Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz TeeJay #90217 üzenetére

    Szerintem itt többféle hiba lesz, amit az emberek hajlamosak összemosni. Az én meglátásom az, hogy van egy FTTB-t érintő probléma, és egy általános core vagy peering probléma.

    Az FTTB-t évek óta nem bővítik és a tervszerű karbantartása sem valósul meg, mondván hogy jön az FTTH, ami egyes helyeken éveket csúszott. A SOHO switchek kezdenek döglődni egyre nagyobb számban + eleve rájött erre a CoVID okozta extra terhelés, miközben a forgalom managelésre ezek a switchek képtelenek, tehát ha torlódás van, dobálnak. Ezek együttese azt a benyomást kelti, hogy általánosságban szar az egész FTTB. És az előfizetők csekély százaléka érti meg, hogy FTTH-n majd merőben más lesz.

    És ott van még az "általános" hiba, ez is úgy tűnik több tényezős: például aki nem Digi DNS-t használ, sokkal kevesebbszer, és kevésbé érzékeli ezt a problémát. Nálam például sosem volt olyan durva lassulás, vagy teljes szolgáltatáskiesés a decemberi 1-2 hetet leszámítva, de akkor is inkább lassulás volt, meg 1-2 oldal elérhetetlen volt, de melózni tudtam, holland VPN is hasított. Messze nem volt olyan dráma, mint itt többeknél. Tehát központi hiba is lehet több féle van: a DNS minden szolgáltatónál gyenge pont, és sokan érzékelik ha nem vagy akadozva megy. Emellett volt kapacitás probléma is valahol, de azt mi sosem tudjuk meg. A DIGI speedtest servere jellemzően jó eredményt adott, ezért a hálózaton belüli súlyos hibát vagy torlódást ki lehet zárni. Marad a CR és/vagy a peering, esetleg ezek együttese + routing vagy load balance probléma. Nézegetve a BIX lábat, a bővítés óta a szumma forgalom tovább nőtt, és a hibák is akkor szaporodtak meg, ez némiképp a CR irányába tereli a figyelmet, amit messze nem olyan könnyű cserélni. Ez nem egy SOHO router 20 ropiért a hülye azért nemvagyokban :) Azt is el tudom képzelni, hogy év végén a beszerzése sem egyszerű egy ilyen cuccnak. Ráadásul nem csak megvenni kell: ha például nagyobb kategóriára bővítettek, akkor újra kell építeni az architektúrát is, ami lehet nem ment zökkenőmentesen, egy ilyen kaliberű eszközt ki kell tapasztalni, nincs hozzá user manual. Például egyetlen tűzfal szabály ha rossz helyre kerül a táblában, jelentősen javulhat vagy romolhat a teljesítmény.

    Sokat lehetne még erről értekezni, de itt most lezárom, mert ez már túlmutat a Digin :)

    [ Szerkesztve ]

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák