Új hozzászólás Aktív témák

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Ed Parker #136326 üzenetére

    "Ja és nem volt szükség vaktesztre, el tudta dönteni nyitott szemmel is hogy az AQ diamond bizony jobb egy 500Ft-os pc-s kábelnél."

    Hogy szükség van-e vaktesztre, azt nem az dönti el, hogy mennyire tűnik egyértelműnek a különbség, és "el tudja-e dönteni", hanem az, hogy a "tesztelő" mennyire kíváncsi az igazságra, a valós különbségre. :) Egyértelműnek látszó, hallatszó különbség is lehet placebo, bármennyire fájdalmas ez sok önigazoló "hallónak", "látónak". :D A placebo tud nagy ferdítéseket is okozni, amire nem is gondolnál. Úgy látom, neked nem volt még ilyen élményed. :)

    "Nem a vakteszt lényegét nem értem :B ..... A miértjét nem értem és a kivitelezését sem. Van a zsebedben 1M Forint, elmész a hifi boltba, hozol el cuccokat hallgatsz, mérsz, cserélsz és a végén egy Excel táblázat alapján elődöntöd melyik legyen?

    Pedig de, a vakteszt lényegét nem érted, ezt több mondatod is bizonyítja. (A mérés engem nem érdekel, vegyük ki a képletből.) Hozol el cuccokat a hifi boltból, mondjuk kábeleket, és mindegyiket kipróbálod. Hallgatod sokáig őket, cserélsz, hallgatod, bármeddig. Cserélsz, hallgatod. Ebből ki fog alakulni egy értékítélet. Mondjuk az egyik kábellel több részletet hallottál, meg kontrolláltabbnak tűntek a mélyei. A "jó" hifista és házimozista itt meg is áll, örül, és belelelkendezi a tapasztalatát a topikokba. :D (A "topikokba lelkendezések" aztán továbbgyűrűznek, de ezt most hagyjuk. :) ) Viszont ezen a ponton kellene, hogy a vakteszt teret nyerjen! Akit érdekel az igazság, az beilleszt a hallgatózásos tesztjei végén egy vaktesztet is, hogy megbizonyosodjon arról, hogy amit hallott, az tényleg AZ volt-e, vagy megcsalták az érzékei, ami (nem szégyen) mindenkivel előfordul. A hallgatózásos tesztek eredményének leellenőrzésére kellenek a vaktesztek. Pontosabban kellenének, de sem a marketingnek, sem a dogmatikus hifi-elvek képviselőinek, sem az önigazolók tömkelegének nem érdeke, hogy ezt népszerűsítse. És folyton belekeveritek a témába az ízlést, meg a "kinek mi tetszik"-et, holott annak semmi köze a különbség tényének, létezésének bizonyításához, amiről kell szóljon egy vakteszt. Nem helyettesíti, hanem kiegészíti a tesztelés menetét, mert kizárólag ezzel a módszerrel lehet kizárni a pszichés faktort, és józan döntést hozni.

    "Nőt is így kellene választani, vakteszten, a hardver mindegyiken ugyanaz, ne befolyásoljon a kinézete"

    Borzasztóan rossz példa. A hardver, a valós tartalom, a hatás minden nőnél bizonyíthatóan más, nem úgy, mint pl. a kábelek esetében. :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák