Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz W.Wilson #146 üzenetére
Nem "csak" volt az indoklásom hanem leírtam, hogy fizikai feltetelei vannak az érzelmeknek mert biológiai eredetűek, ezért nem lehetséges, hogy egy virtualisan letező programnak erzelmei legyenek. Amit leirtam tudományos tény. Ennél jobban nem lehet bizonyítani. Te nem veszel tudomást a tényekről.
-
ddekany
veterán
"Feladatmegoldásban lett sokkal jobb, mint a korábbi mesterséges intelligenciák, de tudata, vagy úgy egyáltalán motivációi nincsenek."
Feladatot old meg, tehát célja van. Ahhoz, hogy azt elérje, más részfeladatokat megoldása segíthet, azaz, motiválva van rájuk. Hogy mit illetünk ezekkel a szavakkal, az persze függ attól, hogy mennyire komplex feladatról beszélünk, mennyire komplex és generikus intelligenciáról. De nem látom, hogy maga a "motiváció" vagy akár a "tudat" egy olyan tulajdonság lenne, amit külön meg kellene oldani, hogy legyen, mert szinte adódnak, csak egy amúgy primitív intelligencia esetén még nem fogod őket így hívni (tehát pl. az viccesen hangozna, hogy a robotporszívó motivált a székláb kikerülésére, stb.).
"Egy lépéssel sem kerültünk közelebb a felvázolt veszélyhez."
Mármint az AGI-hoz (csak hogy ne menjen félre a beszélgetés oda, hogy az amúgy veszélyes-e). Ezt szakmailag elég bátor kijelenteni igy kategorikusan, hogy még csak közelebb se kerültünk, pont.
"Az öntudat az a fogalom, amit nem tudunk definiálni"
De mégis csak definiálnod kéne, hogy te mit értesz alatta ebben a beszélgetésben, ha már ez az egyik fő mondanivalód, hogy az megoldatlan.
-
Hi!King
őstag
"Feladatot old meg, tehát célja van"
Nem, célod neked van. Vagy ha így definiálod a célt, akkor ilyen alapon bármely szoftvernek célja van, pl. ha egy program kiszámolja az első 1 millió tizedesjegyét a pínek, akkor arra is mondhatod, hogy célja van. Pedig az nem a program célja, hanem a mi célunk a programmal.
"Ahhoz, hogy azt elérje, más részfeladatokat megoldása segíthet, azaz, motiválva van rájuk."
Motivációról beszélsz, megszemélyesíted a szoftvert, holott ehhez tudat kellene. Amiről beszélünk, az nem motiváció, hanem maga a feladat, amit végrehajt egy élettelen szoftver.
"De nem látom, hogy maga a "motiváció" vagy akár a "tudat" egy olyan tulajdonság lenne, amit külön meg kellene oldani, hogy legyen, mert szinte adódnak, csak egy amúgy primitív intelligencia esetén még nem fogod őket így hívni (tehát pl. az viccesen hangozna, hogy a robotporszívó motivált a székláb kikerülésére, stb.)."
Nem kell megoldani, mert nem is ezért hozzuk létre az AI-t, hanem azért, hogy a mi feladatainkat megoldja. Illetve nyilván az ebből származtatott feladatokat is, ha mondjuk AI ad feladatot AI-nak.
De a konteó, hogy átveszi az uralmat, arra van alapozva, hogy tudata lesz. Ehhez pedig egyelőre nem kerültünk közelebb, és nem is cél.
"Mármint az AGI-hoz (csak hogy ne menjen félre a beszélgetés oda, hogy az amúgy veszélyes-e). Ezt szakmailag elég bátor kijelenteni igy kategorikusan, hogy még csak közelebb se kerültünk, pont."
A tudatos mesterséges intelligenciához. Az AGI akkor azonos fogalom, ha belevesszük a tudatosságot is, ha csak azért "general", mert feladatmegoldásban általános, akkor nem beszélhetünk erről a hatalomátvevős konteóról sem.
"De mégis csak definiálnod kéne, hogy te mit értesz alatta ebben a beszélgetésben, ha már ez az egyik fő mondanivalód, hogy az megoldatlan."
Bármely lehetséges definíció a külső viselkedést vizsgálja, ami viszont lehet szimuláció. Arra sem lehet elégséges bizonyítékot találni az egyén szemszögéből, hogy nem ő az egyetlen tudat, csak feltételezni lehet, hogy nem.
De ha feltételezem, hogy rajtam kívül más embereknek is tudata van, és a tudat az idegrendszerünk szerkezetéből és működéséből fakad, ezek elég valószínű feltételezések, akkor ugyanolyan szerkezetet kellene reprodukálnunk, mint az idegrendszerünk. Akkor viszont megint ott tartunk, hogy a modellünknek meg kell egyeznie a valósággal, ez esetben viszont virtuális környezetben egy másik architektúrán futtatva mitől lenne gyorsabb egy ilyen AI, mint mi?
-
janos666
nagyúr
válasz beyruth82 #151 üzenetére
Már próbálták neked elmagyarázni, hogy lényegében az ember is egy gép. A DNS-ben van a tervrajza, amiből megépíti magát. A "veled született ösztön" az alapkódod (firmware) része.
Ha csak nem a spiritualitáson belül is egy szűk látókörű érvet hozol fel, hogy "az embernek lelke van", vagy ilyesmi, akkor nem tudod elmagyarázni, hogy miért ne lehetne mesterségesen létrehozni egy ugyan olyan gépet, mint az ember.
De még azt sem tudod igazán jól bizonyítani, hogy egyáltalán fontos lenne, hogy ugyan úgy működjön a hardvere, mint az ember ahhoz, hogy intelligenciája legyen.
Aztán közé kevered még az érzelmek kérdést, ami szerintem erősen mellékág, mert azt sem tudod bizonyítani, hogy az intelligenciához szükség lenne érzelmekre (szerintem nem, sőt...), és azt sem, hogy egy másféle hardware-en futó intelligenciának ne lehetnének érzelmei (akár hasonlóak ahhoz, mint ami az embereknek van, vagy valamilyen más, de ekvivalens dolog).
Szóval ahogy haladunk lefelé, minden szinten axiómákként aposztrofálsz arbitrális dolgokat. Ezek csak a te saját felvetéseid, amik nincsenek megírva sehol "az univerzum nagy könyvében", és ha igazak is, te akkor sem tudod őket bebizonyítani (de nem is nagyon próbálod, mert számodra ezek olyan megfontolások, amiket te axiómaként kezelsz, vagyis szimplán csak annyit mondasz, hogy ezeket nem is kell bizonyítani).
Egy olyan emberrel nehezen fogsz így vitatkozni, aki nem axiómákra építi a világát.Egy ember számára szerintem csak egyetlen axióma létezik, a "gondolkodom, tehát vagyok". Minden más csak a környezetünk megfigyelésén alapul és semmi sem 100% bizonyosságú.
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
janos666
nagyúr
válasz janos666 #155 üzenetére
Ez a gondolatjáték talán segít:
- Te sem tudnád nekem 100% bizonyossággal igazolni, hogy vannak érzelmeid. Imitálhatod is őket, mikor keresztülküldünk egy rakat teszten, ami arra utalna, hogy nagy bizonyossággal vannak érzelmeid.
+ Mikor axiómákkal érvel valaki, akkor az intelligenciáját is kétségbe szokás vonni.
Ez pont az a szintű működés, amit ma a ChatGPT tud. És a "tud". a kulcsszó. Ő nem gondolkodik, hanem tud. Ő úgy született, hogy ő már "mindent" tud.
Sajnos nagyon sok ember is így "gondolkozik". Van, amit ő egyszerűen tud, és ez nagyon vicces manapság, mikor 1 perc lenne elővenni egy okostelefont, és 100 információforrást a feje elé tolni, hogy szerintem miért nincs igaza, de ő konok és makacs, nem érdekli, ő már tudja... A ChatGPT ilyenkor legalább kedves, az ember ilyenkor agresszív lesz.[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Tasunkó
senior tag
Egyáltalán miért csak az AI tudatosság és öntudatnak az emberhez felzárkózás lenne az útja? Amikor mehet ez fordított irányban is. Egy bizonyos működőképesség elérése után, elébe szaldhatunk az AI-nek hiszen az ember sem tudatos. A chatGPT lehetne az új celebritás, ami diktálná a trendeket, és hogy mit kell gondolni a világról, mindezt sokkal konszolidáltabban mint a celebek. Egy idő után elsajátíthatnánk, ahogy a kóreaiak elsajátították Kim Jong gondolkodásmóndját, annál az AI simán képes lenne liberálisabb és elfogadhatóbb lenni, a gazdaságpolitikának meg nagyon játszik az olcsó AI ember, minden eddig hasznot felül tudnánk múlni, magunk mögött hagyni ezt a szar GDP-t és jó nagy GDP-t csinálni.
[ Szerkesztve ]
Kérek egy számot a jútútú. Európai macskakilátókő Nugáton a helyzet változatlan
-
giacomogesso
kezdő
válasz beyruth82 #116 üzenetére
"Egy időben azon gondolkodtam, hogy ha a teljes agyamat tudnak digitalizalni es feltölteni egy virtuális térbe akkor ott örökké letezhetnék? Aztan rájöttem nem mert az nem én lennék csak egy digitalis masolat az agyamról, nem abban lenne az én "én" tudatom hanem maradna a fizikai agyamban."
Gondoljuk tovább!
HA! lenne egy digitális másolat az agyadról, akkor lehetne akármennyi is.
HA! ezeket a tudataidat más-más perifériákba ültetnéd (akár tenmagad), puszta kíváncsiságból, (sétálni a Holdon, megnézni a méjtengereket, stb.), akkor ezek személyisége nyilván változna és létrejönnének a Te különféle utódjaid, akiknek más-más személyisége alakulhatna ki.
Idővel teljesen különböző személyiséggé konvergálnának.
Mikortól, melyik vagy Te, vagy valaki más, vagy mindegyik?
Ugyanígy, a Te személyiséged, öntudatod mennyiben azonos az 5-10-20... évvel ezelőtti önmagaddal?
Ehhez NEM kell biokémia. Pusztán a létezés különbözősége más-más végeredményt produkál.[ Szerkesztve ]
-
flexxx2
őstag
válasz giacomogesso #158 üzenetére
ha gyerekem van az is egy másolat, csak itt jobban hasonlítanak.
Mi az élet célja? Nem a szaporodás (az egyik nagy célja biztosan)?
Akkor ez lenne a végtelen szaporodás (határ, az amennyi energia van a gépeket működtetni)[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz janos666 #155 üzenetére
Teljesen félremagyarázod azt amit írtam. Nem írtam azt hogy az intelligenciához érzelmek kellenek. Ezt te írtad most. Létre lehet mestersegesen hozni embert is (pl klónozás, mesterseges megtermekenyítés, stb). Én azt írtam, hogy egy a virtualis térben létező ai-nek nem lehetnek valódi érzelmei mert az érzelmekhez fizikai feltételek szükségesek, hiszen az biológiai folyamatok végeredménye. Ez bizonyítva van és nem az én felvetésem. Rá googlizol az érzelmekre és el tudod olvasni, hogyan keletkeznek. Szimulalni, utanozni tudja az ai most is es tud olyan válaszokat adni amivel azt a látszatot kelti, hogy vannak érzelmei de valójaban nem fogja erezni azt mert csak virtuálisan letezik és virtualis terben nem keletkezhetnek emberi érzelmek. Azt is írtam, hogy úgy el tudom kepzelni a dolgot ha egy klónozott testbe beültetnének egy "mű" agyat amit mesterseges intelligencia vezérel de ez nagyon nagyon a sci fi kategória. Másfajta érzelmekről en nem írtam ezt is te írtad, bármit jelentsen is a másfajta érzelem. Én az emberi érzelmekre gondoltam. Amit te írsz az az axioma ( semmi se 100% bizonyosságú). De igen vannak olyan dolgok amik azok. Például az hogy az emberi érzelmeket biológiai folyamatok is szabályozzák, tehat szükseges hozzá egy fizikai test ami kepes olyan kémiai anyagokat termelni amik kiváltják az adott érzelmi ingert. Ez tudomanyos tény. Masrészt a soha semmi se biztos "elmelet" egy feloldhatatlan paradoxonhoz vezet. Ha mindig mindenről kiderülhet, hogy tévedés, nem úgy van, hibás akkor az egész tudomanyt a kukába lehetne dobni mert bármit is fedeznek vagy találnak fel arról a jövőben valamikor ki kell derülnie, hogy tévedés. Aztán arról is, es arrol is és....a végtelenségig.
[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
válasz giacomogesso #158 üzenetére
Csak érdekességképpen a Diaszpóra című regény pont erről szól (amúgy elég lapos a sztori, de az alapötlet érdekes).
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
giacomogesso
kezdő
válasz beyruth82 #138 üzenetére
"A bizonyítas terhe téged illet, hiszen te feltetelezel (igaz csak hipotetikusan) olyan dolgot ami nem létezik. Ez kb olyan mintha azt mondanám hogy bizonyítsd be a hétfejű sárkány nem létezik! Nyilvanvaló, hogy nem tudod de ez nem azt jelenti létezik."
Hááát ez az!
Mindig annak kell bizonyítani, aki állít valamit.
Jelen esetben Te állítod, hogy nem lehet létrehozni a veszélyes AI-t, mert, mert, mert miért is?
Érzelmek, biokémia, stb., stb.
Bizonyíts! -
Hi!King
őstag
válasz beyruth82 #160 üzenetére
De miért gondolod, hogy a digitalizált ingerület, illetve digitalizált érzelem alapvető különbséget jelentene az érzékelésben? Nem arról beszélek, mikor az érzelmet vagy az érzéket úgy szimulálják, hogy kintről azonosnak tűnik, hanem ha logikailag ekvivalens digitalizált idegrendszer érzékeli a logikailag ekvivalens digitális ingerületet vagy érzelmet? Miben különbözne egy digitálalizált molekula egy valóstól, egy digitális világban végbemenő kémiai reakció a kintitől?
-
veterán
válasz giacomogesso #162 üzenetére
Feladom. Kiszállok inkabb mert folyamatosan olyanokat állítotok amit en nem írtam. Nem írtam olyant hogy nem lehet veszélyes ai-t létrehozni. Azt irtam, hogy egy ai annyira veszélyes amennyire a mögötte álló ember mert annak vannak céljai és nem maganak az ai-nek, aminek nincsenek önálló, sajat céljai amiket a saját érdekében követ. Példának írtam, hogy mondjuk hatalomvágyból írtaná ki az emberiseget? Lehetetlen mert nem lehetnek vágyai.Felelemből? Lehetetlen mert nem lehetnek érzelmei, nincs pl eletösztöne hogy féljen az elmulástól. Ezeket írtam. Ezt biokemiai folyamatokra való hivatkozással és még számtalan dologgal tettem. Értelmes cafolat egyetlen egy se erkezett rá és a jelen valósága is engem igazol.
-
Hi!King
őstag
válasz beyruth82 #164 üzenetére
Ha digitalizálnák nem csak az agyadat, hanem az egész testedet, akkor annak az entitásnak miért ne lennének vágyai?
A kérdés nem az, hogy lehetne-e digitalizálni a biokémiai folyamatokat, ami az érzékeléshez és érzelmekhez kell, mert miért ne lehetne, hanem hogy ugyanaz az absztrakciós szint kell-e hozzá, mert ha igen, akkor az egész veszett fejsze nyele, semmi előrelépést nem jelent, ha viszont magasabb absztrakciós szinten is lehetséges ugyanazt elérni, akkor tényleeg jelenthetne veszélyt az AI, hiszen akár több nagyságrenddel gyorsabban és nagyobb kapacitással tudna gondolkodni mint mi.
-
veterán
Attól, hogy az egyik a valoságban zajló fizikai, biologiai folyamatok végeredménye amit valódi fizikai reakció követ. A masik egy fizikai ertelemben nem letező térben imitálja a kinti folyamatokat így a ra adott digitalis reakcio csak utanzás, szimulació a valósagban nem érzi az ai csak úgy tesz mert ezt írták a programjában.
-
giacomogesso
kezdő
válasz beyruth82 #164 üzenetére
"...az ai-nek, aminek nincsenek önálló, sajat céljai amiket a saját érdekében követ. Példának írtam, hogy mondjuk hatalomvágyból írtaná ki az emberiseget? Lehetetlen mert nem lehetnek vágyai.Felelemből? Lehetetlen mert nem lehetnek érzelmei, nincs pl eletösztöne hogy féljen az elmulástól. Ezeket írtam. Ezt biokemiai folyamatokra való hivatkozással és még számtalan dologgal tettem."
Na ezeket az állításaidat Neked kéne bizonyítani, hogy miért ne lehetnének. A biokémia itt nyilván nem játszik. -
Hi!King
őstag
válasz beyruth82 #166 üzenetére
Amikor érzünk valamit, annak ugyanúgy információ tartalma van, amit az idegrendszerünk feldolgoz, pontosan ugyanez történne a digitalizált agyban, ha logikailag elemi szinten ekivalens a kettő, akkor ugyanazt érezné a digitalizált agy is. Nem a jelen AI-ról beszélek, hanem ha ekvivalens lenne a valódi agyakkal.
A kémiai reakciók elemi szinten modellezhetőek, ebben nincs különbség.
A különbség az, hogy mögötte van egy másik architektúra. Olyan, mintha egy másik számítógép architektúrát emulálnál, csak itt ez a másik számítógép architektúra egy élőlény.
-
Hi!King
őstag
válasz giacomogesso #167 üzenetére
Mivel valóban nincsen ilyen AI, ezért annak kellene bizonyítania, aki szerint létrehozható. Továbbra is áthárítod a bizonyítási kényszert. Persze kényelmesen visszavonulhatsz arra az álláspontra, hogy de te nem állítod, hogy létrehozható, de valójában a vita nem innen indult.
-
giacomogesso
kezdő
válasz beyruth82 #166 üzenetére
"Attól, hogy az egyik a valoságban zajló fizikai, biologiai folyamatok végeredménye amit valódi fizikai reakció követ."
Mennyivel egyszerűbb így:
"Attól, hogy az egyik a valoságban zajló fizikai folyamatok végeredménye amit valódi fizikai reakció követ."
Kész, slussz-passz. -
veterán
Ha teljesen modelleznek egy testet es egy agyat egy virtuális terben akkor mi lenne? Nem tudom. De mivel nincs fizikai teste és szervei, ezért biztos nem azt amit mi.Szerintem az csak szimuláció ami eljátsza mintha érezne, boldog, dühös, szomorú lenne vagy fájna neki de valójában nem. Kb olyan mint egy videójatekban egy karakter ami tudja imitalni a fájdalmat, örömöt, félelmet, tud sírni, jajjgatni, meghalni. A valóságban nem törtenik meg nem érzi ezeket az a videójátek karakter es akkor hozzá teszem, hogy mindenki boldog legyen: SZERINTEM.
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz beyruth82 #160 üzenetére
Nem lehetnek érzelmei egy másféle hardware-nek, mert az emberi hardware másképp oldja meg ezt a funkcionalitást?
Ha csinálunk a szerverterembe egy kis dobozkát, ami ugyan azokat a neurotranszmittereket termeli és bontja le, mint az ember teste, és ezen a dobozon küldjük keresztül a gép ingereit, akkor az már boldoggá tenne?
Ez szerintem gyerekes hülyeség. Az ember teste megoldja X módon, de létezhet végtelen sok ekvivalens megoldás ugyan erre a problémára, ami lényegében ugyan ezt éri el.Ha találkoznánk egy másik bolygón kifejlődött, érző, intelligens élettel, akkor ott is azzal kezdenél érvelni, hogy HÁDEHÁDEEE nincs is DOPAMIN az agyában! Ez nem érezhet!
Hazudik, mikor azt mondja, hogy "örülök a találkozásnak", mert nem termel dopamint![ Szerkesztve ]
-
giacomogesso
kezdő
válasz beyruth82 #172 üzenetére
"Ha teljesen modelleznek egy testet es egy agyat egy virtuális terben akkor mi lenne?"
Sőt, a valóságban meg végképp a testet minek?
Semmi értelme, olyan alakot vehet fel, amilyet csak akar.
Akár Hold-járó, marslakó, mélytengeri alakú perifériát is felölthet, miért kellene, hogy érzelmei legyenek, legyen biokémiája, stb.
Nem kell.
Működik, racionálisan old meg feladatokat.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz beyruth82 #172 üzenetére
Akkor újra próbálom megértetni miről beszélek.
Tegyük fel, a szimulációnk molekuláris szinten működik. Tehát először tekintsünk el az élőlényektől, pl. jól ismerjük azt, amikor elemi szént égetünk, milyen nolekulák keletkeznek belőle. Ezt teljes egészében digitalizálhatjuk, virtuális szénatomok hoznak létre molekulákat oxigén atomokkal. Sőt, lemehetünk proton, neutron, elektron szintre is. Mindet létrehozzuk a progrmunkban, minden úgy működik mint a valóságban.
Namost ha iylen módon felépítjük az egész szervezetet, környezetet alkotunk benne vagy a valódi világ felé kapcsolunk rá érzékelőket, amik bent pontosan ugyanazon reakciók alapján mennek végig a virtuális idegrendszeren. Akkor mégis mi lenne a különbség? Mi is úgy működünk, az ingerületeink is végső soron információ ármalasok és feldolgozások az idegrendszerünkben. Ez esetben már nem olyan mint egy karakter egy játékban, mert nem csak imitálja, hanem logikailag pontosan ugyanaz a folyamat zajlik le a virtuális térben mint odakint.
-
Hi!King
őstag
válasz giacomogesso #176 üzenetére
Látom megfogtad a lényeget.... Ebben a kontextusban az volt a lényeg, hogy a számítógépen futó rendszerünk egy az egyben ekvivalens elemi szinten a valódi folyamattal.
-
dolon75
senior tag
Az érzelmekben az a csavar, hogy egy adott tény-re különbözően reagálhatunk érzelmileg.
Ha ilyet tudnak majd gyártani, hogy van két azonos alapállapotú AI, ami pusztán a tapasztalatai (tanulás) után különbözően reagál ugyanarra a tényre, akkor megemelem kapalom.Az nem ér, hogy a mostaniak is képesek egymás után az ellenkezőjét állítani, mit egy perce!
Az lenne a lényeg, hogy kitart az "érzelmi" töltet mellett.
Szerintem, ha ilyen szintre ér egy emberek által alkotott valami, akkor életet teremtettünk.Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
dolon75
senior tag
válasz giacomogesso #174 üzenetére
Szerinted nincs szükség érzelmekre?
Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
dolon75
senior tag
Leprogamozható? Hogy?
A program lényege, hogy egy adott inputra mindig ugyanazt a választ adja.
Vagy feldob egy érmét, és megjegyzi, hogy hogyan kellene reagálnia, majd utána csak megnézi, mit dobott korábban? Ez nem érzelmi döntés, hanem egy véletlenen alapuló elágazás."...Nem a jelen AI-ról beszélek, hanem ha ekvivalens lenne a valódi agyakkal....."
Ezt írtad, ezért gondoltam, hogy rákérdezek, milyen megoldással lehet jelenleg leprogramozni az érzelmeket az emberi aggyal ekvivalensen.
Mert érzelmileg eltérően reagálunk dolgokra, sokszor pillanatnyi hangulatunktól függően.Még egy dolog.
Úgy gondolom, ha az érzelmeket bevisszük egy AI-ba, akkor ugrott a konzisztens válasz.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz janos666 #173 üzenetére
Nem nem lehetnek emberi érzelmei, vágyai egy virtuális térben létező ai-nek már sokszor leírtam miért. Jelenleg nem tudunk nemhogy fejlett, érző idegen lényekről de még baktériumokrol sem a földön kívül, innentől fogva csak puszta feltételezés, hogy milyenek lennének ha lennének. Az pedig hogy a hipotetikusan elképzelt idegen életforma még örömmel üdvözölne is, az emberközpontú gondolkodás iskolapéldája.
(#175) Hi!King
A különbség, hogy a virtuális térben létezik az a világ és lény akiről írtál, tehát nem a valóságban. SZERINTEM kell a fizikai valóságban való létezés ahhoz, hogy valaminek legyenek érzelmei, tudata, stb.
-
Hi!King
őstag
Még AI nélkül is bevezethetsz érzelmi töltöttséget, mint állapotot, és eltérő érzelmi töltet esetén ugyanarra az inputra mást és mást reagál. Az érzelmi állapot is egy állapot, csak nyilván összetettebb egy sima programállapotnál, egymesterséges neurális hálóban viszont miért ne lehetne épp olyan összetett, mint a biológiai szervezetnél. Ugynígy modellezni lehet pl. a hormonális hatásokat is.
-
Hi!King
őstag
válasz beyruth82 #182 üzenetére
De abban a virtuális világban a valós molekulákkal ekvivalens szerkezetek vannak, és ugyanazon fizikai, kémiai törvényet programoztuk a világba. Ennek nincs semmi akadálya, ha a valódi világról való ismereteink pontosak. Akkor működniük kell ugyanúgy.
Ha nem hiszel valamifél lelki dimenzióban, akkor az érzelmeink ugyanúgy információ alapúak, amelyeknek van egy bizonyos dinamikua struktúrája, ezt elemi szinten leutánozva ugyanazt kell kapnunk.
-
-
dolon75
senior tag
van erre az állításodra linked előrehaladott kutatásra, hogy ilyet tudnak?
Értem, hogy mi lenne az elvi megoldás, egyet is értek állításod azon részével, csak azzal nem értek egyet, hogy ez már most megvalósítható.#185
Én is így gondolom. Ezért az érzelmeket nem tudjuk algoritmizálni, mert teljesen szubjektív dolgok.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Már miért ne lenne megvalósítható? Nem kell ehhez kutatás, az érzelem ugyanugy egy állapot, akár egy egyszerű szekvenciális programról van szó, akár egy neurális hálóról, elég ha bekerül valaho la programkódba, higy befolyásolja a döntést. Végső soron ez is része az inputnak.
Ha nem tudnánk algoritmizálni, akkor nem is tudna létezni, a valóságban is fizikai folyamatok vannak mögötte.
-
dolon75
senior tag
Értem, hogy állapot. De hogy jutsz el abba az állapotba?
PL. van két szomszéd, egy eperfa a kerthatáron.
Egyik imádja, másik gyűlöli.Hogy írod le egy számítógépnek, hogy az egyik a gyűlölet, a másik az imádat állapotába kerüljön? És persze ezt szinte mindenre algoritmizálni kellene.
Ez képtelenség.Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
veterán
Nem hiszek a lélekben. 🙂
Akkor is ha ugyan olyan részletességgel, ugyan azt létrehozod egy virtuális világban mint a valóságban az attól még nem lesz a valóság. Nem történik meg fizikai formában. Ez a különbség. Amit te írsz az hasonlít a szimulációs elméletre ami szerint mi is egy szimulációban élünk és ha ez így van akkor minden szimulációban élő lények egyszer létrehoznak egy újabb szimulációt tehát végtelen sok szimulació van es annak az esélye, hogy mi vagyunk az elsők nulla. A szimulaciós elméletre viszont annyi bizonyítek van mint mondjuk a húrelméletre vagy a multiverzumra. Semennyi.[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz beyruth82 #182 üzenetére
Szándékosan is voltam szarkasztikus a kedves idegennel.
Jó, nézzünk egy másikat, ha ennyire az emberi érzékelés izgat: vak, süket, béna ember, aki idegrendszeri sérülés miatt tapintani és mozogni sem tud. Neki még vannak érzelmei?TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
dolon75
senior tag
válasz giacomogesso #191 üzenetére
Bocs, nem ér ez a kérdés, mert én is fel akartam tenni nektek.
De megígérem, ha leírod, hogy szerinted mi, akkor én is írok valamit.
-
giacomogesso
kezdő
-
dolon75
senior tag
válasz giacomogesso #196 üzenetére
Hmm.
Érdekes reakció részedről.Kérlek, a gúnyolódás helyett világosíts fel minket, hogy mi is az az érzelem, nehogy feleslegesen beszélgessünk a semmiről.
Ha nem teszed, akkor kénytelenek leszünk úgy érezni, hogy neked sincs fogalmad semmiről, és csak trollkodsz.
Ja, és kérlek, tisztázd, hogy a többes szám alatt kire céloztál rajtam kívül, nehogy azt is félreértsük.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz giacomogesso #194 üzenetére
De leírtam sokszor. Nagyon sokszor. Mert az erzelmekhez, vágyakhoz biologiai és kémiai folyamatok kellenek amihez fizikai test szükséges.
-
somogyib
őstag
"ideje lenne észhez térjenek a törvényhozók"
Kedves Dr. Carissa!
Ez konkrétan mi a bánatot jelent?
[ Szerkesztve ]
-
giacomogesso
kezdő
Az érzelmeket Ti várjátok el az AI-tól, miközben senki sem fogalmazta meg azt, hogy mit ért érzelmeken. Én nem gondolom, hogy érzelemmentesen ne lehetne döntéseket hozni, tehát nem az én oldalamon van a bizonyítás-kényszer.
Először Ti fogalmazzátok meg az elvárásaitokat, miszerint "érzelemmentes" AI. ne tehetne meg bármit!
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ITX félgép - Aorus B550i Pro AX - Ryzen 7 5700x - 32GB G.Skill 3600 - Samsung 500GB 980 Pro - ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest