470 pl. nem dobja el a töltést az említett DAC-ról.
A forrasztott ram elhullani? Nem igazán szoktak a ramok nagy számban ilyet csinálni. + Egyébként BGA-s szaki tuti tudja javítani, ha csak egy ramcsip szállt el
Mindent lehet nyilván javítani, de ezt talán továbbra is hátránynak sorolom.
*
De amúgy nyilván értem, hogy miért szeretitek az s-t, csak legalább annyi érv szól szerintem ellene, mint mellette. Persze ha majd szembejön egy ilyen roncs, amiben látok fantáziát, nyilván én is le fogok rá csapni.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Tim82 #117979 üzenetére
"érzed a különbséget a csavarozás nélkül egy-két mozdulattal cserélhetőség"
Nem érzem, mert sosem akartam cserélni, se csavarhúzóval, sem anélkül. A T420-nál kb. egyszer "cseréltem", mert szükségem volt a másik 9 cellás akkumra tartaléknak. Ennyi. Ma ha erre lenne szükség szereznék hozzá egy megfelelő power bankot, sokkal józanabb, univerzálisabb megoldás a problémára.
A töltési küszöb onnan jött, mert ezt szokták még érvnek felhozni, hogy kiveszik az akkut, ne menjen tönkre a gépben míg töltőn van. Erre még jobb megoldás a töltési küszöb, mert akkor mélymerülni sem fog...."ha mondjuk PD passthrough-t tudó eszköz"
Nem tudom, technikailag hogyan van ez megvalósítva, de itt sok kellemetlenség becsúszhat... Egyébként érdekes megoldás, nekem épp fordítva van, a dokkolómra dugott switch hajtja a DAC-ot adattal, árammal meg a tápja a konnektorból...
Egyébként azt írja, max 20V/60W mehet át rajta tartósan, szóval nem biztos, hogy jóban vannak az L380 sejtésem szerint 65W tápjával. A 70-es gépek viszont elmennek 45W-al is. -
félisten
-
HSM
félisten
válasz FoxiestFox #117981 üzenetére
Lol... Csavarhúzó-fóbiátok van, vagy mi?
Őszintén szólva, nekem a legkevésbé sem hiányzik pl. a T420 félkilós, a gépházból kilógó, lötyögős 9 cellás akkuja, ami minimum kellett értelmes üzemidőhöz....
A T480s beépített akkuja 57Wh-s, teljesen jó üzemidő érhető vele el a takarékos 15W-os négymagos CPU-val. Az USB-C power bank lehetősége mellett meg aztán végképp semmi értelme akkut cserélgetni... -
Csaby2021
tag
sziasztok ezek közül szerintetek melyik a jobb választás az egyik a dell m4800 eDP alaplapos igy bele mennek újabb nvidia quadrós kártyák is vagy a másik lenovo thinkbook 14 gen 2 ryzen 4500u? leginkább kisebb játékokra használnám
-
Tim82
félisten
Nem érzem, mert sosem akartam cserélni, se csavarhúzóval, sem anélkül.
Kicsit vonatkoztass el attól, hogy te amúgy szívesen cserélgetsz csavarozással dolgokat a gépben és gondolj esetleg arra, hogy általában véve felhasználói oldalról véve az bizony visszalépés, hogy egy korábban egy mozdulattal és szerszám nélkül cserélhető, ráadásul a gép működéséhez tápegység nélkül kritikusan kellő alkatrész már csak a gép bontásával és szerszám használatával cserélhető.
A T420-nál kb. egyszer "cseréltem", mert szükségem volt a másik 9 cellás akkumra tartaléknak
Ebből a szempontból nézve teljesen érdektelen, hogy a T420 akkuja kapcsán milyen PTSD-d van, nyilván fejlődtek annyit amúgy azóta a laptopok, hogy user replaceable akkukkal is meg lehetne oldani a hosszú üzemidőt, úgy is, hogy esztétikai érzékedet ne sértse egy nagyobb kapacitású akku külseje.
A töltési küszöb onnan jött, mert ezt szokták még érvnek felhozni, hogy kiveszik az akkut, ne menjen tönkre a gépben míg töltőn van.
Te mindig úgy vitázol, hogy olyan érveket hozol fel, amiket a vitapartnered nem is említett?
Egyébként azt írja, max 20V/60W mehet át rajta tartósan, szóval nem biztos, hogy jóban vannak az L380 sejtésem szerint 65W tápjával.
Amennyiben mindig csinálná, még azt is mondanám, hogy igaz, de teljesen véletlenszerű és mint említettem, akkor jön elő (akkor sem mindig), amikor alvásból tér vissza az L380. Ha terhelésnél dobná el, akkor az támasztaná alá szerintem az elméletedet.Amugy nem gyári töltőm van, hanem 3rd party (több Baseus és Xiaomi, mindegyik 65W), de több hasonló töltővel és kábellel is csinálja, mondjuk heti 1-2 alkalommal.
-
Scalpel
senior tag
Van itthon kettő csatlakozó, meg három dugó. Ha állod a szállítási költséget, a Tied. Nem használom őket, mert egy másik kínai gyártó mágneses csatijait használom töltéshez (ebook reader, egyszerű, kisebb áramfelvételű cuccok), egyszerű adathoz (USB2.0), és ahhoz nem passzol a Baseus. Egyébként nem rossz a Basesus, mert irányfüggetlen. Amiket használok, azt csak egyféle irányban lehet rádugni és pont ezért csak 5 pines (3+2 konstellációban), hogy ne lehessen annyira egyszerűen rövidrezárni az egészet.
[ Szerkesztve ]
-
Scalpel
senior tag
válasz Tim82 #117984 üzenetére
Érdekes mód, ez nyilván az én felhasználási módomból fakad, de telefonnál jobban idegesít, hogy nem cserélhetek akksit, csak akkor ha malacpersely módjára ripityára töröm, merthogy ugye hegesztve, ragasztva és összeolvasztva az egész, mint hogy a laptopban ki kell tekerjek néhány csavart, hogy egy elhalt akkut cseréljek. Nyilván annyit nem használtam gépet sehol, ahol ne tudtam volna idő után áramot csiholni valahonnan, hogy egy pót akkura ilyetén módon legyen szükségem.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz Scalpel #117986 üzenetére
Nyilván, de ettől még mindig ne tekintsük előnynek azt, hogy nem cserélhető szerszám nélkül az akku, mint ahogyan azt a kolléga teszi.
Én is el tudom fogadni a "beépített" akkut, de nem fogom megideologizálni, hogy az a végfelhasználó számára biztosan jobb megoldás.
-
nagyúr
Mi a helyzet a T490-el? Állítólag sokkal szebb a kijelzője.
[ Szerkesztve ]
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
nagyúr
válasz zsolti75 #117989 üzenetére
Tényleg, azon az áron amiért venném a T480s-t a T490-ben is ugyanolyan kijelző van sőt pont olyan áron nincs is aprón ha jól látom csak kicsit drágábban, cserébe a T490-ben még a wifi modul se cserélhető. Akkor nem szóltam. Tárgytalan.
-
HSM
félisten
válasz Tim82 #117987 üzenetére
"Nyilván, de ettől még mindig ne tekintsük előnynek azt, hogy nem cserélhető szerszám nélkül az akku, mint ahogyan azt a kolléga teszi."
Azt hiszem, értem már, honnan ered a félreértés kettőnk között. Én nem ezt tekintettem előnynek, hanem a T480 és T480s összehasonlításban azt, hogy nincs két akku, és hogy ennek bizony nem csak ez a nyilvánvaló hátránya van, hogy nem cserélhető szerszám nélkül, hanem vannak előnyei is.És akkor ezután reagálnék az előzőre.
"teljesen érdektelen, hogy a T420 akkuja kapcsán milyen PTSD-d van, nyilván fejlődtek annyit amúgy azóta a laptopok, hogy user replaceable akkukkal is meg lehetne oldani a hosszú üzemidőt, úgy is, hogy esztétikai érzékedet ne sértse egy nagyobb kapacitású akku külseje."
Az említett gépen, ha csak a külső akkut nézed, három opciód van. Vagy megveszed a nevetségesen pici, 24Wh-s, nem kilógós akkuval, vagy ha normálisabb méretűt szeretnél, 48 vagy 72Wh-s van még, azok kilógósak lesznek [link] .Ha nem korlátozzuk magunkat T480-ra, akkor is marad az alap probléma, hogy szerintem nem lehetne olyan jól megoldani az akku cserélhetőséget + jó szerelhetőséget + masszívságot, mint a T480s-en. Egyszerűen parádés, mennyire egyben van, és nagyon kényelmes az egyben nyitható magnézium alsó "fedél" is. Cserélhető akkus gépen nem találkoztam még hasonlóan meggyőző felhasználói élménnyel, főleg ilyen vékony kialakítás mellett.
"Te mindig úgy vitázol, hogy olyan érveket hozol fel, amiket a vitapartnered nem is említett? "
Én csak próbálom megérteni a szempontjaitokat."Amennyiben mindig csinálná, még azt is mondanám, hogy igaz, de teljesen véletlenszerű"
Jogos. Nekem a T14-el volt olyan "gond", hogy régebbi BIOS-okkal véletlenszerűen panaszkodott a dokkolómra indításkor, hogy csak 60W-os, és ez így neki nem elég. Persze, teljes sebességgel hibátlanul ment/megy róla, meg amúgyis, 5W-ról beszélünk. Azóta persze rájöttek, javították. Arra akarok rámutatni, lehet az L380-on is hasonló bug van 60/65W tekintetében, ami néha aktivizálja magát.A 3rd party töltőkkel akkor is csinálja, amikor közvetlenül vannak csatlakoztatva? Nálam napi rendszerességgel alszik a T480s és a T14 G1a a gyári 65W-os töltőjükről Ubuntu-val, sosem volt gond ébredéskor. Igaz, win11-et nem használok, win10-el lényegesen ritkábban aludtak, de akkor sem volt gond, a 60W-os PD-s dokkolóról sem.
#117985 Scalpel : Köszönöm a felajánlást, írok holnap.
#117991 vicze1 : "az újabb CPU-t kivéve szinte azonos felépítésre, csak mondom"
Felépítésre ég és föld a különbség! Persze, értem én a nemes célt, hogy a jól sikerült T480s-t próbálták a következő generációban a drága magnézium helyett nagyrészt olcsóbb műanyagból reprodukálni, inkább kevesebb, mint több sikerrel... A T490 ugyanaz a konstrukció, mint a T14, amiről írtam [link] . -
vicze
félisten
Nem anyaghasználatre azonos, hanem feléítésre. Pl. a bill csreszavatos, és az egész konstrukció T480s-re hajaz.
Én a fordított ethernet miatt nagyon nem rajongok a T480s-ért.Amúgy a két aksival az a legrosszabb, hogy hullanak mint a fene és rengeteg töltési bekapcsolási problémát okoz. Alapvetően tök jó lenne a menet közbeni cserélhetőség, amire kitalálták, de konkrétan soha senkit nem láttam használni, vagy mikor jól jött volna, föleg hogy többnyire a belső hal meg...
Ha egy fontot kapnék, minden "nem tölt/kapcsol be -> aksi ki, emergency reset"-ért, nem egy fontom lenne.
-
HSM
félisten
válasz vicze #117993 üzenetére
Sejtettem, hogy erre gondolsz. De elég béna másolat lett, se nem olyan merev, se nem olyan jól szerelhető (utóbbi kifejezett rémálom a pattintgatós letörős pöckökkel).
A nyitogatós ethernet tényleg nem az erős oldala, de ott van, működik, ha jól emlékszem az utolsó S-modell, amire még rátették a ram slottal egyetemben.
Igen, írtam is, hogy ez a menet közbeni csere papíron jól mutat, de minek, amikor van már hozzá power bank, ami sokkal univerzálisabb beruházás, mint egy gép-specifikus aranyárú pótakku...
Nekem a kedvencem az volt, hogy gauge reset után nem lehetett csak úgy lemeríteni a belsőt, először a külsőt kellett, hogy egyáltalán hozzányúljon a belsőhöz, majd mikor ezután feltötöttem állt csak meg a beállított küszöbön...
-
daddy9
tag
Sziasztok!
Egy régi Thinkpad X201-hez vennék akkut, mert a mostani már egy percet sem bír (6 éve vettem 77%-kal, sokat is állt).
Van valamilyen bevált beszerzési forrás használt gyári vagy jobb minőségű utángyártott akkura?
Nincsenek hiú ábrándjaim, hogy több órás üzemidőt érjek el egy "új" akkuval, de szükségem lenne egy használható megoldásra.Válaszotokat előre is köszönöm!
-
Babetta-X
senior tag
válasz Tim82 #117954 üzenetére
Köszönöm a segítséget! Az igényeim és a pénztárcám nem találkoznak sajnos, mert szívem szerint egy 17-es monitorral rendelkező gépet vennék, de egyenlőre megelégszem egy 15-össel is aminek jobb a felbontása mint a mostani, illetve tudja ezt a funkciót, ezt talán nem lesz nehéz elérni.
-
Tim82
félisten
Én nem ezt tekintettem előnynek
Megjegyezném, hogy te kezdtél el írogatni a szál kapcsán "csavarhúzó-fóbiáról", valamint hoztad elő a T420 külső akkuja kapcsán még mindig meglévő PTSD-det (szvsz az itt általad írtak mellesleg pont értelmezhetetlenek csak a "T480 és T480s össehasonlításban" nézve).De oké, akkor vegyük úgy.
Cserélhető akkus gépen nem találkoztam még hasonlóan meggyőző felhasználói élménnyel, főleg ilyen vékony kialakítás mellett.
Az is régi vitatéma már itt is, hogy a túltolt vékonyításnak (aka "kövessük az Apple-t ész nélkül") milyen egyéb, valóban hasznos feature-k esnek áldozatul, nyilván ebben nem fogunk egyetérteni.
A felhasználói élmény meg inkább szubjektív érv szerintem.
A végeredmény számomra az, hogy te szívesen lemondasz egy szép, esztétikusan vékony, de azért fémházas ultrabook-like gép kedvéért egy rakat olyan feature-ről, ami amúgy felhasználóbarát lenne. Én meg ezeket kevésbé szívesen áldozom be és ezek eltűnését előnynek sem érzem.
Én csak próbálom megérteni a szempontjaitokat.
Mármint olyan szempontot (töltési küszöb akkunál), ami fel sem merült addig, amíg te nem próbálod a másik fél szájába adni - továbbá nem is valid? Lol."You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
válasz daddy9 #117995 üzenetére
Olyan, amivel egyértelműen jó tapasztalatok vannak, nincsen.
Itthon a Green Cell-ekkel próbálkoztunk páran, nekem jó tapasztalataim vannak velük, a fórumtársak nagyobb részének rossz. Patona akkuk is hasonlóak: régen jók voltak, most már arról is van negatív (és frissebb) tapasztalat.
A fórumban rákeresve, tudsz ezekről olvasni.
-
Tim82
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- Delé Latitude 7480 6th generációs Intel Core-I5, 16 Gb ddr4, FULL HD
- DELL G3 Gamer laptop: i5-10300H / GTX 1650 / 16Gb RAM / 512Gb SSD
- Alienware m9700i R1
- Új ThinkPad T14 Gen 5 -2024-, FHD+ IPS, Intel Ultra 5 125U , 16GB DDR5, 512GB NVMe, ujjl., gyári gar
- Precision 3560 27% 15.6" FHD IPS érintő i7-1165G7 T500 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Új Asus Zenbook Pro Duo 14.5 OLED 120Hz ScreenPad+ i7-12700H 16GB 1TB Nvidia RTX 3050Ti W11 Garancia
- Fujitsu Celsius H760 / i7-6820HQ / Quadro M2000M / 16 GB RAM / 256 GB SSD / jó akku. / Full HD IPS /
- Dell Latitude 7490 üzleti laptop
- Hibás lenovo t570
- HP 17-cp0906ng /Ryzen 3 5300U /8GB RAM /256 GB SSD /Full HD IPS /exc. akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest