Új hozzászólás Aktív témák

  • Cray Tyler

    Topikgazda

    válasz Oppenheimer #3040 üzenetére

    Pár dolog, jóindulattal:
    Van mögötted pár észlelés, egyféle távcsővel (newton). Olvasol külföldi forrásokat, redditet angolul (postolsz is). Remek mindez. De akár tetszik, akár nem, newbie vagy a területen.

    Két dolog nincs a birtokodban:

    Nagyobb mennyiségű tapasztalat. Mert tényleg nincs. Nem baj ez, nekem sincs sokkal több. Majd lesz. Ez miatt senki nem szól le senkit, inkább próbáljuk tanítani egymást. Illetve akinek van több tapasztalata, az szívesen megosztja azzal, akinek kevesebb van.

    A másik, amid nincs, és ami viszont már gond:
    A "szakmai alázat". Multinál vagyok középvezető, és semmit sem utálok jobban, mint amikor egy juniorom elolvas némi külföldi szakcikket, és elkezdi osztani az észt a seniorjaimnak. Kibaszottul rombolja a csapat-kohéziót, unszimpatikus lesz tőle a junior, és sokkel kevésbé szívesen segít neki ezt követően bárki. Vezetőként ha nem avatkozok közbe, akkor ennek mindig rossz vége van: a junior sértődötten lelép, a csapat meg veszített egy potenciálisan lelkes és szép reményű embert, aki nem volt elég türelmes, és nem volt benne szakmai alázat. És ez szar.

    Disclaimer: az alázat szó magyarban nagyon szar csengésű, könnyű összekeverni a megalázkodással, pedig a kettő között kibaszott nagy különbség van. Merthogy a szakmai alázat annak a képessége, miszerint elfogadod: van annál jobb megoldás/magyarázat, mint ami a Te fejedben legjobbként megvan. Ennyi és nem több.
    Gondold ezt tovább: a fenti definíció mentén a szakmai alázat az egyik feltétele annak, hogy te többet megtanulj a vonatkozó témakörben (ez most itt az amatőr csillagászat). Szakmai alázat nélkül sosem fogod fontolóra venni, hogy az "aperture is king" mantránál lehet, hogy tényleg árnyaltabb a valóság (vagy éppen teljesen más). Tehát ezzel a saját fejlődésedet korlátoznád. Ami nettó fasság lenne. Ugye.

    Tehát az ajánlatom az, hogy fogadd el a nálad tapasztaltabb emberek hozzászólásait és egyszerűen csak tanulj belőle. És fogadd el azt is, hogy aki 15 éve észlel, és nézett már húszféle távcsőbe, az kissé idegesen fog reagálni, ha Te 5-6 észlelés és egyféle távcső ismerete után, pusztán külföldi forrásokból (könyvszagú ismeretek birtokában) próbálod megmondani a tutit.

    Nézz meg engem: egy évvel járok előtted, többtucat észlelés van mögöttem, de én is csak egyféle távcsővel szereztem tapasztalatot. De én is olvasok redditet, külföldi fórumokat. Mégis "szakmai alázattal" iszom szavait itt mindenkinek, aki veszi a fáradságot és ír egy hosszabbat az amatőr csillagászat technikai részleteiről, vagy akármiről.

    És ha lenne valami, amiben nekem lenne több tapasztalatom, mint az itt lévőknek, akkor én is megírnám, mindenki épülésére. Oppá lebuktam, a csoportvezetés és a szakmai alázat célirányos edukációja terén vélhetően több tapasztalatom van, mint az itt lévőknek. De az is lehet, hogy nem. És akkor szívesen olvasok egyéb meglátást erről. Csak nem ebben a topikban.

    Nnnnna, és akkor most lehet szépen tovább játszani.

Új hozzászólás Aktív témák