Zabálják az energiát a szerverek

Hirdetés

Az eddig is ismert volt, hogy a weboldalakat kiszolgáló, vállalatok, közintézmények és kutatási központok által használt szerverek rengeteg elektromos energiát fogyasztanak, ráadásul egyre többet. Az amerikai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium kutatói most számszerűsítették, hogy mennyit is.

A tegnap publikált eredmények szerint az Egyesült Államokban működő szerverek és a hozzájuk kapcsolódó hűtőrendszerek 2005-ben 45 milliárd kilowattórányi energiát használtak el, többet, mint Mississippi állam egésze. Ráadásul a számítógépek étvágya gyorsan nő, 2000 és 2005 között megduplázódott – mutatott rá Jonathan Koomey, a vizsgálatot vezető egyik kutató. A fogyasztásnövekedés javarészt az olcsóbb, belépő szintű szerverek egyre szélesebb körű terjedésének tudható be – tette hozzá.


Nagy test, nagy étvágy: az IBM Blue Gene/L egy részlete (Fotó: IBM)

A kutatók becslése szerint a világ szervereinek energiafogyasztása 2005-ben összesen 123 milliárd kilowattórára rúgott – ez a globális energiafelhasználás 0,8 százaléka. Az Egyesült Államokban a szerverek az ország összfogyasztásának 1,2 százalékáért felelősek. Az IDC forgalmi előrejelzéseit figyelembe véve a tanulmány készítői úgy becsülik, hogy a 2005 és 2010 közötti ötéves periódusban a világon telepített kiszolgálók fogyasztása újabb 40 százalékkal nő, de ha az egyes gépek energiafelhasználása olyan ütemben emelkedik, mint eddig, akkor a növekedés 75 százalékos is lehet.

A jelentés elkészítését az Advanced Micro Devices (AMD) processzorgyártó támogatta, amely egyike azon technológiai nagyvállalatoknak, amely maga is egyre nagyobb hangsúlyt fektet az energiatakarékos alkatrészek gyártására. A vizsgálatban figyelembe vették a kiszolgálók működéséhez szükséges infrastruktúra – így a légkondicionálás és a világítás – hozzájárulását a fogyasztáshoz, de az egyéb eszközökét – például tárolórendszerek vagy hálózati switchek – nem. E berendezések étvágya Koomey szerint a szerverekének körülbelül egyharmada.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények