Új hozzászólás Aktív témák

  • klaca1978

    tag

    Sziasztok! pár hónapja már írtam egy NAGY PROBLÉMA ügyében, amit még mindIg nem sikerült megoldani.
    Az előzmények:
    Sziasztok! Van egy Pana SA-HE 100 házimozi erősítőm! vagy 10 éves. de nagy becsben van. Kb pár hónapja furcsa dolgokat csinál: hol a közép, hol a jobb hátsó, vagy bal hátsó nem szól bekapcsolás után. Órákig tököltem vele, hátul a hangfalak bekötésénél hátha érintkezési hiba. De szerintem nem az: rájöttem, ha egy pillanatra felcsavarom a hangerőt majdnem koppra megszolalnak az éppen elhallgatott hangszórok.! Mi lehet ez? haldoklik a végfok vagy mi? A válaszokat előre is köszönöm!
    egy válasz:
    Valószínűleg a hangfalvédő (ha jól tudom, ezt hívják koppanásgátlónak) relék vannak eloxidálódva. Azért jön vissza nagy hangerőn a hangja, mert nagy áram esetén nagyobb erő húzza össze a relé csatlakozóit, és jobb lesz a kontakt. Egyszer már sikeresen javítottam ilyet.

    Annyit kell csinálnod, hogy leszeded az erősítő burkolatát, megkeresed a megfelelő relét (azt, amelyik a rossz hangfalkimenetre van kötve), és a tetején található lyukszerűségen befújsz egy kis WD40-et a sprayhez adott csövet használva. Valószínűleg nem fog rögtön megjavulni, de ha szerencséd van, egy-két nap alatt leoldja a szivárgó WD40 az oxidréteget. Addig is kapcsolgasd gyakrabban az erősítőt, és mindig tekerd fel addig a hangerőt, majd vissza, ahol már megszólal az összes hangfal. Ilyenkor többet mozog a relé, és gyorsabban elvégzi a dolgát a WD40.

    Én inkább szervizbe vittem, átnézték cseréltek rajta ilyen-oylan ic ket, mert sehogy nem volt jó. 2 hónap után elhoztam, mert azt mondta jó.
    Arra a bizonyos fent említett relére azt mondta, annak semmi köze hozzá, holott mondtam: kicsit mozog! erre közölte az csak a relé burkolata, a lábaknak nem lehet baja.
    Jelenleg ugyanaz az a hiba, de már a front hangszórók is ezt csinálják. A frontnál egy nagyobb hangerőlökettel még vissza tudtam hozni, de a centert és az egyik hátsót már nem. Néha hangzásmód vagy ki-be kapcsolásnál visszajön a hátsó de ez nagyon ritka és csak rövid ideig szólnak.
    Eljött kiméregetni a hangfalakat, azok rendben vannak.
    KÉRNÉK egy hozzáértőt aki tud valami okosságot mondani a dologra, ha nem lakna messze el is vinném hozzá, ha elvállalná.

Új hozzászólás Aktív témák