Új hozzászólás Aktív témák

  • szazbolha

    addikt

    válasz szazbolha #34867 üzenetére

    Összeraktam az Alpair 7MS + W5-1138smf (mélynyomó) párost, de túl nagy az érzékenység különbség. Hangváltóval nem tudtam jó eredményt elérni.
    A másik szélessávúm a TB W5-2143 még érzékenyebb, ezért más megoldást keresek, mert nem tudom párosítani hasonló méretű mély hangszóróval egy keskeny dobozban.

    Ezért próbáltam a Fostex által használt DBR (dupla bass-reflex) dobozhoz tervezési metódust találni, de sajnos ez nem találok érdemi infót. A meglévő mintapéldákból próbálok következtetéseket levonni.
    A Fostex a DBR mellé mindig mellékelt egyszerű BR tervet is. A DBR-jei kb. 15 Hz-el (20-25%) al mélyebbre mennek, de ajánlásuk szerint nem szabad túl alacsonyra tervezni, mert akkor a BDR negatív tulajdonságai felerősödnek.

    A célokat nagyjából ki tudom jelölni. A most tapasztalt (bass-reflexben) 60-70Hz közötti alsó határt vinném le 50 Hz-re. Elsődleges mintának a FOSTEX E127E terveit választottam: [link]
    És már egy ilyen szerény SPL görbével is megelégednék, amit a 3"-os szélessávúval elértek.

    Az 1-es kamra modellezése nem gond, az UNIBOX-al a Fostex példában lévőt is elég pontosan tudtam számolni. A második kamra modellezését nem értem.
    Sehogy sem jön ki az Fb=53Hz, arra a 17 literes térfogatra amiben egy 65mm-es 7,5cm hosszú reflex cső van. Nekem 70Hz körüli érték jön ki Fb-re.
    Több kalkulátort is próbáltam, de azt hiszem eleve nem jól értelmezem mi történik a 2. kamrában. Ehhez kéne egy kis segítség.

Új hozzászólás Aktív témák