Halványzöld elektronikai nagyvállalatok

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet az elektronikai ipar óriásvállalatait vizsgálta meg abból a szempontból, hogy az általuk előállított termékek mennyire szennyezik a környezetet. Az eredmények alapján felállítottak egy skálát, amelyen 0-tól 10-ig értékelték a környezettudatos munkavégzést – a 0-ásnál végzetes környezetszennyezést folytat a vállalat, a 10-esnél maximális figyelmet fordítanak a környezeti értékek megóvására. Az egyes cégek értékelésénél két, egymással szoros összefüggésben álló szempontot vettek figyelembe: 1. Mennyire törekszik arra a gyártó, hogy termékeibe minél kevesebb olyan anyagot építsen be, amelyek súlyosan károsíthatják a környezetet. 2. A fölöslegessé, elavulttá vált termékeik összegyűjtésére és újrahasznosítására mekkora figyelmet fordítanak.


Forrás: www.greenpeace.org

A megvizsgált 14 vállalat nem szerepelt valami kiválóan az eredmények szerint. A leginkább környezetszennyezőnek a Lenovo bizonyult (1,3), őket követi a Motorola, az Acer és az Apple. A legmagasabb pontszámot (7) a Nokia és a Dell kapta.


Zöldike
Forrás: www.geocaching.hu

A felmérés közzétételével természetesen a környezetbarátabb munkavégzésre és termelésre kívánják az adott vállalatokat serkenteni. A Nokia esetében nagyra értékelték, hogy a cég már nem alkalmaz a termékeiben PVC-t, ám kevés újrahasznosított anyagot használnak fel. A Dell néhány súlyosan környezetszennyező elemet is beépít termékeibe, viszont kiemelkedően kezelik a feleslegessé vált gépek és alkatrészek összegyűjtését.

Azóta történt

  • Egy napig spórolt a Ricoh

    A vállalat egy napig spórolt az árammal, hogy kampányoljon a környezettudatos takarékosság mellett.

  • Megtanult magyarul a Dell

    A PC-gyártó elkészült a konfigurációkat bemutató honlap teljes fordításával. Árak a forgalmazóknál.

  • Nem volt meggyőző a Dell

    Bár a részvényárfolyam emelkedett, a kételyeket nem sikerült elhessegetni a harmadik negyedéves jelentéssel.

Előzmények