Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz fsb1000 #2357 üzenetére

    Ez eddig is nyilvánvaló volt, mivel a blokklánc publikus. Ezzel önmagában nincs is probléma, amíg az identitás nem kompromittálódik. Ha én kereskedő vagyok és akár tudom is, hogy egy fekete cím (amire esetleg bizonyítottan drogkereskedőktől és terroristáktól áramlanak pénzek) kíván vásárolni tőlem alpaka zoknikat, akkor minden további nélkül el fogom neki postázni, amint megérkezik a kívánt összeg.

    Ha viszont uránnal kereskedek, akkor lehet, hogy elgondolkodom rajta és hasznos lesz számomra, ha tudom, hogy azt egy atomerőmű rendelte-e tőlem, vagy mondjuk egy unofficial Kim-Jong Un cím. :D
    Így szimpla önszerveződéssel elejét lehet venni komoly problémáknak, anélkül, hogy a fejesek belepofáznának.

    Viszont a probléma akkor van, ha ez a megfigyelés legitimmé válik. Mert anélkül
    - Hozzákötni nem tudják személyazonosságokhoz.
    - Ha mégis hozzá tudják sem lehet jogilag felelősségre vonni (lásd: az Bitcoinica tolvaj esetét, aki szétosztogatta a zsákmány egy részét tök random embereknek).

    Viszont ha tényleg megvalósítanak olyan elvadult elképzeléseket, mint személyigazolványba integrált, névre szóló Bitcoin cím, vagy bekebelezik a pénzszolgáltatók (jelenleg még csak a WebMoney), esetleg az egyes egyének helyett a cégeket (amikre könnyebb lecsapni) kötelezik arra, hogy a kiutalt összeg bizonyos százalékát a hivatalosan bejegyzett címeikről küldjék az államnak adó címén, ha ez elmarad, akkor jön a bünti, akkor tényleg a megfigyelés hatékony eszközévé lehet tenni.

    Mindez persze csak akkor lehetséges, ha az emberek birkamódra fejet hajtanak. De ebben az esetben nincs az a matematikai algoritmus, ami megvédene attól, hogy végül kamerákkal a seggünkben, chipekkel a bőrünk alatt, pórázra vert rabszolgák legyünk.

    Addig viszont olyan nagy lenne a zaj, hogy tényleg csak a komolyabb összegű ügyleteket lenne értelme elemezgetni, azt sem kevés erőforrás befektetésével.

    Mint az internet. Ha nagyban nyomod, akkor előbb-utóbb behatárolnak itt is.

    A lényege az egésznek, hogy az emberek ragaszkodjanak a saját kezükben tartott pénzhez. Itt van példának a WebMoney. Tarthatod ott a pénzed, de biztos lehetsz benne, hogy az ottani WMX számlád privát kulcsát tudni fogják, ennél fogva bármilyen ott tartott pénzedet bármikor befagyaszthatják szó nélkül.

    Viszont miután kiutaltad a pénzt (ha van rá lehetőséged), már nincs rálátásuk, akárcsak az ATM-ek esetében. Amíg a bankszámládon van, addig védtelen vagy, de amint a kezedbe került, onnantól már nem követhetik nyomon. (értsd: ha regisztrálják a sorszámokat, akkor ott is érdekes dolgokra lelhetnek ám, de ez ott is és itt is meglehetősen erőforrásigényes feladat).

Új hozzászólás Aktív témák