-
IT café
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
-
egerj
tag
Sziasztok !
Telepítettem az OMV rendszert egy notebookra , Acer ES1-311, aminek az alapja egy Debian 8. Minden működik korrekten. FTP , Samba, miniDLNA, nagyon jó a teljesítménye stb..
Egy gondom van: ha lecsukom a gép fedelét akkor - nem tudok jobb szót - kikapcsol. Nem megy alvó stb. módba, mert a ventillátor vagy a hdd hangját lehet hallani, de nem lehet elérni hálózaton, sőt ha visszanyitom a fedelet akkor a képernyőn látni az eredeti képet, de nem működik, billentyűzetre semreagál.
Már kipróbáltam a következőt:
systemctl mask sleep.target suspend.target hibernate.target hybrid-sleep.targetA jelenség még mindíg fennáll.
Más : mit kell beállítanom ahhoz, hogy ha megszűnik a táp akkor egy adott idő után alvásba menjen, és ha újra megindul a töltés, akkor bekapcsoljon ?
Köszi:Jenő
[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
-=- There's no place like /home -=-
-
zoltanz
nagyúr
válasz kojak27 #8549 üzenetére
Használtam egy 2 magos +HT Atom-on (D550 2gb ram) Debian 9-et, teljesen simán ment, az FF, Chrome böngészők valamiért lassúak (Win7-en gyorsabb), de Midori+Epiphany -val rendben volt (ezekkel is elértem mindent jól).
3 hónapja van napi, erős használatban nálam.[ Szerkesztve ]
-
Fooler89
őstag
Debiant szeretnék egy helyi NAS-ra backupolni hetente.
Rsync-re gondoltam ami esténként futna (amikor egyáltalán nincs használva a gép)
Az mennyire problémás, ha SMBn keresztül felcsatolom a nas-t és arra a mappára rsyncel küldöm át?
Vagy maradjak az SSH-s megoldásnál? Van különbség? -
-
félisten
Sziasztok!
Van egy nagyon lassú, régi laptopom.
Jelenleg egy manjaro fut rajta, mert eddig az Arch származékok futottak leggyorsabban ezen a régi gépen (pedig próbáltam már peppermint os-töl kezdve jó sok karcsú disztrót).
Viszont, mivel kb. félévente használom csak a gépet, fontos lenne, ha nem jönne rá minden alkalommal egy vagon frissítés feleslegesen - elég nekem a biztonsági frissítés.
Emiatt arra gondoltam, hogy egy nem-rolling disztrót próbálok meg karcsúsítani.
Debian ugyanazzal a desktop környezettel határozottan döcögösebb (progik betöltödése, váltás köztük, stb.), mint a manjaro (SSD már van benne).
Olyan érzés, mintha a Debian csinálna a háttérben olyasmiket, amit az Arch nem.A kérdés, hogy merre induljak, ha ki akarom filézni a rendszert?
Sosem csináltam még ilyet.Kössz!
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
-
félisten
AMD C70 proci (2*1GHz Bobcat), 2GB egy csatornás DDR3 1066 MHz, SSD.
XFCE-vel szinte nem is lassú a manjaro, de minden más disztró esetén (szintén xfce) érezhetöen hezitál progi nyitások elött, illetve váltásoknál.
De az okosok azt mondják, hogy a debianból könnyü kihozni bármit.[ Szerkesztve ]
-
ryal
újonc
Sziasztok
Vacilaltam hova irjam, linux-kezdobe vagy halozatos topicba de mivel debian alap igy ide gondoltam.
Debian-on 4portal NAT66 csinaltam, mukodik is meg nem is.
A problema, hogy minden tokeletesen megy egesz pontosan majdnem 4oran keresztul, utanna elszal.
Sajnos reg debuggoltam, igy mar az is szukiti miket kene megnezni, dmesg, syslog semmi
se az adott idopontban se kicsivel eltote utanna.
3x mertem es mindig majd 4ora volt, talan par perc elteres.tcpdump -i ppp0 -vv ip6 -al is az tunt fel amikor mukodik (pl ping) akkor rendben a kulso ipvel megy ki a keres,
amikor eltelik a 4ora utanna a "belsos" fc00::1 ipvel akar kimenni minden keres.https://ghostbin.com/paste/sp7ny halozat, route kimenetek
https://ghostbin.com/paste/hmyff test ip6tables scriptmeg 3 erdekesseg:
-megkezdett kapcsolat adott esetekben irc folyamatos kapcsolata mukodik mintha minden rendben lenne.
-ha br0 rol le"szedem" fc00::1 ip-t akkor utanna ujbol megy a ping +egyebb dolgok
-miutan letelik a 4ora es mar nem tudok kifele pingelni, kivulrol ugyan ugy tudom pingelni /es valaszol is a gep ra/par napja ezen ragodok, mert mindig 4orat kivarni nem egyszeru
igy kicsit mar bele is zavarodtam, nem tudom hogyan tovabb merre induljak el.eloszor debian 8backports 4.9 kernel majd 1.5napja debian 9backports 4.14 kernel ugyan az semmi valtozas
ami kimaradt hogy "regi" utp-s kapcsolat nem "ONT"-s eszkozon keresztul megy.
ppp0 = digi-s[ Szerkesztve ]
-
félisten
Ugyanazokat, amiket Arch/manjaro-n; firefox, vlc, totem, xmms2, filezilla, bluefish editor, gimp.
Kb. ennyi. Alig állítok be az alap dolgokon kívül bármit, tehát közel alap installal használom a rendszert ezen a laptopon. Swap nélkül szoktam telepíteni minden distrot. Csak a GIMP szokott neha kifutni a 2GB-ból, de ez is nagyon ritka. De ez Arch-on is így van, nem ez a gond szerintem.
De nem debianon lassú, hanem Arch-on gyors. A kérdés, hogy mit csinál a debian (és minden más disztro), amit az Arch nem.
Lehet, hogy csinálok egy összehasonlítást a boot utáni folyamatokról.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Apollyon
Korrektor
Ennyi infóból leszűrve én azt mondanám, hogy az eltérő programverziók okozhatnak különböző felhasználói élményeket. Debianon már azért régebbi csomagok vannak, mint Archon. Én egy ideig Archoztam, ugyanazokkal a körülményekkel, míg visszatértem még testing debianra, nem vettem észre különbséget gyorsaságban. Az mondjuk igaz, hogy nem használok DE-t, így kevesebb a hibalehetőség is.
Feltétlenül szükség van egyébként arra az Xfce-re? LXDE esetleg? Illetve én megpróbálnám a helyedben az i3-wm-et, csak pár billentyűkombinációt kell hozzá tudni, könnyű vezérelni, szinte semmi rendszerigénye nincs.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
félisten
válasz Apollyon #8568 üzenetére
Ertem, koszi.
XFCE-bol nem szeretnek engedni, foleg, mivel Manjaro-n ezzel is tok jo a sebesseg.
A program verzios felvetes eleg erdekes, erre nem gondoltam eddig.
A manjaro egyebkent XFCE-vel gyorsabb, mint pl. a Peppermint OS (kifilezett Lubuntu) LXDE-vel.
Tehat vagy tenyleg a csomag verziok okoznak ekkora elterest, vagy valami fut a hatterben debian szarmazekokon, ami Arch szarmazekokon nem fut.
Arra mar rajottem, hogy a trim nincs bekapcsolja alapbol debian-on, de ennek bekapcsolasa nem hozott eszreveheto gyorsulast.
En eleinte ilyen dolgokra is gyanakodtam, hogy az Arch szimplan mashogy van beallitva alap install utan.[ Szerkesztve ]
-
ryal
újonc
kozben lehet felre ertettelek, statikusan osztom ki a cimeket egyaltalan nincs fent dhcp server.
elso linkben latszik (igaz gw) hogy boven van meg ido a cim lejartaig (amit digi oszt).
meg ha elveszem br0 cimeg akkor ujra megy minden a "router" geprol. ha vissza adom neki a fc00::1 cimeg akkor megitn azon akar kimenni. -
félisten
Sziasztok!
Sikerult a debian-t begyorsitani. Install közben kiszedtem minden fölösleges cuccot, és lőn sebesség.
Köszi a tippeket mégegyszer.Viszont máris vannak gondok, amik eddigis voltak, csak most már zavar is:
- gép indulásakor nem műxik a tapipad, nyomnom kell egy Fn+F7 kombót, ami bekapcsolja. Nem tuom, hogy ez normális-e, windows alatt nem próbáltam.
- nem műxik a legtöbb Fn+egyéb kombó, vagyis nem azt csinálja, mint kell. A Fn+hangerő pl. kellene.
- A tapipadra bökés nem műxik, így az alatt lévő gombokkal kell klikkelnem, ami eléggé kényelmetlen.
- Semmilyen 3D gyorsítás nem megy, és bár eddig sok disztrón bekapcsoltam, itt most nem megy sehogy, emiatt pörög a CPU egy SD videó lejátsásakor is.Köszi a tippeket előre is!
-
Rimuru
veterán
1. furcsa, vegso esetben auto inditasba beraknam engedelyezeset (
synclient TouchpadOff=0
)
2. indulasnak debian wiki
3. link
4. debian wikiezeket te is ki tudnad keresni.
Vigyázat, csalok!
-
zoltanz
nagyúr
Az, hogy lehet, hogy a Chromium-ból a stable kiadásba is bekerülhetett a fris 64 ('2018) verzió? (PPA és hasonló bűvészkedés nem volt)
-
Apollyon
Korrektor
válasz zoltanz #8586 üzenetére
A Debian elsősorban nem desktop OS, de annak is lehet használni. Valóban nem a legújabb verziójú programok és csomagok vannak a tárolókban, viszont nekem eddig nem okozott problémát, pedig elég régóta használom. De akinek fontos a verziószám hajhászás, az használ backports ágat, esetleg a testinget vagy sid-et, vagy más disztrót.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
zoltanz
nagyúr
válasz Apollyon #8587 üzenetére
Igen, egyedül a videólejátszók terén éreztem különbséget.
Windows-on a MPC-HC, MPC-BE kevesebb előforrásigénnyel képes lejátszani a újabb codec-eket már pl h.265, VP9 nagyfelbontású videókat.
Debian-on is lejátszik minden formátumot jól, egy kicsi hátránya van most, de idővel kiegyenlítődik, minta hogy ez a h.264, VP8 idejében is megfigyelhető volt. Gondolok itt a Kodi, VLC, SMPlayer (MPV) lejátszókra.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz zoltanz #8590 üzenetére
az elmúlt 4-5 vagy több évben végrehajtott módosítások alapján a debian desktop os, és egyre kevésbé szerver.
tehát azon lehetne vitatkozni, hogy szerverre alkalmas-e, de azon, hogy desktopnak, nem. mert alkalmas.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
zoltanz
nagyúr
64 bites verzión milyen beállítások kellenek a 32 bites appokhoz? (pl steam stb.)
-
Apollyon
Korrektor
válasz bambano #8589 üzenetére
Nekem úgy volt meg, hogy aki pl. multimédiára használja a gépét, annak mondjuk lehet nem debiant a legcélszerűbb feltennie. De ha ez már változott, akkor visszaszívom. Igyekeztem nem magamból kiindulni. Mondjuk a sok variálás az asztali környezetekkel pár éve (alap gnóm, mégse, aztán mégis) érdekes volt, szóval jogos.
-
Apollyon
Korrektor
válasz zoltanz #8592 üzenetére
tlac már válaszolt, kell a multiarch repó, aztán
apt install steam
Nekem már fent voltak a szükséges videokártya driverek, szóval én csak a fentit csináltam hozzá, és meglepő módon (vagy nem) elég jól felrakta magát a steam, gyakorlatilag tökéletesen megegyezik a windowsos verzióval. Annyi különbség van csak, hogy az only wines játékok nagy része nyilván nem fog menni (van ami megy). Gondolom ez a jól integráltság valamennyire kötődhet ahhoz, hogy a steamOS debian alapú.
-
zoltanz
nagyúr
válasz Apollyon #8595 üzenetére
Köszi, tlac-nak is!
Lehet én szúrok el valamit, nem sikerül egy partíciót autómatikusan csatolni (hogy ne kérjen mindig jelszót) LMDE-nél simán működött így:
blkid
lekérem az UUID-tgksu gedit /etc/fstab
a swap sor után enter, majd bemásolom ezt:UUID=50AE209CAE207C9A /media/z/50AE209CAE207C9A ntfs noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Bármit. Pár éve (még akkor talán csak 7-es debian volt) nem ment mplayer-ben az x265 kódolású videó, se mpv-vel, amit akkor a repókból el lehetett érni. Végül forrásból kellett telepítenem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- Formula-1 humoros
- PlayStation 5
- Honda topik
- Mass Effect sorozat készül az Amazonra
- leslieke
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- SSD kibeszélő
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Norton 360 Mobile HU 1 Felhasználó 1 eszköz 12MO Antivírus
- Ea Play Pro 12 hónapos előfizetés 50000 Ft helyett 30000 Ft
- Imperium Romanum - Gold Edition
- Windows 10 Professional 64-BIT HUNGARIAN (USB) - Retail dobozos operációs rendszer - BONTATLAN ÚJ
- Sims 4 - Island living code cserélhető, vagy eladó, számlával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest