Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz denesdr #107861 üzenetére

    Nem ismerem a múltját, minden opciót vázoltam, hoz valaki esetleg újabbat, az eddig elhangzottaknál még faszább ötleteket neki ? ;) :U :U

    Szóval azt értem én, hogy szeretjük a másik ötleteit fikázni, magyarok vagyunk, van, aki egyenesen ŐSMAGYAR, remélhetőleg a nagy Magyarország is kint a kocsin hátul, de hogy előre vinnénk a kérdezőt ?

    Vázoltam opciókat, ha ő úgy érzi, jó neki a CA80, mert így is 2x annyit tud, mint a mostani 40W BEE motyó, csinálja azt, ott van, odaírtam, hogy jobb lesz, odaírtam, hogy próbálja, hallgassa meg a Silver 100-asokkal, én leírtam, nem ? :U (De. Szóval akkor wtf ?)

    És más is hozott neki opciókat.

    Lényegében már n+1 út áll előtte, bármelyiken elindulhat, most tényleg mi rágjuk szájába, máskor meg azt szajkózzuk, hogy hallgassa meg, csak úgy luftra ne vegyen le semmit a polcról ?

    Ő rendszere, azzal hajtja, amivel akarja... :)) és nehogy kinyissatok neki alternatívákat, jó lesz a zsacskós tej, csak ha majd jön fél év múlva, hogy keres valamit a Silver100-asok komolyabb boogie-jának előhozására, szeretném az összes most ajánló illetőt itt libasorban felállva vezekelni látni, hogy én vétkem, én vétkem, ... :K Ha meg a kérdező bele akar kerülni egy neverending story-ba, hogy X hónaponta váltogatja a motyót, mert sehogy sem elégíti ki a kaparó bogarat, uh, meg se szólalok. Nem mintha egy Hypex a világ vége lenne, mert nem az, de amíg nem próbálta ?

    Szóval ez is csak 1 opció, és akár mániám, akár nem, ha senki nem hozza be, mert mindenkinek a zacskóstej a fétise, akkor én bizony hozok egy gumiarábikum-mentes rizstejet, hátha attól elmúlik az emésztési problémája, hmm ?

    Na én el is engedtem...

    Csövi téma: ki fogom próbálni a 25W csövivel a lavórt, ne aggódj. :DDD Csak egy 2kW RMS-képes PA vadállat pontleszarja, ha a tranyós vagy csöves vagy akármilyen erősítő, aminek akár kimenetét, akár bemenetét, akár mindkettőt túlvezérled maximum teljesítmény környékén (akár direkt, akár véletlenül), beletorzít és megindul az extra hőfejlődés a lengőcsévén, mert a fejem átfér a csévén konkrétan :D de hogy az öklöm igen, tuti...

    Míg egy klasszik szobai espresso alátét hogyismondjam, jobb esetben egyszercsak elhallgat és zizeg, rosszabb esetben érkezik a füst a reflexnyíláson keresztül. Egy 120-as vajas tányér és egy 21" PA lavór között vannak felépítésbeli eltérések, tehát a siker, hogy mondjuk egy 80-as erősítővel felkoccoljuk-szétbarmoljunk egy 120-as (jó esetben fele) hangszórót, nem ugyanaz, mintha a lavór lógna ezen a 80W-on és csak otrombán közvetítené az erőlködő kínzópados nyögéseit..

    Kilengés: nem tudod, hol fogy el a pufferkondi blokk, ha lineáris táp van mondjuk az erősítő modul előtt, vagy az SMPS milyen tranziens csúcsokat képes kiszolgálni folyamatos RMS teljesítmény felett. Lineáris tápot jobb helyeken +3dB (2x) teljesítménnyel terveznek, és ízléstől függően mennek még fentebb, tehát 100W teljesítményfelvételhez 200W táp, SMPS-nél ez +6dB, általában 4x szorzó, míg megtehető (lásd 2kW lavórhoz nincs 4kW Hypex, bár dedikált PA-ipari egyéb igen). Ezeknek többnyire oka van. Szóval ha egy nemdefiniáltan pici az a mélyütés, lehet kimegy szépen belőle, 160W-nak megfelelően is, ha viszont egy nagyobb búgás, az eleje jól indul, aztán az erősítő meg egyszercsak elfogy áramban és betorzít, feedback és sokminden függvényében vagy hallható, vagy nem, vagy kicsit, vagy nagyon, de hogy semmiképp sem egészséges egy szint felett, az tuti. De a lényeg nem ez, hanem hol húzod meg a határt, hogy mondjuk hány milliszekundum mélyteljesítmény az, amit tud az erősítő speckón (már ez is jó) :D vagy afelett, és hány milliszekundumnál kezd karcsú lenni majd ? A lényeg az erősítő túlméretezésben nem az, hogy felkoccan-e a cséve a mágnesben és akkor ezt ki kell próbálni, mert hülyegyerekek vagyunk, hanem a mechanikai korlátain belül (beleértve a tekercs hőtűrő képességét, nem ugrik le, stb) lehetőleg használható teljesítményt tegyünk ki még limit közelében is a hangszóróra, ne pedig elektronikából érkező extra torzítást, annak minden szarjával együtt, miközben a hangszóró még bírna egy csöppnyi plusszt. Egyébként az audio világ - csak hogy bonyolítsuk - úgy látom, ebben is megoszlik, van, aki a kisebb erősítő nagyobb hangszóró híve, de az arány nem 50-50, többen gondolják úgy, hogy az erősítő tudjon többet, mint amire a hangszóró képes (én is ennek híve vagyok).

    A felüláteresztővel egyetértek, mindig érdemes 1 úttal többet használni, gyakorlatilag a legalját levágni (lehetőleg jó meredeken), ahogy írod. :K Bár régen egyéb okból voltak ilyen kapcsolók erősítőkön (főleg LP-k miatt), nem csak LP anyag esetén volt ezeknek jótékony hatása, bár a meredekségük passzív mivoltuk miatt gyakran nem volt elég (így viszonylag magasabbról kellett a balrafele menő letörést indítani, ami a frekimenet aljának egy meredek letörés helyett egy lassú csúszda jellegű valamit adott, és elvékonyodhatott a hang erre, implementációtól függően). Hugom japán Nikko-ján a német feliratok között a "Rumpel filter" bekapcsolása digi anyag esetén mákszemnyit vékonyít. Nem para, de hallható. Mondjuk egy 2.1 felállásban, ahol megtámogatnánk a monitorokat 1-2 aktív sub-al, szépen illesztve, biztos, hogy bekapcsolnám. A profibb megoldása ennek nyilván nem ez, hanem dedikáltan erre a célra szűrni (elektronikusan és/vagy digitálisan).

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák