Új hozzászólás Aktív témák

  • Rick4

    félisten

    válasz f4lcon #58999 üzenetére

    Én ugyan nem írom, nem számít semennyire, de azért vannak az országban benzinkutak, ahova nem szívesen mennék újra tankolni, van ahol sem a betankolt liter nem jött ki, se az utána következő fogyi...
    A kicsit magasabb, nyárias környezeti hőmérséklet fogyasztási szempontból eleve jobb körülmény, pláne egy benzinesnek, hiszen a hidegindítás során dúsítással működik az autó, nem mindegy, hogy 5°C-ről kezded el melegíteni a blokkot, hengerfejet, hűtővizet, olajat, vagy 15°C-ról, ne adj isten, ha 26-28-ről indítasz, típustól függően 40-60°C vízhőmérsékletnél veszi el a computer a dúsítást. Amennyiben egy 500 km-es szakaszra egy hidegindítás jut, azt nem igazán fogod tudni mérni, mekkora pluszt csinál, hiszen 3-4 km-ről van szó, de ha napi 20 km-eket mész, akkor arra már 25-30 hidegindítás jut, ha a meló 10 km, és este mész haza, akkor már 50 hidegindítás jut ugyanarra az egy tankolásra, aminek az első 3-4 km-én dúsítással közlekedsz. Ha csak az első 3 km-en eszik 12-t a 8 liter helyett, már meg is találtad a baj forrását.
    Tovább megyek, a hidegebb beszívott levegő sűrűbb, ezért a bemelegedés utáni ideális keverék eléréséhez (szöchiometrikus keverék, 14.7 kg levegőhöz kell 1 kg benzin) több benzint kell bespriccelni, valójában erősebb a kocsi, de nyilván nem használod ki.. Pont ezért raknak a turbó után intercoolert, hogy a felmelegedett levegő vissza tudjon hűlni, forró kevegővel gyengébb lenne az autó.
    Benzinesnél hatványozottan előjön a sok hidegindítás és a hidegebb időben használat, nálam a dízelekkel hidegben van némi eltérés, de meg nem tudnám mondani, mennyi, most voltam a Picassoval (2.0 hdi 150 ló)Keszthelyen szombaton, az 25 km, előtte több hétig csak 5-8-12 km-es utak voltak, a nagy vegyes 5.9-en áll szaladgálósban, de kb 3 hete tankoltam bele, és mentem már 800 km-t vele, az biztos, hogy a most következő tankolással nem fogom tudni én se 6 liter alatt kihozni, mert ez így működik.
    És akkor jön még egy rosszabb, esőben autózás megnöveli a dízeles fogyit is, akár egy liter is képes rátolni, de ez ilyen, versenysportban is szoktak az intercoolerre vizet spriccelni. Pár decin ne lepődj meg, az még se nem hiba, se nem probléma.

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

Új hozzászólás Aktív témák