Új hozzászólás Aktív témák

  • muszurkefal

    aktív tag

    válasz afartew #17016 üzenetére

    Persze, a leendő szakdolgozatomat ;] lol
    "amúgy ezt tanítják valahol szervezetten?"
    Fogalmam sincs, de Magyarországon nem hiszem, hogy nagy számban lehetne ilyeneket találni. Abból indulj ki, hogy programtervező szakon vagyok, és egyetlen tanár van a Karon, akinek egyáltalán látóterében van a blokklánc technológia. Éppen őt fűzöm, hogy legyen a konzulensem, mert a többi tanárnak halvány f*ngja nincs róla, hogy mi ez egyáltalán.
    Google Scholar-on van egy cikk, ami például a technológia logisztikai alkalmazási lehetőségeivel foglalkozik.
    Kiragadott példák: konténerek nyomon követése a globális ellátási láncban, vagy hiteles gyémántazonosítás blokklánc segítségével.

    Az az alap tézisem, hogy a témának magyar irodalma nagyjából nulla. Ha Google Scholar-on rákeresel magyarul és angolul a blockchain-blokklánc kifejezésre, látható lesz a nagyságrendbeli különbség a találatok és a citálások száma között.

    Két irány van alapvetően: vagy saját láncot implementálni, aminek a kritikája a kolléga által írt előző hozzászólásban olvasható, vagy már létező megoldást használni a szolgáltatásodhoz.

    Hogy mi az, ami működőképes lehet? Decentralizált rendszerben gondolkodva az utalásoknál a BTC és társai verhetetlenek. Jogi ügyletekre ott van az Ethereum (ez lesz amúgy a dolgozatom törzse). Ami nekem nagyon tetszett az a fent említett gyémántos cucc, ahol meg eltátottam a számat, hogy úristen, az a NameCoin volt. Ők konkrétan azt csinálják, hogy weboldalakat tárolnak a láncon. --> Decentralizált lévén sem az állami szervek, sem az internetszolgáltatók nem képesek letörölni a weboldalt. Képzeld el a SilkRoad-ot így. Ugye őket azzal intézték el, hogy lekapcsolták a szervereiket. De egy decentralizált hálózatban, ahol több ezer node alkotja gyakorlatilag a szervert, ezt hogy csinálod meg állami szervként? :C

    Kritikákat várom, hogy hol milyen hiba csúszik az érvelésembe, és ígérem, hogy a dolgozatomban használok forrásmegjelölést :P

Új hozzászólás Aktív témák