Zöldül az IBM is

Hirdetés


Az IBM új környezetvédelmi programot indít, melynek során egyrészt a saját kezelésben lévő „áramzabáló” központok energiafelhasználását fogják majd vissza, másrészt pedig segítséget kívánnak nyújtani azoknak a nagyvállalati ügyfeleiknek, akik jelentősen csökkenteni kívánják a rendszereik által felhasznált energia mennyiségét – jelentette be Andrew Winston, az IBM „Green to Gold” elnevezésű programjának egyik kidolgozója csütörtökön, a befektetők számára összehívott gyűlésen. A vállalat vezetése külön összegként összesen egymilliárd dollárt szán a fejlesztésre, melynek eredményeképpen a felhasználóknak is technológiai segítséget nyújtanának, hogy minél kisebb energiafelhasználással működtessék gépeiket és rendszereiket.

A közelmúltban már többször is előkerült az a probléma, hogy a nagy rendszerek (banki szerverek, a nagy webes kiszolgáló gépek stb.) elfogadhatatlanul sok energiát fogyasztanak, s több kezdeményezés is indult a helyzet megváltoztatása céljából. Az IBM – amely azon óriásvállalatok közé tartozik, akik kötelezettséget vállaltak, hogy környezetvédelmi szempontból is racionalizálják tevékenységüket, például mérséklik a szén-dioxid-kibocsátást növelő tevékenységeket – profiljából adódóan világszerte közel 750 ezer négyzetméteres területen működtet nagy rendszereket kiszolgáló géptermeket.


A szakértők általa melegen fogadott projekt keretében az IBM sokat vár a virtualizációs megoldásoktól, melyek nem a hatalmas számítógépekre alapozzák a feladatok megoldását, hanem sok kisebb gép koordinált együttműködésére. Emellett az ökonomikusabb működtetés is kiemelt cél, tehát az, hogy szoftverek segítségével megoldják, hogy amikor a szuperszámítógépekre váró feladatok mennyisége csökken vagy épp elfogy, akkor a szerver kapcsoljon át energiatakarékos vagy készenléti üzemmódba. A terv része még a nagy teljesítményű rendszerek folyadékhűtéssel történő ellátása is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények