Új hozzászólás Aktív témák

  • renatto

    őstag

    Na akkor szubkábelek tesztje.

    Résztvevők:
    - Van Damme Pro Grade Classic XKE Instrument + Neutrik NF2CB2 – 4 méter – Ár - 11k
    - SVS - Soundpath RCA Interconnect mélyláda kábel – 3 méter – Ár / Akciós ár – 20k / 12k
    - Oehlbach NF 214 Sub 200 Analóg Subwoofer kábel - 2 méter – Ár / Akciós ár – 17k / 12k

    És egy kép VD > SVS > Oehlbach

    Sajnos a méretek eltérőek, így abból adódhatnak különbségek, de ezt majd talán valaki alátámasztja. A szokásos beállításaimat használtam, ahol a Volume Trim +1,5dB-n van alapból, de a teljesség kedvéért minden demót meghallgattam +6dB-vel is, hátha van valami érdemi különbség.

    Szóval a VanDamme kábel egy AudioQuest Irish Red kábelt váltott, ami nagyon merev és vékony volt. A VD viszont nagyon puha, mint egy UTP kábel és a vastagsága is hasonló, így könnyen beköthető bárhová. A csatlakozó viszont nagyon nehéz és kifejezetten erős az RCA csatlakozása.
    Teljesen más a hangja. Jóval erősebb, hangosabb az AQ-nál és több helyen hallható plusz hang, ami eddig rejtve maradt - bár nem sok, szóval jóformán minden téren jobb és nem elfelejtendő, hogy kevesebb, mint fele az ára is. A legfigyelemreméltóbb az erőkülönbség. Azonos - közepes - hangerőnél egy robbanásnál, míg a Red „csendben marad”, addig a VD érezhetően megrezgeti az kanapét, kellemesen megmozdul tőle a levegő. Ez a különbség nagyobb hangerőnél is megmarad, sőt talán még nő is és még akkor is feltűnik, ha már nem ezt figyeljük.
    És valószínűleg épp emiatt, ha a +6-ra emelést megkapta, bár igen erős lett, sajnos nagyon döngő is és így a részletek is összemosódtak. Érdemben nem használható így.

    Akkor jöjjön az SVS. Picit vastagabb, mint a VanDamme, merevebb is, de még mindig lágynak mondanám. Kellemes tapintású és kinézetű szövetborítása van. A csatlakozó nem túl szoros és van rajta irányjelzés.
    Hangra érezhetően halkabb, ami nem feltétlen baj, mert +1-2dB-vel behozható a lemaradás, viszont picit gyengébb is, így a kanapé óvatosabban rezdül, bár alig kivehető a különbség. (Az AQ és a VD között lehet valahol.) Bár hozzá tenném, egy ponton túl (nagy hangerő),a különbség nem érezhető, viszont a minimális plusz részlet akkor is kivehető. Lehet azért is tűnik gyengébbnek, mert az oda nem illő dolgok eltűntek. Igen, mivel ennek a hangjában van valami, ami eddig nem volt. Kb a demók felében – 6-8 db - olyan apró részletek jelennek meg, amiktől nem csak másképp hangzik (tisztábban), de mintha térben úgy érezném, hogy ezúttal közelebb vagy távolabb lenne maga az esemény, annak megfelelően, ahogy valójában van.
    A +6-ra emeléssel, bár kevésbé, de ez is döngő lett. Viszont a részletek jelentős része, így is megmaradt, de nem mind. Érdemben ez sem használható így.

    Ha itt kellene döntenem, ezt a kábelt választanám, bár a VD picit „bulisabb” mozit csinál, az tény.

    A végére az NF214 maradt. Már megjelenésre is nagyon komoly erőt sugároz. A kábel ujjnyi vastag, az RCA hatalmas és teljesen „aranyozott”, legalábbis a színe biztosan ezt a látszatot kelti. Nem egy „zacskóban” érkezett, mint az SVS, hanem egy elég mutatós és masszív műanyagdobozban. Meglepődve tapasztaltam, hogy még a kábelkötözők is viselik az Oehlbach nevet. Ugyan nem ettől lesz jó a kábel, de látszik, itt figyelnek a részletekre, igényes az egész. Fekete/sötétszürke a kábel (nem piros, mint a legtöbb képen), nem túl merev, sőt, a vastagságához képest kifejezetten jól hajlik. A külső borítása puha műanyag, ami jó tapintású. Akkor jöjjön a hangja.
    Feltűnően erősebb, mindnél. Nem hangosabb, hanem erősebb, sokkal nagyobbat „üt”. Valamint sokkal részletesebben és megfogottabban. A kanapé nemcsak, hogy erősebben remeg, de sokkal ritmusosabban, jobban – talán pontosabban is - követi az eseményeket. Sokkal tisztábban érezhető maga a remegés a kanapén, ezt nem tudom másképp mondani. Teljesen más érzést kelt. Mint amikor a nagyon túltolt basszust (döngő) letekerjük, és végre kivehetőek lesznek a részletek. Itt pont ez történt, csak nem kellett lentebb tekernem. Ezzel együtt a hangja is tisztább, így a kettő együtt adja a kiváló előadást. Most először komolyan úgy éreztem néhány jelenetnél, pont úgy élem meg (a hatást), ahogy a filmben történik. Szóval ez erősebb is, részletesebb hangot is ad és az „érzések” miatt úgy gondolom, kicsit mélyebbre is megy, vagy legalább jobban, netán pontosabban bánik velük.
    Természetesen ezt is kipróbáltam a +6dB értéken és újabb meglepetés ért. Így már brutálisat üt, már-már zavaróan erőset. De a csodálkozás nem emiatt volt, hanem, hogy a hangja nem lett döngő és így megkockáztatom a részletek teljes egészükben megmaradtak, nem mosódtak össze. Persze, sok volt a basszus, de csak éppenhogy. Pont csak annyira, mint ahogy a legtöbb Marvel/DC filmben túlzó, de csak annyira, hogy elgondolkozzak, ez most sok vagy sem… Nem is kérdés, ez a kábel marad a rendszerben.

    Sajnos nincs AQ Boxer kábelem, így ahhoz nem tudom hasonlítani, de az Irish RED-nél mindegyik többet nyújt. Az SVS jóval többet, míg az Oehlbach rengeteggel. Árban pedig mind - jóval - olcsóbb.

    A fenti tapasztalatok mind saját benyomások alapján fogalmazódtak meg bennem, saját rendszeremben, így ennek megfelelően kezelendők. Egy jobb rendszerben (a fülemről nem is beszélve), lehet jobban kijönnének a különbségek. Sőt, reflexes szubbal, lehet másképp alakult volna az eredmény, miután voltak olyan apró különbségek, amik szerintem, azon nem jöttek volna ki annyira, viszont az erőkülönbség biztos nagyobbnak hatott volna.

    [ Szerkesztve ]

    KLIPSCH DOLBY ATMOS 5.1.4 - RP-280F - RP-450C - RP-150M - RP-140SA - Monoprice Monolith 12 THX Epson TW9400 4K HDR - Yamaha RX-A2080 - Zidoo Z9X - XBOX SERIES X - ASUS TUF DASH F15

Új hozzászólás Aktív témák