- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen processzort vegyek?
- Gaming notebook topik
- Milyen monitort vegyek?
- Dell notebook topic
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ggbuffon1897 #122 üzenetére
Driverből lehet majd felülírni, mint ahogy most Nvidiánál is működik (már amikor).
-
hokuszla
senior tag
na megjött az ámedés különítmény
-
S_x96x_S
addikt
válasz
ggbuffon1897 #122 üzenetére
> igeretekbol sosem volt hiány.
HA az "RTX 5070 - 4090 performance at $549." ( by Jensen Huang )
AKKOR az RTX 5060 TI - vajon 4080 performance ? -
válasz
ggbuffon1897 #114 üzenetére
Az FSR 3.1-et felül lehet hamarosan írni az FSR4-gyel. És FSR-ben meg RT-ben is majdnem utolérte az Nvidiát, annyira, hogy már nem nagyon számít a különbség.
-
Kansas
addikt
No, még egy madár aki nincs tisztában a személyeskedés mibenlétével... sebaj, nem én leszek aki a szádba rágja(apró segítség: nem szinonímája a személyes sértésnek).
Az meg, hogy személyedben sértve érzed magad, mert azt találtam írni, hogy nem fogtad fel, amit írtam... hááát... hópihe-közeli kritikatűrési szint.
Ennyit érek el az ártatlanság vélelmével... mert ha értetted, hogy mit írtam, akkor a másik opció, hogy rosszhiszeműen megpróbáltad kiforgatni a szavaimat...
No mindegy...ij. -
S_x96x_S
addikt
újra.
RTX 5060 Ti 8GB -os verzióval óvatosan;
- mert egyes esetekben lassabb lehet mint a RTX 4060 Ti 8GB.Mindenki azt vesz, amit jónak lát; ( gpu vallásszabadság van )
de a vétel előtt jól nyisd ki a szemed, hogy tudd hogy mit veszel - mert pár évig azzal kell együtt élned.-------------
"Reviews show the Nvidia RTX 5060 Ti 8GB matches the 16GB model in most tests, falls behind in DLSS 4
A perfect example of why 8GB VRAM isn't enough for modern games."
https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/reviews-show-the-nvidia-rtx-5060-ti-8gb-matches-the-16gb-model-in-most-tests-falls-behind-in-dlss-4gépi fordítással:
"""
Az RTX 50‑es szériánál az Nvidia fő ütőkártyája a DLSS 4 Multi‑Frame Generation (MFG) funkció. Bár ez a fejlesztés ígéretesen működik a felsőkategóriás modelleken, mint az RTX 5090 és RTX 5080, a 60‑as szériás GPU‑kon — különösen a 8 GB-os variánson — már nem hozza ugyanazt a szintet. A Cyberpunk 2077-ben például az RTX 5060 Ti 8 GB meglepő módon gyengébben teljesített, mint az RTX 4060 Ti 8 GB natív 1440p felbontáson. Az MFG bekapcsolása javított ugyan a teljesítményen, de 4×-es beállításon az eredmények továbbra is visszafogottak maradtak: a 16 GB-os verzió 22%-kal nagyobb teljesítményt nyújtott a 8 GB-os kártyához képest.Összességében az RTX 5060 Ti 8 GB könnyen látható generációs előrelépést kínál az elődjéhez képest, illetve elvileg kedvezőbb árazású, mint a 4060 Ti 8 GB, ugyanakkor a VRAM mérete továbbra is komoly kérdés. A DLSS 4 funkciók használata során több esetben korlátokba ütközik a teljesítménynövekedés, amely a 16 GB‑os kártyákon kevésbé jelentkezik. A végleges döntést nagyban befolyásolja majd a valós piaci ár, valamint az, hogy ezek a modellek szinte sehol sem elérhetők. Még ha sikerül is beszerezni a 8 GB-os variánst, hosszú távra tervező játékosoknak nehéz lesz meggyőző ajánlattá válnia.
""" -
Köszi a személyeskedést! Kár, hogy magad nem olvasod el, amit írtál, mert akkor kiderülne, hogy igazam volt. De mindegy is, biztosan nekem van szövegértési problémám - ahogy említetted. De legyen igazad. Csak azt kérem, olvasd el, mit is írtál, és próbáld meg magadnak értelmezni. Hátha akkor leesik. Ha nem, akkor ÍJ.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
ggbuffon1897 #116 üzenetére
> de az elvakult hitre alapozott ervrendszerek megemelik a vernyomasom.
Ahol megemelkedik a vérnyomás ... ott kell keresni a saját mentális vakfoltjainkat.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
S_x96x_S #115 üzenetére
Nagyon cuki a hirtelen feltamadt kornyezettudatossagod..
Nyomhatod itt az onigazolos okossagot a helyzet meg az, h 10%pluszert mar rohan a "tudatos vevo forumozo" venni az ujabbat. Az Eppult meg a Szamszungot is bunteti a nep h evrol evre 0 innovacioval adja ki az elektronikai hulladekjait?
Nem vagyok egyikben sem reszvenyes, jelenleg is 7800xt-m van, de az elvakult hitre alapozott ervrendszerek megemelik a vernyomasom.
De ha mar ipari hulladek. Az Amd minek adta ki a 9xxx eket amikor ez a teljesitmeny mar jelen volt a piacon 2 eve is (7900xtx / xt)? A plusz 20% RT az erv? Vagy akkor az ugy rendbenvan? Miujsag a 7600akkal?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
ggbuffon1897 #103 üzenetére
> Nem javasoltam semmit.
> Annyit irtam korabban is h tulzonak talalom ezt a rammal kapcsolatos hisztit.most sokkal jobb az árazás mint az ADA-nál
És csak 50 USD eltérés van a 8GB vs. 16GB -os változat között.
"NVIDIA announces GeForce RTX 5060 Ti at $429 (16GB) and $379 (8GB)"8GB-on a DLSS4 és minden más új nvidia feature döcögni fog,
úgyhogy - értékben - sokkal jobban megérheti egy használt ADA.Egy bővíthetetlen GPU olyan mint a forrasztott memóriás laptop.
Jól át kell gondolni és kell valamilyen biztonsági ráhagyás.> Nem javasoltam semmit. ... Ha meg majd keves lesz 2 ev mulva akkor lecsereli.
Értem;
Szerintem az értelmetlen - elektronikai hulladékjelölteket le kell húzni,
mert etikátlan a gyártó részéről!
Lehet végletekig védeni ... de persze ha a végén még kiderül, hogy nVidia részvényes vagy, és a tervezett elavulásban ( ~ 1-2 éves upgradben ) vagy érdekelt. -
válasz
ggbuffon1897 #100 üzenetére
De már most vannak játékok, ahol fHD-ban is elfogy a 8GB, mert olyan sok textúra van. 1440p-n meg a 12GB telik meg. És ennél nem számít a GPU ereje, mert a textúrákhoz nem GPU teljesítmény kell, hanem VRAM. És nem, nem jó tanács az, hogy akkor majd leveszi a textúra részletességélt. 200+k árú VGA-knál ne kelljen már butítani a grafikát.
-
válasz
ggbuffon1897 #78 üzenetére
Az AMD pont sokat fejlődött az új szériával.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
ggbuffon1897 #104 üzenetére
Ez azért erős túlzás! 4x toltam ki ~520 óra alatt 1.2x-es verziótól egészen, a mostani DLC-vel együtt a 2.x-ig, komoly bug-okkal nem is futottam össze!
-
dabadab
titán
válasz
ggbuffon1897 #104 üzenetére
Tehát az, aki a Cyberpun 2077-tel akar játszani, ami egyébként egy baromi jó játék, az ijen: hüje. Értem
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
S_x96x_S #101 üzenetére
Nem javasoltam semmit. Annyit irtam korabban is h tulzonak talalom ezt a rammal kapcsolatos hisztit. Akkor azt mondod h egy 16gigas 7600xt hosszabb tavra alkalmasabb mint egy 8 gigas 4060? Mert en nem gondolnam..
Akinek erre lesz penze es ragaszkodik az nVhez, uj gent akar es újat, meg az fsrhez kepest joval elterjedtebb dlsshez annak ez van es pont. Ha meg majd keves lesz 2 ev mulva akkor lecsereli. Addig meg elegedetten jatszik.
Te meg majd bizonygatod magadnak addig h milyen jo dontest hoztal egy joval dragabb es tobb vramos kartyaval mert egyszer majd jol profitalni fogsz belole, aztan az uj gennél szaladsz a boltba venni a kovetkezot. -
dabadab
titán
válasz
ggbuffon1897 #99 üzenetére
200 patchel utolag osszetakolt techdemo
Ez lenne a Cyberpunk?...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
ggbuffon1897 #100 üzenetére
a legtöbb gaming laptopon sajnos még mindig a 8Gb VRAM az általános ;
úgyhogy a játékfejlesztők még sokáig 8GB -ra kénytelenek optimalizálni,De asztali GPU-nak - 2025 -ben 8GB-os kártyát javasolni ???
---------------------
18 Apr 2025 The Hardware Unboxed Podcast
The RTX 5060 Ti 8GB is a Trap"
- Why Does the 8GB Model Exist? 25:40
- GPU VRAM vs Console VRAM History 42:31
- The RTX 5060 Ti 8GB is a Trap 54:45
- Ray Tracing Hot Takes 1:04:13
- Did the 8GB Card Taint the 16GB Card? 1:16:57
- AMD Has an Opportunity 1:21:11 -
ggbuffon1897
őstag
Azt kritizaltam h sokan mindenfele tapasztalat hianyaban fikazzak szet a 8gigas kartyakat.. a 4060ti se a 8gb ram miatt fog doglodni 2 ev mulva, hanem az agyonnyirbalt gpu miatt, ahogy a 16 gigas a770 vagy 7600xt / vagy maga a 16gigas 4060ti se fog hirtelen megtáltosodni.
Nekem a 4060ti 8 gigas verzioval semmi bajom nem volt 1440pn. Maga a kartya ereje volt gatya. De ez is relativ h kinek mi az eleg.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
ggbuffon1897 #93 üzenetére
> Szeretem amikor azok mantrazzak allandoan ezt a jovobiztossagot meg
> nyócvangigaramkene mantrat,-------
sokak élettapasztalata - az,
hogy a fejlődés folyamatos - és nem áll meg.
sőt gyorsul ...És aki ki meri jelenteni, hogy az előző 5 év játéktesztjei alapján - valami a következő 5 évre is elég lesz - az csak akkor igaz,
hogyha valaki egyáltalán nem akar játszani a következő 5 év minden programjával.A legnagyobb probléma nem is a felbontással lesz, hanem az AI -al,
ami jelentősen megnöveli a VRAM igényt.Szerintem érdemes az NVIDIA ACE - technológiát figyelni ,
hogy mi várható a következő generációs játékokban:"NVIDIA ACE | Introducing PUBG Ally - First Co-Playable Character"
https://www.youtube.com/watch?v=wEKUSMqrbzQ"NVIDIA ACE Black Vultures Prey of Greed Viper AI Combat Gear"
https://www.youtube.com/watch?v=Lab5JicZzpk"NVIDIA ACE | MIR 5 - Wemade Apresenta o Primeiro Chefe com Inteligência Artificial"
https://www.youtube.com/watch?v=HcQwD_6x2SYAz NVIDIA ACE ( vagy ehhez hasonló) technológia
várhatóan +4 GB-tal növeli meg a következő generációs játékok VRAM igényét -
és ezt nem árt belekalkulálni a mostani vásárlásokba. -
dabadab
titán
válasz
ggbuffon1897 #93 üzenetére
osszeszedi a steam konyvtarba az osszes trágya optimalizalatlan sz*rt , mondvan az a merce (Indiana, Cyberpunk
Tehát az, aki a Cyberpun 2077-tel akar játszani, ami egyébként egy baromi jó játék, az ijen: hüje. Értem
(Mégmielőtt: egyrészt 12 GB-s kártyám van, másrészt most fejeztem be a Witcher 2-t és először a Witcher 3 jön a CDPR terméséből, szóval nem vettem magamra
)
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Juhaszatti #94 üzenetére
Mikor hasznaltal 8gigas kartyat? Mmint h nem csak tesztekbol informalodva hanem gyakorlati hasznalatban?
-
Juhaszatti
addikt
"FullHD, vagy alatta csak nagyon ritkán jutnak el a RAM telítéséig."
Full HD-nál azért előfordul, és egyre gyakrabban is fog előfordulni. Aki meg alatta játszik, az nem nagyon fog RTX 5xxx szériás kártyát venni, hanem vagy használja azt amit már régóta, vagy erre a felhasználásra halászik valamit a használtpiacról olcsón.
Marginális réteg lesz szerintem aki új kártyán ennyire alacsony felbontáson játszik. -
ggbuffon1897
őstag
Szeretem amikor azok mantrazzak allandoan ezt a jovobiztossagot meg nyócvangigaramkene mantrat, akik a legnagyobb early birdok minden kartyamegjelenesnel es valtanak az elozo "jovobiztosmertizenhatgigas" kartyajukrol az ujabb 16bos jovobiztosra.
Igen a 8gb ram tud keves lenni. Foleg ha a kartyat annak teljesitmenyehez kepest indokolatlanul magas felbontason akarja vki futtatni meg ha osszeszedi a steam konyvtarba az osszes trágya optimalizalatlan sz*rt , mondvan az a merce (Indiana, Cyberpunk es tsai)
-
Te említetted a 3060-at, mint ami elhúzna az 5060 tempója mellett. Ezért bátorkodtam féloff megjegyzést tenni rá.
A második gondolatra pedig: első mondatodban még kiemeled, hogy ez a mai realitás, a következőben meg már csak mint 'jövőbeli' esetről írsz. És ezért írtam azt, hogy "FullHD, vagy alatta csak nagyon ritkán jutnak el a RAM telítéséig." -
Kansas
addikt
A 3060 az 4 éve volt új kártya.
Ezzel szemben a mostani realitás az, hogy pl Indiana Jones-ban nem elég a 8GB már 1080p/Medium-on sem. Persze most még a hasonló esetek nagyon kisebbségben vannak, de egy új kártyától az ember azért elvárná, hogy ne fusson bele ilyenbe... -
HIvatalosan csak 8GB-os készül (link).
Mondjuk szerintem oda az is elég. FullHD, vagy alatta csak nagyon ritkán jutnak el a RAM telítéséig. És 3060-ból is készült 8GB-os változat (a bányászat vége felé már ilyeneket árultak), de onnan még nem hallottam teljesítmény beesést. -
S_x96x_S
addikt
válasz
ggbuffon1897 #84 üzenetére
> Arrol meg ne is beszeljunk
> h az nV kartyak ertekvesztese joval kisebb mint az Amd kariké,Szerintem az RDNA4 + 16GB VRAM-al ez részben ez megváltozik.
( vagy kisebb lesz az olló )
Legalábbis a 8GB/12GB vs. 16GB elég nagy különbség.
Valamint az nVidia AI - val foglalkozók egy része meg az nVidia Digits/Spark -ra költözik át.
Az RTX 5060 TI 16GB - olcsó AI\Kreativ dev kit kártyának ideális.
( A 16GB VRAM miatt sok minden elfut még ha lassan is )
"NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti Linux GPU Compute Benchmarks"
https://www.phoronix.com/review/nvidia-rtx-5060-ti-linux-cuda -
ggbuffon1897
őstag
Sztem az 5070ek siman vallalhatoak. Csak hat nem 250+ aron. En a 12gb ramon egyaltalan nem aggodnek.
Kicsit elk*rvult a piac is, es igazabol nem teljesen ertem a user igenyeket sem. Jelenleg 1440p-re egy 4060ti is boven eleg a tisztesseges jatekhoz. Erre mindenki hirtelen mar 4k-n gondolkodik, meg 300+ fpsen meg anyamkinja.
Arrol meg ne is beszeljunk h az nV kartyak ertekvesztese joval kisebb mint az Amd kariké, és ez ugy altalanossagban ertendo, nem a mostani keszlethianyos abszurd allapotra gondolok.
-
DjDanee87
addikt
válasz
Jó lesz az 3xxx szériával is. Legalábbis nálam a 3080Ti bírja még bőven 1440p-n.
-
Kansas
addikt
válasz
Én alighanem beneveztem volna egy 5070-re, ha 16GB VRAM-mal jön... az 5070Ti már kissé drága - így valószínűleg RX9070 lesz belőle, ha az ára beesik végre 300e alá...
RX6800-hoz képest majd' 50% előrelépés. -
S_x96x_S
addikt
> Csatolom az árakat,
Figyelmen kívül hagyod :
- Az abszolút teljesítményt ( 1080p FPS ; tops, ) Miért nem tartod ezt fontosnak?
-A felbontást és célközönséget. ( az RTX 5090 - már nem gaming, hanem AI célközönséget céloz. )
- és nem is minden kategóriára igaz; pl ha a 80-Class -os kártyákat veszed bázisnak akkor mást kapsz, és rájössz, hogy a 80 vs. 90 class közötti távolság nőtt meg.
és nem a többi lett "szarabb".Amúgy savanyú a szőlő ?
-
Kansas
addikt
-
ggbuffon1897
őstag
Amugy a hozongest se teljesen ertem. Igy h az nV es az AMD se fejlesztett semmi erdemlegeset, legalabb nem kell vga-ra kolteni akinek mar van valamelyik a 4xxx vagy 7xxx szeriabol.
En legalabbis ugy latom h joidore lehorgonyzok a 7800xt m mellett.
-
ttt1
őstag
Csatolom az árakat, nézd meg mennyi pénzért mennyi teljesítményt kapsz és akkor le tudod vonni a következtetést HA le akarod:
Az előző azt mutatja meg milyen mértékben csökkentették a teljesítmény az azonos vevű termékeknél ...Azaz egy 80as szériánál (ahol a csúcs 90-es széria a "top" kártya 98%-t tudja) a 30-as esetében 83% kapsz, míg az eleve az 50-es széria 89%-ról induló 90-es esetében a 80-as csak 49%!! Ez a lényeg, a 80as 5000 széria a csúcs felét tudja...Ez gondolatindító kép volt, el lehet dönteni kell-e NV ilyen áron, mikor totál hülyére veszi a vásárlókat.
-
S_x96x_S
addikt
> milyen mértékben butították a vgakat évről évre:
Nem értelek!
Arra akarsz célozni - hogy jelenleg egy RTX 1080 a legjobb vétel?
[ mert az még nincs butítva + jelentősen lement az ára ? ]
vagyis a butítás/ár aránya a legideálisabb?
Vagy arra, hogy milyen jó, hogy az AMD és az Intel nem hozott ki flagship-et?> A 30-as szériánál volt a "legkevesebb" csökkentés, onnantól egyre szarabb lett.
akkor a megoldás, egyszerű: ne vegyél és ne használj - "szar" GPU-t.
Amúgy elég csak azt mondani { hogy drága és sokat fogyaszt - és nem kell körítés }
de azt ennyire magabiztosan állítani hogy az RTX40 és az RTX 50 - "szar" --> az már túlzás. -
Kansas
addikt
Közelítsük meg más oldal(ak)ról ezt a grafikont... azt is mutathatja, hogy:
1) a csíkszélesség csökkenésével egyre rosszabb a kihozatal, már nem tudnak hibátlan chipeket rakni a csúcs GPU-kba sem - a csúcs alatt nem tudom, hogy van-e esetleg olyan GPU, amiben vágatlan-hibátlan die van, de a hiányzó ROP-ok nem arra utalnak, hogy lenne.
2) a hibátlan chipeket nem a csúcs-GPU-kba rakják, hanem az AI termékekbe, a gamerek meg bekaphatják -
Kansas
addikt
Melyik kiskerben?
Az elvileg azonos MSRP-jű RX9070-et eddig legolcsóbban 305k-ért láttam, akkor lehet hogy abban a kiskerben érdemes lenne megnéznem - tipiokusan a GeForce-okra magasabb felár szokott rakódni, ha 270e alatt van RX9070, lehet benevezek egyre...Amúgy MSRP hivatalos NVidia mondás szerint nem tartalmaz ÁFÁt(a németet sem), tehát a 200-210k az nem reális. Hivatalos EU MSRP €619 az 5070-nek, az áfával dúsítva forintra váltva 320k(€768) de ha a német 19% ÁFÁt belevesszük az MSRP-be akkor is 270k(€660), szóval annál aligha megy sopkkal lejjebb...
Szerk: látom, pl. Alza-ban... MSRP alatt az RTX5070 megérheti, akinek elég a 12GB VRAM...
-
omfgk
veterán
Simán elveri a 3080...
Nincs miről beszélni.
Ez egy szar.Mindez jön 200k-ért.
-
DRB
senior tag
Yutani, arabus, ollie: Köszi az infókat, srácok! Közben én is találtam tesztet [link], ez alapján tényleg csak 10% körül veszít FHD-ban az 5090. Az lesz, hogy megveszem a videokártyát, nyomok pár tesztet, meg nyilván játszom, azután kiderül. De ha az 5090-nek hellyel-közzel elég a PCIe 3.0 x8, akkor az 5060-nak is elég lesz, a procim is nagyjából el fog boldogulni vele. De mindegy, úgy is szeretek tesztelgetni, ezzel majd lefoglalom magam/elterelem a figyelmemet(nagyjából) az épp aktuális problémákról, legalább is néhány napra.
-
flexxx2
őstag
a 20% se lenne meg ha nem ugrott volna gddr7-re a ram
-
DRB
senior tag
Azt nem tudja valaki, hogy ezeknek az 5060-as kártyáknak a PCIe csatija 5.0 x16 vagy csak x8 lesz, mint a 4060? A TPU-n x16-ot írnak [link], mondjuk azt is írják, az adatok még változhatnak, itt a PH!-n semmit, máshol x8 [link] , Nvidia oldalán [link] nem találok ilyen infót(lehet nem jó helyen kerestem). A PCIe 5.0 x8 nem kevés sávszélességet ad, viszont nekem csak 3.0-ás a vasam, így már annyira nem ok. A 3.0 x8 az 5.0 x2-nek(7.877 GB/s) felel meg. Lehet, hogy vasat is cserélnem kell(?), hát nem örülök.
-
Soulles
aktív tag
Am. a 3060TI anno kb a 2080 Super szintjét hozta. Kitol magából ez a 5060TI-nek hazudott fostömlő legalább egy 4070TI szintet? Mint korábban írtam, Nvidiának nagyon kijár egy Intel féle szopóerdő...
-
Flashback
addikt
válasz
Juhaszatti #46 üzenetére
True stroy...
-
Dr. Romano
veterán
Remélem pont az apróbetűt nem olvastad el, az nvidia ugyanis nem véletlen írta apró betűvel
egyébként a 3060Ti-od is tud framegent csak az a neve hogy Lossless Scaling, vedd meg steamen és le van tudva a fejlesztés, már ha erre van szükséged
(oké tudom, the more you buy the more you save...)
-
DjDanee87
addikt
Jobban megéri ár/érték tekintetében mondjuk ehhez képest? [link]
-
Flashback
addikt
Akkor melyik lesz most az ár/teljesítmény/fogyasztás bajnok kärtya?!
-
$p@rr0w
őstag
Az komoly végignéztem úgy hogy nem is lehetne még kinnt teszt, én meg fel se fogtam...
A fogyasztás 3060ti és 4060ti között 190W. A PNY modellen rendkívül bizarr módon a kártya első harmadára került a tápcsati.
Ray tracing kellemes, 7800xt-t bőven veri benne.
Raszterban nagyon közel van a 7800xt-hez hol egyik hol másik gyorsabb.
Wukongban kiemelkedően jó, Stalkerben lesúlytó 10-el kevesebb a 99% low mint a 7800xt.
Ezekre emlékszem kb. -
Yutani
nagyúr
Azért változott az Adánál, mert ott az NV nevezéktant váltott és felfelé elcsúsztatta a kategóriákat, azaz például 4050 helyett 4060 lett a xx107 GPU (felsőbb kategóriában is látható ez, ott a GA102 még 3080 volt, de a 4080 már az AD103-as lett, az AD102 a 4090-ben volt.). Emellett a kategóriák megtartották árukat, azaz innentől a x050-es kártyákat adták x060-ként x060-as áron.
Ezzel együtt megnövelték az x080 és x090 között a teljesítény különbséget, ezt láthatjuk is gyönyörűen az 5080 és 5090 viszonyán. A 3080 közelebb volt sokkal a 3090-hez, a 4080 már távolabb esett a 4090-től, és az 5080 csak a kétharmadát tudja az 5090-nek, ha megnézel egy TPU teszt összegzést 4k-n.
-
DRB
senior tag
Így gondoltam én is, csak nem részleteztem, az esetleges 5%-os lassulásnál átlagra gondoltam, nyilván amikor elfogy a VRAM akkor csúnyán megakad, de mikor abbahagyja a vacakolást a textúrákkal, vissza ál az FPS. Persze rohad idegesítő lehet, hogy bizonyos időközönként akadozni kezd a játék. Hozzáteszem nálam a 2060 6GB-al is csak nagyon ritkán vettem észre a VRAM hiány miatt laggolást FHD-ban. Pl. a STAR WARS Jedi: Survivor közben volt ilyen, de hát ész nélkül nyomattam a beállításokat, minden ultra meg RT on
, eleve lassú volt ezekkel a beállításokkal, aztán meg a VRAM miatt a lassúból konkrétan magállt néha. Ezzel már csak az új kártyámmal fogok játszani, az elődöt(Jedi: Fallen Order) még jól bírta a 2060.
#31 tibaimp: Jaja, alapvetően igazad van, de ~450 000Ft egy 5070 Ti, ez kurva sok, úgyhogy nekem elég lesz valamelyik 5060-as. -
GodGamer5
addikt
Azért illett volna elérni a 4070-et... Ez így elég szégyen. Mondjuk a modernebb arch, meg a multiframe gen miatt valószínű, hogy veszek egyet.
-
tibaimp
nagyúr
eldiablo: OK
DRB: Persze Te tudod mennyit szánsz rá
. Én szoktam azt mondogatni, hogy az ember nem "mára" vesz VGA-t, és pár év múlva kevés lesz a 8GB, vagy esetleg monitor csere is lehet. Jelenleg én is még fullHD-n játszok, de már ki van nézve egy (3440x1440) 34 colos 21:9-es! Ha minden jól megy még idénre
.
-
DRB
senior tag
„Kissé” drágának érzem az 5070-et(a Ti-ról nem is beszélve), full HD-ra elég lesz nekem az 5060 Ti, sőt a sima 5060 is vagy a Ti 8GB. Néztem teszteket még a 4060 Ti-ről, és kb 0 eltérést mértek a 8GB-os és 16GB-os között FHD-ban [link], gondolom az 5060 Ti-nál sem lesz ez máskép, vagy max. 5%. De majd ha jönnek(holnap?) a tesztek, akkor úgy is kiderül.
-
tibaimp
nagyúr
-
DRB
senior tag
Akkor az RTX 50-es sorozatot tekinthetjük amolyan RTX 40 refressnek? Mondjuk mindegy, nekem az RTX 20-ról váltáson nincs min gondolkozni, nyilván nem fogok valamilyen 4000-es kártyát venni, talán amiatt vakargatom a fejem, hogy 5070 legyen az új kártya vagy 5060 Ti. Bár a monitorom miatt elég lesz a az 5060 Ti. Kivéve ha megnyerem a mostani PH!-s játéban a monitort.
#23eldiablo:
Nem akarlak megbántani, de a matek az nem az erősséged.Az amit betettél az csak a százalék számitásból adódó eltéres. Az eredmény mindig attól függ honnan kezdet számolni.
-
Pedig de. Ha az GTX 980-at vesszük kiinduló alapnak, akkor az átlag 47% növekedés generációkként, egészen az 5000-es szériáig, ahol már csak 12%.
További infó a témában (bár itt a CUDA core-ok generációs fogyásáról van szó, de pont ez eredményezi a teljesítmény növekedés csökkenését): [link]
-
-
Yutani
nagyúr
Nézzük csak, az Nvidia $400 pénzért mi ajánlott nekünk az elmúlt években (TPU, 1440p):
RTX 2060 Super + 39% = 3060 Ti
3060 Ti + 10% = 4060 Ti 8GB
4060 Ti 8GB + 20% = 5060 Ti 16GBA hibát ott követte el az NV, hogy a 3060 Ti túl erősre sikerül!
-
Igazán jöhetne egy megfizethető 24-32GB-os kártya a zöldektől is.
-
válasz
Geri Bátyó #3 üzenetére
180W a TDP-je, az elődnek 160W.
-
Geri Bátyó
addikt
És mennyivel fog többet fogyasztani az elődnél? Mert ugye az 5000-es széria teljesítmény/fogyasztás mutatója semmivel sem jobb, amint a 4000-es.
-
tomgabor
senior tag
A napokon belül megjelenik az holnap délután 3 óra?
-
Sajnos a 20% is nagyon karcsú, olyan 40-50%-nak kéne lennie, ez így 5050, esetleg sima 5060 szint.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Napokon belül megjelenik a középkategóriás Blackwell, így már elkezdtek szivárogni a teszteredmények is.
- Akkus tok lehet a megoldás az extra vékony készülékek számára
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gitáros topic
- Drón topik
- Diablo IV
- Nők, nőügyek (18+)
- PlayStation 5
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i3 14100 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest