Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz OddMan #29051 üzenetére

    Bár a kérdésedre nem válasz, én a btrfs raid-jellegű funkcióitól még kicsit félek, nem véletlenül írják sok helyen, hogy inkább zfs-ezzen az ember, vagy klasszik md raid. Viszont az tetszik benne, hogy nincs adat degradation, mert block level checksum-okat használ + még pár olyan funkció, ami hasznos lehet később.

    Én azt látom, hogy szimpla egyedülálló fájlrendszerként (1 partícióra) ajánlják, bár mai napig nem stabil a hivatalos státusza az egésznek (ez önmagában kérdőjel ugye, hogy használjuk-e), az extra és vonzó funkciói viszont még ehhez képest is experimental szint.

    1-2 hónapon belül építek egy virtualizációs host-ot, ezen lesz egy NAS-ra használt VM is terveim szerint, a host-ba 3db HDD jön az SSD-k mellé és a HDD-ket md raid 5-be teszem, majd erre btrfs-t, így a raid megvalósítás nem a btrfs-re hárul, amiben nem tudnék megbízni, hanem a klasszik softraid. És utóbbi sem tökéletes, de én még mindig kevésbé fázok tőle, mint btrfs ezen funkcióitól. (Vagy zfs, lehet errefele is elkacsintgatok, ott natívan zfs alatt merném csinálni a raidz-t, az sokkal kiforrottabb).

    Jópár évig volt Debianon 3x2TB majd 3x4TB md raid 5-öm, meredek dolgokat is csináltam vele, nekem amúgy eléggé bevált, nem láttam indokoltnak a 6-ot, de ez ízlés kérdése, pedig tele voltam mindenféle fontos fotókkal (hobbi fotósként).

    Egy olcsó szünetmentes nem árt azért, amit havi 1x kipróbálsz valami más fogyasztóval, akksi idő tekintetében. (Egy dolog, mit jelez magáról és egy másik dolog, hogy ténylegesen kitart-e X terhelés mellett annyi ideig, míg a gép szépen lelövi magát és leáll).

    De ez csak én vagyok - 1 óvatos duhaj. :)

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák