Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    Analóg jel.
    Digitális adat.

    Digitális jel = analóg négyszögjel hullámforma (elméletben hibátlan, gyakorlatban csak közelíti, vagy jól, vagy kevésbé jól).

    Fájl: bájtok összessége. (1 bájt = 8 bit, azaz 8 darab 0 és/vagy 1).

    'A' (01000001) ha 'C'-re torzul, az ciki. Semmi sem menti meg ellenőrzők hiányában. (Egyébként általában bit szinten, ill. bájt szinten is mehet az ellenőrzés).

    Ellenőzőkkel ellátott adatátvitel az analóg négyszögjel(ek) viszonylagos torzulása ellenére is 100% hibátlanra gyógyul mindaddig, míg el nem érünk annyi hibát az őt vivő rétegben (fizikai réteg: kábel, analóg jel), ahol már a hibajavítás matekja fentebbi, digitális rétegben nem bír el vele, mert mondjuk maguk az ellenőrzők is sérülnek. Olyan, mint a feedback-es trióda és a torzítás esete: növelheted a hangerőt (analógjel-torzító tényező), nem lineárisan nő vele a torzítás (hibázás), majd egyszercsak hirtelenebb módon megjön az, de a tartomány nagyjában tekinthető úgy, hogy nincs számottevő torzítása. (Digitálisan ez annyit tesz, hogy tényleg nincs hiba, full nulla hiba).

    Továbbra is hibakorrekciónál maradva: egy ideig lehet feszíteni az analóg szintű minőségromlást egy digitális átvitelre használt kábelen, 99% "minőségű" és 60% "minőségű" (zajos, torzultabb jelalakos stb). kábelek esetén is 100% sérülésmentes lehet az a hibakorrigált adat, ami átmegy A pontból B pontba. Pontosan a hibajavítás hatékonysága miatt. Példánknál maradva, 55%-ra esett kábelminőségnél meg nem kicsit, hanem TELJESEN szétesik az átvitel. 56%-nál pedig ciripel, be-be cicereg, néha még bírja a hibajavítás, néha nem, attól függ, hogy sikerült-e helyreállítani valamit, vagy sem és milyen a codec.

    Van számtalan olyan digitális kódolási forma, ahol ennek a kódolásnak a hibajavítási képességeitől függően férnek bele kisebb javítások az anyagba, amikor pedig sérül valami, akkor mindenféle közelítésekkel stb. korrigál, konzisztens nem lesz, de a semminél több. (Például digitális TV adás, ami néha "bekockásodik" ha mondjuk gyenge a jel, mindigTV-sek számára ismerős lehet, de aztán összeszedi magát ismét, pedig sokat nem "gyógyul" a digi adatot vivő analóg jel, csak épphogy, mégis, amikor jó, akkor 100% -os jó).

    Hibajavítás számítógépeknél több szinten is mehet. Az USB Audio nem ilyen, az USB fájlátvitel ilyen, a desktop memória nem ilyen, a szerver memória ilyen, a desktop HDD/SSD nem ilyen (csak a komolyabbak), a szerver HDD/SSD ilyen, a desktop fájlrendszer nem ilyen, a szerver fájlrendszer igen..

    WAV egy olyan fájl, amibe nyers PCM adat van letéve. Nincsenek ellenőrzői. FLAC-nak vannak, így lejátszáskor detektálni lehet azt, hogy a fájl nem konzisztens, amit megkaptunk (pl. a netről letöltve, bár az agyon van hibakorrekciózva, pont az kevésbé rossz), WAV-ba pedig menet közben becsúszik a bit flip simán. Bár inkább a diszken fordul át, amikor a mágnesezettség, fejpozicionálás egy HDD-n úgy adja ki éppen, és nem hibajavítós firmware-el rendelkező HDD, illetve nem hibajavítós fájlrendszerünk van (esetek 99%-ában mindkettő nem).

    Ezek nagyon mélyvíz témák ám, de amíg ezekkel valaki nincs tisztában, nem tudja, mit fog a kezeiben, amikor összehasonlít két valamit.

    De ilyenkor tök jó lenne szakember, hozzáértő véleményét elfogadni, nem pedig butaságokat terjeszteni, mint például "úgysem hallod" meg "nemolyan a rendszered" és a többi kibúvó terelés. Mondjátok azt inkább, hogy "azért szól a FLAC máshogy, mert a processzor zaja (és vagy akármije) ilyen és olyan analóg interferenciákat okoz a DAC körül, ami a DAC digitális oldalát bár hidegen hagyja, ahonnan eszik (memória), a DAC analóg részét egyből érinti és behallatszik így vagy úgy a "drótba". Ekkor elfogadnám a WAV-FLAC dolgot, de csak így levegőbe lőve nope.

    Másik példa: nagyon remélem, hogy a DSD-be és PCM-be fájlok formájában beemelt Elvis és lényegében összes zeneipari produktum, archivált anyag, olyan merevlemezeken vagy SSD-ken van letárolva, ami vagy hardver szinten, vagy szoftver szinten implementálva (vagy mindkettő) tartalmaz hibajavítást, különben 100 év múlva az adott fájlokban észrevétlenül átfordul egy bit nulláról 1-re, megváltoztatva az érintett bájt értékét és b*hatjuk a hígendet, mint a nyulak, hátulról. De legrosszabb esetben ZIP-eljék be legalább, akár 0 tömörítéssel. Az legalább aggat a fájlokra ellenőrzőket.

    Hát.. ezért használok ZFS fájlrendszert raid-ben, CRC firmware-es HDD-t, ECC RAM-os PC-t, többek között, tehát enterprise képességű IT cuccokat desktop formátumban (mert van, csak keresni kell a zavarosban). Az adatot, amivel etetsz egy DAC-ot, nem érdekli az analóg zaj, amíg az adat integritása biztosítva van a legkülönfélébb ellenőrzők széles tárházával és azok hatékonyan működnek.

    Az USB kapcsolatban ez az implementáció változó, mert amikor a két eszköz össze-handshake-el, megállapodnak az átvitel módjáról is, és ekkor jön képbe az, hogy neeem, ez nem File Transfer lesz, ez most USB Audio lesz -> hibajavítás off, alacsony késleltetés ON.

    Még csak a jéghegyet kapargatjuk, nem szándékom szétoffolni a topic-ot, csak megálltam egy szóra.

    Hajrá ! ;)

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Új hozzászólás Aktív témák