Ezt hozza a Windows 8.1 a vállalati szférába

Múlt heti ígéretének megfelelően a Microsoft további információkat osztott meg a Windows 8.1-ről, melynek első publikus tesztverziója június 26-án jelenik meg, és a cég ezúttal a vállalati verzió újdonságai közül mutatott be néhányat. A Windows XP hivatalos terméktámogatása 2014. április 8-án szűnik meg, és a Windows 8 eddigi viszonylag gyenge, vállalati szinten pedig lényegében elhanyagolható teljesítményét figyelembe véve a Microsoft jó érzékkel próbálja az IT döntéshozók figyelmét felkelteni, hiszen még mindig nagyon sok vállalat használ XP-t.

A cég láthatóan nagy hangsúlyt fektet a BYOD trend meglovagolásába, egy sor adminisztrációs és hálózati funkció a munkavállalók által hozott mobil munkaeszközök könnyebb integrálását és kezelését hivatott segíteni. Az IT adminisztrátorok a 8.1-es verziótól kezdve szinte teljes kontrollt kapnak a Start képernyő elrendezése felett, lehetőségük lesz céges adatok távoli törlésére úgy, hogy a felhasználó személyes adatai érintetlenek maradnak, és több új eszközt is kapnak a hálózati hozzáférések menedzselésére (Open MDM, Workplace Join, Modern Access Controls). Fejlesztenek a Windows beépített antivírus megoldásán is, a Defender ezentúl a hálózati forgalmat figyelve képes lesz kiszűrni a kártékony programokat.

Az egy főre jutó számítástechnikai munkaeszközök számának folyamatos növekedése sokszor adminisztrátori és felhasználói oldalon is gondokat okoz a nyomtatókezelés terén. A Microsoft ezen két új megoldással próbál segíteni. Az egyik az NFC tap-to-pair mód, a másik pedig a Wi-Fi direkt nyomtatás. Mindkét funkció lényege, hogy nagyon könnyen, meghajtók telepítése és más beállítások elvégzése nélkül lehessen nyomtatni.

A szélessávú tethering engedélyezésével bárki Wi-Fi hotspottá alakíthatja Windows 8.1-es eszközét, az automata VPN-bejelentkezés pedig megkönnyíti a VPN-hez kötött vállalati alrendszerek (pl. intranet) távoli használatát.

Azóta történt

Előzmények

  • Hivatalos: ilyen lesz a Windows 8.1

    A Microsoft tegnap véget vetett a találgatásoknak, és úgy döntött, megmutatja, mire számíthatunk az év végén megjelenő 8.1-es nagy frissítésben.

  • Microsoft: a Windows 8 nem egy üveg üdítő!

    A redmondi vállalat kommunikációs igazgatója szerint szélsőséges volt a Financial Times hasonlata, és a Windows 8 igenis jól teljesít.