- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Asztrofotózás
- Egérpad topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Androidos fejegységek
-
PROHARDVER!
Élet az Egyesült Királyságban…
Új hozzászólás Aktív témák
-
Victory99
tag
válasz
instantwater #44411 üzenetére
A keleti passport és a menekültként visszajönni részre reagálnék; ez eddig is így volt
Sajnos jelenleg az EUs országok szopatva vannak ilyen téren, sajnos azt kell mondjam, hogy jobban megéri megtanulni egy új nyelvet és átmenni az EU-ba nekünk is minthogy itt szenvedjünk a visa-val és az azzal járó "röghözkötéssel" stb... Már kezdtem éppen megszokni itt, addigra mehetek vissza ahonnan jöttem, hát ez van, egy napon majd talán a keleti passporttal
Bár remélem lesznek jobb opcióink
-
KROK640
nagyúr
válasz
instantwater #44410 üzenetére
Így van, és itt megint a gazdagoknak kedvez a rendszer, mert a szegényebbnek így nincs esélye beerülni, elvégre drága környéken nem tudnak házat venni, ahol ugye már csak az iskola miatt is drága a környék.
jaja, tudom. Részegen? szerintem még józanul se
-
blt-blog
kezdő
válasz
instantwater #44411 üzenetére
Te legalabb kapsz child benefitet
Az egyik argument, hogy de mar van egy csomo orszaggal ilyen: EU, USA, kanada, es india csak beallt a sorba. Csak mondjuk azt felejtik el megemliteni, hogy a felsorolt orszagokban UK-ba menni egy opcio, raadasul nem is tul vonzo. Ellenben indiabol UK-ba menni azert elegge vonzo lehet, gyakorlatilag barmi aron eljutni. Gyakorlatilag a kozel kelet es azsia nagy resze keze-labat tori most is, hogy illegalisan idejojjon. El lehet kepzelni mi lesz, ha lehet legalisan is es meg tamogatjak is. Magyarul ez az ellenerv nekem nem allja meg a helyet. Mindenesetre a toryk jol elinteztek, hogy senki ne szavazzon rajuk, most epp a labour dolgozik kegyetlenul alaposan azon, hogy senki ne szavazzon rajuk tobbet. Sajna a kovetkezo jatekos tenyleg a reform lesz.
-
blt-blog
kezdő
válasz
Devid_81 #44408 üzenetére
kozben szamolgattam es egy atlagos 50k-s fizut nezve no brainer, hogy az indiai jobban megeri. Hacsak nem rosszul szamoltam, egy ekkora, fizuhoz az employer NI contribution durvan 5600 font egy evben. Szembeallitva egy durvan ezer fontos eves NHS hozzajarulassal a vizumhoz, barmelyik ceg kapna az alkalmon. Hacsak rosszul nem szamoltam.
-
válasz
t72killer #44402 üzenetére
Ez most komolyan kinek jó?
Én fizetem a 40%-os sávot, leadózom a Child Benefit több mint felét, Rajesh meg idejön és 3 évig nem fizet NI-t?
Lassan tényleg valami keleti passportot kell szerezni és menekültként visszajönni
.
Amúgy miért pont Indiaiak?
Nem úgy volt hogy India lövöldöz Pakisztánba rakétákat?Akkor a ruszkik is jöhetnek adómentesen?
-
-
válasz
blt-blog #44391 üzenetére
Annó mi így jutottunk be a primary schoolba.
A helyi iskola nem egy agydoktor képző, mert az út túloldalán csóró negyed van.
A szomszédtól kaptuk a tippet, hogy az ő gyereke egy kicsit arrébb (kocsival 10 perc) lévő katolikus suliba jár, és a keresztlevél az magas prioritást adó dokumentum.
Elfogadták magyarul/általunk lefordítva.Persze a nyílt napon elmondták, hogy évek óta marad néhány hely, éppen nincs túljelentkezés, tehát akár anélkül is, vagy más vallást gyakorlók is bekerülhetnek.
A tesó pedig ugyanez plusz testvér alapon fog bekerülni.
-
blt-blog
kezdő
válasz
Devid_81 #44401 üzenetére
Ertem, hogy 20%-kal most olcsobb lett indiait foglalkoztatni, mint angolt, de attol meg ennek az indiainak vizumot kell szereznie eloszor, amihez ki kell fizetnie az NHS surcharge-ot. Ami tovabbra is kb egy ezres evente. A kerdes az, hogy olcsobb-e kifizetni az ezrest a munkaltatonak a vizumra jelentkezeskor egy relokacios tamogatas kereten belul, vagy olcsobb-e fizetni a havi NI hozzajarulast, belekalkulalva, hogy 3 ev utan eltunik az elony es legjobb esetben is harom evente vagy ujra kell treningelni vagy helyi aron foglalkoztatni tovabb.
-
-
válasz
instantwater #44404 üzenetére
Sajnos nincs mese, ahogy a tetőfedést, padlóburkolást, kőművesmunkát, úgy a portfóliókezelést is ki kell tanulni
.
Még 30év?? Hűdefiatalok vagytok
SzVSz még így is ez a pénz legjobb útja, a 40%-os bandben pénz hagyni állambácsinak szvsz totál őrültség. Viszont sajna tény, ezzel is ügyeskednek, emelgetik az életkort, amikor legkorábban hozzá lehet férni - hiába az én saját összegyűjtött pénzem
Persze totál obszcén, hogy ahol ezeket a (számomra UK-viszonylatban mesebeli) 100k+ számokat ki is fizetik, ott egy 2gyerekes család megélhetésére el is megy évi 60k, míg vidéken az ember harmadából többet "él".Apropó! Mi van a SIPP-el, ha az ember lelép külföldre? Pl valami kellemes adózású helyre (Málta, Ciprus, UAE, ...)?
-
-
-
Devid_81
félisten
Ranezek a hirekre es ugy latom hamarosan sokkal tobb uber driverunk lesz?
-
KROK640
nagyúr
válasz
blt-blog #44396 üzenetére
Általános iskolában is napi 30+ km-et ingáztam átszállással másfél hónapig, költés miatt. Április végén már nem akartunk variálni a június közepéig tartó iskolai évben, hogy akkor iskolaváltás, hanem kibírtam.
Értem én, hogy miért van így, de te akkor te is érted, mi az én bajom.
Igen, azért gondoltam, hogy van iskolakötelezettség, ezért is volt a kérdőjel a semmilyennél. Persze kötelezettség ide vagy oda, mindig akad azért egy kevés gyerek, aki megoldja, hogy az iskola mellé járjon, de ez már más téma. -
blt-blog
kezdő
válasz
KROK640 #44394 üzenetére
"én középiskolában napi 30+ km-et ingáztam átszállással"
Altalanos iskolakrol van szo, nem kozepiskolakrol. A gazdagoknak kedvezessel egyetertek, de jobb rendszert nem talaltak meg ki. Amikor en gyerek voltam, szinten voltak korzetes iskolak aztan oda kellett jarni es kesz. Ha rossz volt, akkor is az jutott es kesz. Mi pontosan ezert koltozunk iden, hogy jovore mikor az iskola jelentkezes lesz, akkor jo iskola mellett legyunk. Ha nem ez lenne a rendszer, akkor nem latom mi lenne jobb. Ha mindenki jelentkezhetne barhova, a jo iskolak attol meg nem tudnak tobb gyereket fogadni.
Raadasul jo iskolak nem csak kensingtonban es mayfair-ben vannak. Mucsarocsoge alson is lehet jo iskola, ahol a kornyeken nem gyemantporral kell a lakasert fizetni. Ha sorsolas lenne, akkor a szulonek semmi beleszolasa nem lenne, hogy milyen iskolaba jut a gyereke. Ebben a rendszerben legalabb van eselyed, hogy lehetosegeidhez kepest mindent megtegyel, hogy a gyerekednek a legjobb legyen.
"ha nincs pénz a családnak ó helyen lakhatást fizetni akkor a gyerek rosszabb (vagy akár semmilyen?) iskolába járhat"Iskolakotelezettseg van, szoval iskolaba mindenkepp fog jarni. Csak az a nem mindegy, hogy az oktatas minosege milyen - ez a tanaroktol fugg - valamint az, hogy az iskola mire helyezi a hangsulyt - ez az iskolatol fugg.
-
KROK640
nagyúr
Köszönöm a válaszokat.
Elolvastam a rendszert, és bár az oldal szerint ez jó, szerintem nagyon is rossz, mert ha nincs pénz a családnak ó helyen lakhatást fizetni akkor a gyerek rosszabb (vagy akár semmilyen?) iskolába járhat, hosszabb ingázási idővel, bizonytalanabb bekerüléssel. Itt úgy érzem megint valami ami a gazdagoknak kedvez, a szegényektől elvesz.
Az meg külön durva, hogy már 180 méterrel nem jut be egy iskolába (én középiskolában napi 30+ km-et ingáztam átszállással, általánosba meg változó volt, de a legközelebbi is 300+ méter volt)
jah bekevertem az appartmanal ami terraced (vagy a house), és nem a flat. De a lényeg, hogy így már értem milyen környék. -
opr
nagyúr
-
blt-blog
kezdő
Asszem prioritast elveznek az arvak, nevelt gyerekek vagy valami ilyesmi, nem emlekszem, regen olvastam, illetve prioritast elveznek peldaul a vallasi iskolakban a vallasos gyerekek. Azaz pl egy vallasos iskola amit tavaly neztem ugy nezett ki, hogy
1) arvak / neveltek / raszorulok / nem emlekszem hogy hivtak oket
2) mar odajarok testverei
3) feeder iskolabol erkezok (ha van feeder iskola)
4) az iskola vallasat aktivan gyakorlo csalad gyerekei
5) barmilyen mas vallast aktivan gyakorlo csalad gyerekei
6) mindenki mas, iskolatol valo tavolsag sorrendjebenA fenti listaba neha meg belekerul az ott dolgozok gyereke is, de ennyire mar nem neztem utana.
-
blt-blog
kezdő
válasz
Devid_81 #44376 üzenetére
Mi tartunk benne penzt. Fejenkent max 50k lehet, de vehetsz a gyerekeid neveire is, ugyhogy mi kimaxoltuk. Mult honapban valami hatszaz valahany fontot nyertunk, az jobb volt, ez a honap gyengebb volt. Ha osszehasonlitanam egy bankbetettel akkor kb 2.2% jon ki, ami kicsit rosszabb, mint amit a piacon el lehet erni (3-4% kozott altalaban, fizetos csomagokban). Valoban likvid, egyik pillanatrol a masikra hozzaferhetsz. Ha elolvasod a doksit, akkor atlagosan negy egesz valamennyire jon ki a hozam ha eleg hosszu ideig hagyod benne. A penzt valoban nem lehet ugy bebukni, mint a tozsden, tehat nem tudsz kevesebb osszeggel kiszallni, mint amennyivel beszalltal. Ha valamit elbuksz, akkor az az elmaradt kamat, amit mashol kaptal volna (ha nem nyersz semmit) illetve az inflacio okozta ertekvesztes - bar utobbit egy bankbetetre is el lehet mondani.
-
-
rgqjx
aktív tag
Néhány hónapja költöztünk, szóval felcsillant a szemem. Kattintás után jöttem rá, hogy ehhez az országból kéne költözni.
A hsbc mobil appján keresztül lehet csekket beváltani, aránylag kulturált módon, le kell fényképezni, és beolvassa az app az adatokat. Feltételezem a többi nagyobb banknak is van hasonló megoldása.
-
opr
nagyúr
Mas, ma jott szembe: Ha valaki 40%-os adosavban van, es elkoltozik, egy P85 kitoltesevel nagyon jo otlet lehet visszaigenyelni nemi adot (akar 20%-os savban is, ha kiadja a matek).
Mivel ez nem ugy ugy mukodik, hogy elobb megkapod az adomentes reszt, utana a 20, utana a 40%-ost, stb, hanem ugy, hogy kiatlagoljak 12 honapra es kesz az adokodod alapjan, ezert ha mondjuk 6 honap utan koltozol (adoev aprilis 6-tol aprilis 5), akkor ha ezt kitoltod, ujraszamoljak a dolgot ugy, hogy 12 helyett 6 honapra van leosztva a dolog, es a kulonbseget visszakapod.Ami ebben nagyon jo, az az, hogy penzt kapsz vissza.
Ami ebben buta es idegesito, az az, hogy nem utalassal, hanem postan kuld ki egy papir csekket (2025-ben bazmeg) a HMRC. Amit aztan szepen szemelyesen bemesz a bankhoz es bevaltasz. Mondjuk legalabb az bonusz, hogy elvileg ezt a csekket hajlandoak kikuldeni kulfoldi cimre is. Es azert boven siman lehet ez olyan osszeg is, amiert mar megeri lehajolni.Netes tapasztalatok/okossagok alapjan valahol 1 es 4 honap kozotti ido, amig lemegy a process igenylestol szamitva, szoval senki ne szamitson ra, hogy azonnal penzhez jut, viszont azert jo par ezer fontot lehet igy visszakapni, szoval szvsz jo tudni a dologrol, na.
-
opr
nagyúr
válasz
KROK640 #44378 üzenetére
Angliaban (UK-ban) a publikus kozep es altalanos iskolakban nincs felveteli. Jelentkezel, es vagy nyersz, vagy nem. Minden gyereket, aki oda akar jarni, felraknak egy listara, aztan mennek vegig a prioritasi listan, amig be nem telnek a helyek.
A prioritasi lista ugy nez ki, hogy:
- Ott dolgozok gyerekei
- Mar oda jaro gyerekek testverei (sibling)
- (opcionalis pont) Ha van a kozepiskolanak altalanos iskolaja, azok a gyerekek, akik abba jarnak es jelentkeztek a kozepsuliba is
- Mindenki mas, iskolatol levo tavolsag szerint rendezveMinden iskolanak vagy egy catchment area-ja. Ez gyakorlatilag a terkepen egy kor, amin belul van ertelme oda jelentkezni. Priority catchment gyak azt jelenti, hogy a karika, amin belul realis eselyed van bejutni egy nepszeru iskolaba kizarolag tavolsag alapjan.
-
Tufa_
aktív tag
válasz
KROK640 #44378 üzenetére
"Priority catchmenten" - ez mi lenne? [link] Kb ez elmagyarazza.
"oversubscribed iskola" - ez olyan sikola lenne amibe túljelentkezés van a férőhelyek számához képest? -Igen
"51 sibling kapott helyett" - mi az a sibling? Testver
"Ismerosunk ~180 meterre mar nem jutott be. Mi 90 meterrel sikerult.." - az alapján veszik fel a gyereket, hogy milyen messze lakik?Igen
"nincsenek lakasok sem, csak terraced." - a terraced az a lakásnak egy tulajdonsága, nem? Nem, haze'. -
Tufa_
aktív tag
válasz
Devid_81 #44376 üzenetére
Mi abban fektetunk be mar kb 3-4 eve, plusz a gyereknek is nyitottunk szamlat es havi £100 megy neki is. Hoz neha nagyobb osszegeket de nagyon random. Az aprilisi huzas kb 1.4% eves kamatot "hozott", de a Marciusi viszont 14%. Ez a 3unk szamlaja kozott, ugy hogy kb 60-30-10%os elosztasban van a befektetes jelenleg koztem-asszony-gyerek kozt. A kulonallo szamlak kamatjait nem nagyon kovetem de a gyerek szamlaja nyerte eddig a legnagyobb nyeremenyt, £500, akkor talan £2000-2500 osszeg volt neki bent.
Szerintem ISA'k vagy mas befektetes jobb lehet, de legalabb lehet izgulni honap vegere hogy mennyit "nyerunk". -
Devid_81
félisten
válasz
t72killer #44380 üzenetére
Szerintem a repulok is vizhajtassal (sos viz meghozza) fognak mukodni, nulla karosanyag kibocsajtas, csak sos vizpara lesz a vegtermek.
Sztem Ok igy gondoltak, de ha veletlenul megis kerosineal menne a repulo sem baj, it was all calculated...but maaaan I'm so bad at maths! -
válasz
Devid_81 #44375 üzenetére
Izé, ezek zillió^3 dollár költséggel REPÜLŐK SZÁZEZREIT akarják felküldeni a sztratoszférába (12-50km magasság, utasszállító, katonai göpzik épphogy csak kóstolgatják)?
Ezek genetikailag hülyék, a "tudósgárdát" nagyon gyorsan ki kéne rúgni és elküldeni deliveroo futárnak...
-
KROK640
nagyúr
"Priority catchmenten" - ez mi lenne?
"oversubscribed iskola" - ez olyan sikola lenne amibe túljelentkezés van a férőhelyek számához képest?
"51 sibling kapott helyett" - mi az a sibling?
"Ismerosunk ~180 meterre mar nem jutott be. Mi 90 meterrel sikerult.." - az alapján veszik fel a gyereket, hogy milyen messze lakik?
"nincsenek lakasok sem, csak terraced." - a terraced az a lakásnak egy tulajdonsága, nem? -
Devid_81
félisten
Van valamelyikotoknek tapasztalat Premium Bondal? (befektetesnek nevezheto ez?!)
Erdekesen hangzik, foleg, hogy nem lehet elvileg bebukni a berakott penzt ugy mint tozsden pl. -
Devid_81
félisten
UK scientists to launch outdoor geoengineering experiments
Ezert vannak kerdeseim ezzel kapcsolatban...
Afrika felett ahol 120 eve nem jart felho, ez a rendszer mit fog okozni?Majd odafujja a szel a sos felhot nekik?Vagy Ok hogyan hulnek majd le?
Anglia felett koszonjunk szepen pont eleg felho van mar igy is, csak itt fogjak szorni a "tengervizet" felettunk?
Majd Anglia felett a 12 reteg felhot beszorjak akkor mindenhol lehul minden is a polygon ettol?
Lehet hanyagolnom kellene a solar panel otletet?Mi az a nap?
Mit fog tonkre tenni a sos viz ami visszahullik a foldre?Emlekeim szerint a novenyek nem szeretik a sos vizet annyira?! -
-
blt-blog
kezdő
válasz
instantwater #44366 üzenetére
A szivas mar 150k-nal hamarabb is eljon, amikor mondjuk 98k korulrol az eves emeles felvinne mondjuk 104k-ra a fizut, ami ponton ha nem tolsz be nagyobb osszeget a nyugdijba, akkor azonnal viszlat 30 ora heti free childcare, es viszlat 20% kedvezmeny egyszerre. Azaz ha picivel 100 alatt vagy akkor vagy 112 korulre kene, hogy emeljenek kapasbol, hogy nullan legyel, vagy ha kevesebb, akkor minuszban leszel. Ha meg betolod a folosleget, akkor ugyan 30 ev mulva kiraly lesz, de a jelenben a koltsegeid emelkednek a fizud viszont nem.
-
8 font/20GB Starlink csomag, ha valaki ilyesmiben érdekelt
#44370: valóban igencsak agybaj van...
-
Devid_81
félisten
válasz
instantwater #44366 üzenetére
Kurva sokat de illegalisan, mert csak abbol marad
-
Wow, bár tegye fel a kezét, aki nagyon meg van lepve:
-
-
-
-
válasz
moleculez #44358 üzenetére
Angliában nem divat az orrtörlés.
Sok szülő sem figyel erre.Akárhányszor soft playbe megyünk nagyritkán, tele van szipogó, orrfolyós gyerekekkel, a mieink pedig másnapra ugyanazokat a tüneteket produkálják.
Annó a covid alatt amikor a nagyobbik kezdte az ovit, az óvónő lelkesen mesélte, hogy reggel érkezéskor minden gyerek kezét mos.
Feltételezem, előtte ez nem volt
.
-
-
Devid_81
félisten
válasz
Balinov #44357 üzenetére
Ez nalunk is igy van, 3 evvel ezelott meg egeszen jol kijottunk, maternity elott ketten kerestunk annyit mint mkst en egyedul.
Amikor az asszonynak megszunt maternity (7honapos terhes volt amikor abbahagyta a melot mert ikrekkel akkora hasa volt nem fert oda semmihez mar) akkora en mar uj helyen 34k-t kerestem, majd nemsokra ra felmentem 40K es onnan 45K-ra,
Hirtelen azt sem tudtam mit kezdjek magammal, olyan jo erzes volt...de kb par honap alatt minden akkorat emelkedett, hogy mar az is keves volt, onnan tornaztam fel magam ide, es mar ez is csak ugy ahogy eleg amit most keresek.
Anglia az akkor f@sza ha mindket szulo tud dolgozni, ha csak az egyik tud akkor az keressen qrwa sokat de azt is 4-es szorzoval, kulonben se elore se hatra. -
Tufa_
aktív tag
válasz
Devid_81 #44359 üzenetére
Ez a betegeskedes csak az elso egy evben van, utanna megerosodik a szervezetuk. Nalunk a gyerek az elso bolcsiben ugyanez volt, mondjuk ott meg extrakent a kaja is valtozas volt (home cook vs bolcsi), de minden masodik harmadik hetben betegen otthon volt, vagy hasmenessel hazakuldtek. Az uj bolcsiben az elmult 2-2.5 ev alatt szerintem max 1-2x jott haza, bar osszetesszuk a kezunket hogy itt a szulok nem kuldik a gyereket calpollal bedozisolva, ugyhogy kevesebb esely a virusokra is.
-
Devid_81
félisten
válasz
moleculez #44358 üzenetére
En eletemben eloszor atleptem az 50K-t, az alapom 44k+standy fee, tulorakkal ami szinte asott, mert standby heten elkerulhetetlen, hogy ne kapjak vmit 55k is megvan.
Oke tudom, most hosszu evek utan elmentunk Tenerife-re a kis csaladdal 4-en.
Most valahogy haza kell.mennunk nyaron, szinten 4-en.
Mar lassan 3 eve en fizetek mindent, mert az asszony otthon van szetcsuszott allapotban a gyerekekkel
Long story short kifizetek egy atlagos honapban mindent, es kb van vagy 150-200 font "jatszopenzem"
Ez igy eleg szar akarhogy is nezzuk.Plusz az asszony ha el is tud menni 4 oraba valahova dolgozni, talan a mortgage felet es talan a villanyszamla felet tudja majd osszerakni jo esetben.
A jelenlegi helyzethet kepest arany eletunk lenne mar azzal is, csak ugye az ovoda elso par honapja/eve?! kb azzal telik a legtobb csaladnal, hogy 1 het ovi 1 het tappenz...most igy menjen el az asszony dolgozni..?Nagy sikere lesz az biztos. -
moleculez
veterán
válasz
Devid_81 #44356 üzenetére
Szegény, baszki nagyon sajnálom átjön teljesen…
Nekünk hála Istennek ezzel nem volt baj sosem, gyerekek ‘built like a tank’ de az egy fizetést mi már rég elengedtük… főleg nálunk asszony keres jobban (50k) nekem kéne itthon maradnom. De nektek ugye ha oviba nem lehet mert betegesek akkor hogy dolgozzon?!Mi az hogy nem torlik meg az orrát a gyereknek minek vannak ott amúgy?!
-
Balinov
titán
válasz
Devid_81 #44356 üzenetére
teljesen megertem, 14 evig bereltunk lakast, 3 eve sajat apartman, de valahogy ugy erzem, mig bereltunk, tobb mindent meg tudtunk engedni magunknak. Meg akkor is, mikor a kisfiunk megszuletett.
A legszarabb az egeszben, hogy ugye nincs kinn a csalad, nagyszulo, unokateso, aki ha bebaszik az eszme, tudna segiteni. Mondjuk nekunk meg igy is sokkal jobb itt, Dublinban, mintha otthon maradtunk volna.
-
Devid_81
félisten
válasz
Balinov #44352 üzenetére
Abbol van minden, a problema az az, hogy mar nagyon regen nem volt senkinek egy ertelmes ejszakaja sem, mert mindig van valami, en rengeteget tulorazok, hogy 1 keresetbol megeljunk, alig tudok segiteni otthon.
Az asszony mar lassan azon a szinten van a kialvatlansag/faradtsag miatt, hogy kb bekellene neki fekudni a korhazba vagy 2 hetre benyugtatozva...
Nah mindegy majd tul leszunk ezen, vagy sem, de pont ezert is nyomom, hogy takarodjunm el innen, mert a csalad messze, hogy neha segitsenek, mivel itt csoroknak szamitunk mar, ennyi erovel "otthon" is lehetnenk, ott se var rank mas. -
blt-blog
kezdő
válasz
Devid_81 #44350 üzenetére
Az a jo abban, hogy mas nyelvet beszelnek az oviban, meg otthon, hogy pontosan tudni fogjatok, hogy mi volt az, amit ott szedtek fel egymastol a gyerekek.
Mi most vagyunk tul a kozepso ujj probleman amit allitasa szerint az egyik ovonenitol latott. Valojaban pedig az egyik baratjatol tanulta.
-
Balinov
titán
válasz
Devid_81 #44350 üzenetére
venynelkuli gyogyszerek, panadol/neurophen 4 kids, panadol kup, kohogescsillapo beszerez. Tuti lesz meg mindenfele josag, gempa, stomach bug, chicken pox, foot, mouth, amit akarsz. Mi anno Patrikkal viccelodtunk, hogy neki a Creche az olyan immun rendszer bootcamp
Persze ez most igy 4-5+ ev mulva mar vicces, de mikor a gyerek 40C+ lazzal az A&E-n van, te meg a Frozen-t nezed a varoba, na az olyan volt, mint modas, hogy a villamos alatt fekvo ember mosolya sosem oszinte
-
Devid_81
félisten
Kozben megvan az elso hetunk az ovodaban, mar tegnap ota nem mennek a lanyok mert osszeszedtek vmi cuccot ami letarolta Oket...
Az elso uj skill amit osszeszedtek, az az hogy hogy kell a ruhaba torolni az orrukat, ugyanis az Ovonenik nem torlik meg a gyerek orrat.
Ugy erzem lesz meg sok uj skill ha egyszer ujra merjuk vinni Oket... -
-
Tufa_
aktív tag
válasz
blt-blog #44346 üzenetére
Priority catchmenten beluli ingatlan amugy sem rossz befektetes szempontjabol... Foleg ha egy oversubscribed iskola melle veszel.
Nalunk 90 hely volt, 490 applikacio. 51 sibling kapott helyett elsokent. Ismerosunk ~180 meterre mar nem jutott be. Mi 90 meterrel sikerult.. A kornyeken nincsenek lakasok sem, csak terraced.. Brutal.. -
blt-blog
kezdő
válasz
Devid_81 #44344 üzenetére
Mivel nalunk a nagyobbik jovo szeptemberben kezdi az iskolat, januarra egy jo iskola melle kell koltozni. Ugyhogy offert adtunk egy lakasra egy jo kornyeken es szamunkra meglepo modon nemi alkudozas utan meg is egyeztunk. A furdot at kell alakitani, es bar egeszen mostanaig en is ugy alltam hozza, mint te, hogy csak a minimumot legszuksegesebbet, ugyis allunk tovabb nemsokara, igazabol ahogy halad elore a processz (bar meg az elejen vagyunk) egyre inkabb tetszik a lakas is meg a kornyek is, igazabol el tudnam kepzelni, hogy innen nem koltozunk tovabb egy jo darabig. Ugyhogy mi varhatoan a kovetkezo par nyaralas arat inkabb a lakasba fogjuk forgatni, mert hosszu tavra tervezunk.
-
válasz
Devid_81 #44344 üzenetére
Eegen, ez elég fontos motívum. Mi csak a muszáj dolgokat költjük, magunk festünk (ha egyáltalán idetolná a képét egy festő, az árából kb 10x megvan a komplett ház kifestése úgy, hogy még órabért is fizettünk magunknak) - vakolgatunk, ahol kell. A többi meg sipirc az ISA-ba, és pár éven belül egy mediterrán kéglibe - ahol pl a képeden szereplő gyűjteménynek is lenne bőven értelme
.
RE napelem: egy házibarkács, hálózattól független rendszerecskén elgondolkodtam: van itthon a pincében (nemröhög
) 400W-nyi guberált, de működő panel, 1 tesztelést leszámítva sose használtam. Rácuppantom a kb legkissebb Victron töltésvezérlőt, veszek mellé egy 100Ah-s LiFePO4 traktorakksit, inverterem van = mehet róla a PC, TV, hűtő trió. A panelek meg a shed tetején csücsülnének, arra sk fel tudom varrni őket lelkiismeretfurdalás nélkül. Bár amennyit itt süt a nap, kár a gőzért: majd bepakolódnak azok a panelek a kocsiba és szépen legurigáznak a ciprusi/krétai/... házikóhoz, hasonló felállásban.
-
Devid_81
félisten
válasz
t72killer #44343 üzenetére
Lebeszeltem magam rola kozben mert roh@dt csoro is vagyok meg amugy sem tudom hova tovabb.
Lehet en is inkabb korbe rakom igenyesen a kertet mint itt a szaki a kepen, es viszem magammal ha koltozok 😂
Nemtom akarok-e mar a hazra kolteni, foleg erre a kerdesre nincs valasz a fejemben egy jo ideje -
-
Devid_81
félisten
válasz
Devid_81 #44327 üzenetére
Kozben voltak nalunk, csinaltak egy surveyt.
Keleti oldalon 6 panel, nyugatin 8 panel.
Akku nem lesz, mert FogStar-eknak vannak f@sza akkujaik amiket en is hozza tudok drotozni majd az inverterhez es kompatibilisek is a GroWatt InverterrelEz lett az ajanlat vegul:
Size of system 6,300kh.
Equipment;14 x 450w Dmegc Bi-Facial Solar black panels, 30-year warranty
1 x Growatt TL6000 Battery ready inverter 10-year warranty
1 x Bird Protection
1 x All cable run’s isolators and fitting’s
1 x Micro generation meter
1 x System Wi Fi monitor
1 x System registration
1 x Access equipment
1 x MCS and G99 Certificates
All service and maintenance under the terms of the warranty.Fully fitted price of £4,445.00 This price includes 0% Vat. No extra’sHajlok ra, hogy igent mondjak, bar kib@cott csoro vagyok
-
-
Milyen érdekes nevek: Ivan Turtak, Kevin Horvath és Ernest Gunar
-
-
Devid_81
félisten
Ebbol maris tanultam koszi, ezek is kernek depositit, akkor azt hitelkartyaval fizetem ki, ne az en bajom legyen ha ezek kozben csodbe mennek es nem jonnek felrakni a cuccot
Lightrenewables.co.uk -> Ok azok, ugy latom, hogy voltak azert veluk bajok nehany alkalommal, de nagyjabol okesak.
Mondjuk utana kell nezzek mennyi ideje vannak jelen, meg ugy altalaban mindent amit lehet a cegrol atnezek mielott jon a surveyor jovoheten Hetfon. -
blt-blog
kezdő
válasz
t72killer #44258 üzenetére
"egy kb 70mérföldes szakasz a Scottish central beltben 60Font"
Januarban a repulo menetrend miatt ugy nezett ki, hogy otthonrol taxival elmentunk az oviba, felszedtuk a nagyobbikat es onnan mentunk tovabb a repterre, nem volt ertelme kulon elmenni erte, vissza haza es ugy a repterre. Az egesz ut volt durvan 10 merfold es 45 perc. A heathrow dropoff fee-vel egyut volt kb 60 font. Ehhez kepest 70 merfoldre 60 font egesz barati. -
-
rgqjx
aktív tag
válasz
Devid_81 #44327 üzenetére
Szerintem csatlakozz ide. Sokan szoktak hasonló árajánlattal tanácsot kérni és itt lehet a céget is leinformálhatod a tapasztalatokkal kapcsolatban.
Nem mélyedtem el a témában, de én is az aksis verzióra szavaznék, mivel azt télen (szerintem!) éjszakai árammal is töltheted. -
Devid_81
félisten
válasz
t72killer #44329 üzenetére
Csak aramunk van...es eves 8000kWh aramfogyasztas gyerekek ota
Kib@szott tesco aruhaz nem hasznal ennyit mint mi bakker
Ahogy szamolgatom nyaron lennenek siman nullas napjaink ha akkusra fizetnek be.
Ugy vagyok vele ha a mostani atlag villanyszamlankat ami havi £200 atlagban, mondjuk megfelezi akkor bevallalom hitelre, belovom a hitelt hogy kb £100-at vonjon le masik £100 a villanyszamlaba es akkor "nullan vagyok".
Kis saving+loan-al szaladnek neki, nem akarom magam teljesen lenullanzni most...kell telescopra a penz -
-
Devid_81
félisten
Adjatok mar tanacsot kerlek.
Jovoheten jon hozzank egy csavo felmerni a hazat, hogy okes-w solar panel installation-ra.
Ket verzio van, ime az email a csavotol:Option 1
Size of system 5,400kh.
Equipment;
12 x 450w Dmegc Bi-Facial Solar black panels, 30-year warranty
1 x Growatt TL5000 Battery ready inverter 10-year warranty
1 x Bird Protection
1 x System Wi Fi monitor
1 x System registration
1 x Access equipment
All service and maintenance under the terms of the warranty.Fully fitted price of £3,995.00 This price includes 0% Vat. No extra’s
Option 2
Size of system 5,400kh. With 7kh battery storage.
Equipment;
12 x 450w Dmegc Bi-Facial Solar black panels, 30-year warranty
1 x Growatt SPH5000 Hybrid inverter with AC/DC Battery storage management system 10 year warranty
1 x Light Renewables 7kh of battery storage 20-year warranty
1 x Bird Protection
1 x Emergency power back up socket.
1 x Grid trading option
1 x System Wi Fi monitor
1 x System registration
1 x Access equipment
All service and maintenance under the terms of the warranty.Fully fitted price of £6,495.00 This price includes 0% Vat. No extra’s
Utana nezve az option 2-ben jobb es dragabb inverter van+ £1700 az akku, szoval a ketto kozotti kulonbseg joforman csak az alkatresz arak miatt vannak.
Legyen csak solar panel, vagy legyen akku is...?
Energy certificateunk jobb lesz, plusz haz eladasnal valoszinuleg visszahozza az arat ugy is... vagyis ebben remenykedem. -
-
-
válasz
KROK640 #44319 üzenetére
Egyik sulit, most jön a következő. Ha a középsulival végeznek, akkor lehet komolyabban mozgolódni. Ha 60+x évesen emlegeti valaki a nyugdíjat, az már régen kevés, 4. ikszben még lehet tenni valamit annak érdekében, hogy öregkorára ne pusztuljon éhen az ember.
Szóval itt leginkább az a ráció, hogy kétlaki élettel menne le kb még 10év, a legocsmányabb hónapokat itthagyva/komolyabb szüneteket tartva benne. A mostani melómban úgy tűnik meg lehet oldani évi 2-3hét extra fizetés nélkülit + az alap szabi 5hét, úgyhogy a kétlaki üzem takaréklángon már akár jövőre beindítható.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer #44318 üzenetére
Igen, rémlik, hogy az egyik gyereked valami 1-2 év múlva fog végezni a suliban.
Vendéglátásban tuti kapsz stabilat. Recepciósok ott általában elég jól megvannak fizetve, legalábbis én akárhánnyal beszéltem simán fizut cseréltem volna velük.
Annyit emlegeted a nyugdíjat, hogy most meglep ez a 10 év, azt hittem már közelebb vagy. -
válasz
KROK640 #44316 üzenetére
A gyerekek stabil baráti köre és sulija az egyik ok, amiért még nincs indulás pár évig, a másik a meló. Bár rá fogok nézni, kapnék-e bármilyen használhatót (nem vagyok ITs), ami nem feleannyit fizet, mint az itteni béreink - meló híján még kell kb 10évig építhetni a nyugdíjkasszát, különben kapmec.
#44317: ez full jogos, de ahogy nézem across the board bármi ami eddig szembejött masszívan kedvezőbb UK-nél. "council tax" megfelelője is töredéke a brit összegeknek, CGT egyszerűen nincs értékpapír-kereskedelemre, fűteni (=évi kb 3k font...) nem kell/klímát elviszi a napelem, stb-stb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer #44315 üzenetére
Szerintem e tekintetben simán görögök. Yellow slip-el legalábbis tuti, mert nekünk is ingyenes állami volt.
Különben hány évesek vagytok?"Ide HOLNAP kéne menni, nem 10év múlva..." - hát, akkor adva van a feladat. Előbb nézz körül, de ha tetszik, akkor szerintem nem érdemes habozni.
-
+1, abszolúte. Kipurcanni leköltözni valahova kb a legnagyobb családi öngól, a saját gyerekeit szivatja az ember csak. SIPP korhatár előtt 6-8évvel moccanva szvsz már úgy is kibírnánk egy pénzügyileg normális helyen nyugdíjig, ha semmit sem dolgozunk.
ezek jó hírek. Ha az egészségügyük hasonló a göröghöz (=jó+állami) akkor az kipipálva. Ha kell a jogosultsághoz valami heti 2 napos selfemployed látszatmelót csinálni, az még belefér, késő-nyögdíjig is.
Úbazz, most nézem, hogy az adósávjaik konkrétan MAGASABBAK, mint a csuda UK-ben
!!! Ide HOLNAP kéne menni, nem 10év múlva...
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer #44312 üzenetére
Az első két pontról annyit, hogy ez eléggé szubjektív, ahogy a harmadik is, de az első kettőtől kevésbé tudok nyilatkozni, minthogy szerencsére az EÜ rendszerre semmi szükségem nem volt ott.
Viszont a korház az nagyon modern volt és jól nézett ki, a magyarhoz képest az is elég sok biztonság érzetet adott.
A jó közbiztonság megvan, Protaras utcáin éjszaka és hajnalban is sokkal nagyobb biztonságban éreztem magamat mint Debrecenben akár fényes nappal. Amikor valami olyan eset történt, akkor kiderült mindig hogy magyar vagy esetleg boci áll a háttérben, de nem a helyiek.
A magyarokat kifejezetten kedvelik munkamoráljuk és bírásuk miatt, egyfajta pozitív diszkriminációra számíthatsz, és ha emellé még jól megy az angol is, akkor ezen a fronton jó hírem van"az angolt tényleg a sarki pék is frusztráció nélkül beszélje" - abszolút ezt tapasztalatam. Mindenhol mindenki IS tudott angolul, angol feliratok stb. nagyon látszik, hogy valaha angol gyarmat volt. Írtam, még olyanokon is, hogy jobb kormányos, meg angol dugaljas konnektorok. Angliából érkezve szerintem hamar komfortosan érzi magát ott az ember.
-
-
Tényleges költözésnél szvsz a legtöbbünknél prioritáslista főbb elemei, a rangsor egyéni, de minden eleme fontos:
- pénzügyek: aktív dolgozóknak melóhely, visszavonultaknak 0 adó a megtakarításokra, max minimális a saját ingatlanra, kocsira. Értelmes áron jó ingatlan.
- olcsó és jó egészségügy
- jó időjárás
- jó közbiztonság
- ne legyek bevándorló magyarskótként valami ellenségként kezelt v lenézett kisebbség része.a többi inkább egyéni, nekem pl fontos, hogy a helyi nyelvvel egyenesben legyek, a spanyolt már egy ideje tanulom és valamennyire globál értelme is van, máshol viszont akkor alap, hogy az angolt tényleg a sarki pék is frusztráció nélkül beszélje
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer #44310 üzenetére
Egyébként Krétára Ciprusról át lehet menni, (van hajó), de amikor felderíteni mentek nem javaslom, mert nagyon sok idő elmegy vele.
Igen, sok mindent bele kell venni a matekba.
Nyilván valamit valamiért, szerencsére ott eldönthető, hogy hová költözöl, akármelyiket is választod, a másik egy órán belül ott van kocsival.
-
válasz
KROK640 #44306 üzenetére
Mindenképp alaposan bejárjuk a költözésre jelölt helyeket, csak úgy néz ki, tervezni is kell az utazgatást
. Amúgy pont ugyanezért Krétára se sikerült soha eljutnom, mert vagy nem ment már semmi oda, vagy aranyárban mérték a jegyeket.
Annyi, hogy a kétlaki szakaszt (ki van csukva, hogy szakmaközeli elfoglaltságot tudjak home office tolni sajna) megdrágítja a közlekedés, ezt is bele kell venni a matekba.
A hegyi részek jól hangzanak, viszont ahol hó van, ott télen fűteni is kell -
-
KROK640
nagyúr
válasz
Devid_81 #44307 üzenetére
Igen, nagyon meleg van, ott DE :
Folyamatosan kellemes szél fújdogál a tenger felől ami amúgyis párologtat. A 40+ fokot érzed ott annyinak mint itthon a 30-at. A Sunbeden a legmelegebb napon 53 fokot mértünk, de azt Magyarországi 40-nek lehetett kb érezni.
Ezenfelül a sziget közepe felé hatalmas hegyek vannak, ahol nyáron is hűvös(ebb) van, egy óra kocsikázással simán elveszítesz +10-15 fokot is akár.
Fent a hegyekben kb olyan az időjárás (és a növények is!) mint MO-n, rendesen 4 évszak van, télen esik a hó -
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer #44301 üzenetére
"skót central belt legszéle" - úgy látom a várost inkább Balladai homályban szeretnéd tartani. A skót central belt az kb a Glasgow -- Edinburgh vonal ha jól tudom.
"csupán az eltérő kiindulási reptér miatt ez nekünk egy ezres bünti" - ez igazán szomorú, de ha komolyan gondolod, akkor nem lehet visszatartó erő.
"És ugye 2 gyerekkel 4 repjegy a sztori" - nyaralni mennétek vagy körülnézni? Mert ha az utóbbi, akkor szvsz elég lehet az asszonnyal megtekinteni "élőben". -
-
moleculez
veterán
válasz
t72killer #44301 üzenetére
Nekem ami tetszene így évközben a nagy nyaraláson kívül kiruccanás pár napra/hosszú hétvégére mondjuk lake districtbe valami cabin-ba, aztán túrázni, kastélyt mászni etc…
Házifeladat: nézd meg mennyibe lenne négyőtöknek mondjuk nem is suliszünet idején egy péntek-vasárnap.
Hint: Agadir all inclusive repcsivel kategória.
Mi egy-két havonta lepasszoljuk a kislányt a sógornőmnek, hogy asszonnyal elmenjünk kettesben. Hát kettesbe sem megyünk ilyen helyre, nemhogy családostul.
-
válasz
KROK640 #44300 üzenetére
#44289, "tőlünk északról", igen skót central belt legszéle
. EDI, GLA, PIK jön értelmesen szóba mint repterek
.
A listával arra akartam kilyukadni, hogy csupán az eltérő kiindulási reptér miatt ez nekünk egy ezres bünti, ami SzVSz elég brutál. És nem a londoni cityből talicskázzuk haza a havi sokezreket, hogy ez ne számítson. És ugye 2 gyerekkel 4 repjegy a sztori, másfél fizuból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Motoros topic
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Xbox Series X|S
- PlayStation 5
- Külpolitika
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- További aktív témák...
- Google Pixel 9 Pro készülékek 128gb / 256 gb / 512gb - Szép állapot, garancia, akár beszámítással
- Xiaomi Poco X7 Pro 5G 12/512gb - Makulátlan, garanciális, akár beszámítással
- Xiaomi 14T Pro 12/512gb - Makulátlan, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S25 12/256gb - Újszerű, akár beszámítással
- Eladó Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest