Új hozzászólás Aktív témák

  • zsolt501

    nagyúr

    Sokan írjátok, hogy a CAT5e kábel simán bírja a gigabites sebességet, megsúgom mindenkinek, hogy nem bírja simán, mert a gigabitet csak bizonyos esetekben tudja teljesíteni, ezek bizony makacs tények.
    1 kábel hossza
    2 szerelés minősége
    3 milyen egyéb kábelek futnak még az UTP kábellel
    4 vannak e a kábel környezetében zavaró eszközök, mivel a kábel is tud antenna ként működni

    A gigabitet jó esetben 50 méterig tudja (igen jó körülmények közt) rendre 20-30 méter a max.
    A szerelés minősége itt nagyon befolyásoló tényező, nem mindegy milyen a kábel kora minősége, a kábelben lévő ereket hogyan bontották meg, és a kábelre hogyan és milyen minőségű csatlakozót szerelnek fel, de az is befolyásolja a kábelt, hogy mennyire gubancolták össze.
    Bizony nagyon sok esetben olyan kábelek mellett fut az UTP kábel, hogy rengeteg zavaró jelet tud összegyűjteni a mellette futó kábelekből előírás szerint nem ajánlott elektromos kábelekkel és egyéb híradástechnikai kábelekkel együtt vezetni.
    Nagyban tudja befolyásolni még, hogy a kábel mellett milyen egyéb elektromos berendezés van elhelyezve, mert ezek is sugároznak kifelé zavaró jeleket és a kábel
    mint jó (vagy rossz) antenna ezt képes összeszedni és ez mint zavaró jel megjelenik a kábelben, miáltal a berendezéseknek többet kell dolgozni, és ezáltal a sebesség is csökken a vevő és az adó oldalon is, ezt a berendezések egy idő után a sebesség korlátozásával érik el, hogy ne romoljon túl nagy mértékben a kábelen futó jel, adat.

    Szóval erre érdemes felkészülni, hogy sokaknál nem fog menni a gigabites sebesség, de még az 500 megabit sem, és lesznek olyanok is ahol a 200 megabit is kétséges lesz.
    Én otthon a kábeleket belső hálózaton lecseréltem pont ezek miatt CAT6 SFTP kábelra, ami már bizony rendesen árnyékolt, és tényleg bírja a gigabitet, mert bizony a CAT5e kábelezés nem bírta a tempót.

    ''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

Új hozzászólás Aktív témák