Új hozzászólás Aktív témák

  • frescho

    addikt

    Ma egy korai C64-et bütyköltem. Black screen hibája volt, de azt ugye elég sok dolog okozhatja. Alap dolgokkal kezdtem nulláról, mert aludtam rá egyet és az volt a helyes döntés, hogy minden korábbi koncepciót félretéve megyek neki:

    - Bejövő táp (láttam már többször túlfeszt)
    - Kapcsoló (igen, a C64-nél ez tipikus hiba)
    - Stabok után a tápfesz (stabkocka, egyenirányító)
    - Ugyanez a feszültség az IC-ken

    CPU-n (6510) pár jel:

    - clock
    - Interruptok, reset vagy bármi ami miatt nem indulna
    - Adat és címbuszok szkóppal

    VIC II lábain a kimeneten ott van-e a szinkron jel, vagy bármi más

    Ha ezek eddig jók, akkor valamelyik IC lesz a hibás. Lehet akár a VIC, vagy akármi más ami a buszt lehúzza. Tipikusan PLA, de lehet a kernal vagy basic ROM, vagy a két bemeneti IC is. A ROM-okat ki lehet kerülni teszt ROM-os, vagy ultimax-os cartridge segítségével. Ez utóbbival kaptam valami szemetet a képernyőre, tehát arra tippeltem, hogy nem a PLA (CPU-tól jobbra) a hibás.

    Kiszedtem mindent a CPU-tól balra és a SID-et (6581 a PLA alatt), mert mind foglalatban van és az induláshoz nem kellenek. Persze lehetne még sok minden, mert a MOS által gyártott TTL IC-k nem a legstabilabb cuccok. Szerencsémre itt már kaptam képet, tehát sorban jöhettek vissza az IC-k. Végül a kernal bizonyult hibásnak. Egy PLA döglött 85-ös lapból kiforrasztottam és beraktam a foglalatba. Így már megy minden amit ki tudtam próbálni. Hátra van még a floppy teszt, de remélem a legjobbakat.

    Összerakás előtt kis tisztogatás, VIC újra kenés is megtörtént. A képen csúnyán össze vannak fogdosva az IC-k :(

    [ Szerkesztve ]

    https://frescho.hu

Új hozzászólás Aktív témák