Hirdetés

Musk meggondolta magát, mégsem pereli az OpenAI-t

Az előbb még az OpenAI-együttműködés miatt akarta kitiltani a cégeiből az iPhone-okat, most Elon Musk váratlanul ejtette az OpenAI ellen indított perét.

Elon Musk az utóbbi hónapokban rendszeresen hangoztatta, hogy fel van háborodva, amiért Sam Altman felhagyott az OpenAI eredeti küldetésével, vagyis, hogy az AI-t az emberiség érdekében fejlesszék, és ne profitért. Be is beperelte korábban ezért a céget és a vezetőjét. Nemrég még az OpenAI és az Apple együttműködése miatt arról beszélt, hogy a cégeinél betiltja az iPhone-okat, most azonban váratlanul visszavonta az OpenAI ellen indított perét.

A februárban indított per ejtéséhez nem adtak meg indokot Musk ügyvédjei a kaliforniai állami bíróságon. Musk a jelentések szerint később még újraindíthatja a pert, de az ügyről most egyik fél sem beszélt.

Musk az OpenAI egyik társalapítója volt, tavaly július óta azonban saját riválisa van az xAI formájában, ami már 24 milliárd dollárt ér. Az eredeti per szerint egyébként Altman és Brockman még azért keresték meg anno Muskot, hogy egy nyílt, nonprofit céget indítsanak, de a 2015-ben elindult OpenAI ma már csak a pénzről szól. A perben úgy fogalmaztak, hogy a GPT-4 kiadásával lángra lobbantották az alapítói egyezményt. A per azt akarta volna elérni, hogy a bíró kötelezze az OpenAI-t a kutatásai és technológiája nyilvánosan hozzáférhetővé tételére, valamint gátolja meg, hogy az eszközöket a Microsoft és mások pénzügyi érdekei szerint használja.

Az OpenAI korábban azt mondta, zavaros állítások mentén támad Musk, a kitalált indokaival pedig csak a saját AI-érdekeit akarja előtérbe helyezni, és az OpenAI sikereit magának akarja.

Azóta történt

Előzmények