Átalakuló Microsofttól jön a Windows 8.1

Tegnap, magyar idő szerint este 6 órakor kezdődött San Franciscóban a Microsoft idei fejlesztői konferenciája, a Build 2013. Az Apple és Google rendezvényeihez hasonlóan a rendmondi cég is a fejlesztői közösséget szándékozik ilyenkor a maga oldalára csábítani, így számítani lehetett rá, hogy a Windows 8.1 újdonságai mellett szó esik a Microsoft stratégiájáról, céljairól és átalakulásáról is.

Először is, a mostani környezet már nem kedvez a cég által sokáig követett lassú termékciklusoknak, ezért Steve Ballmer megígérte, hogy az eddiginél sokkal gyorsabb ütemezésre állnak át. Hogy ez pontosabban mit takar – azaz milyen időközönként fognak ezentúl megjelenni a főbb Microsoft szoftverek –, egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy a Microsoftnak muszáj váltani, ha a mostani, jelentősen felgyorsult és folyamatosan változó környezetben is versenyképes akar maradni, és meg akarja tartani, sőt, bővíteni szándékozik a Windows platformra fejlesztők számát.

További jelentős változás, hogy a cég mostantól hivatalosan is szoftvereket, eszközöket és szolgáltatásokat kínáló vállalatként definiálja magát, nem csak szoftveresként. A kulcs itt a hivataloson van, ugyanis a Microsoft régóta kínál hardvereket és nagyvállalati szolgáltatásokat is, viszont a jövőben ezekre a területekre sokkal jobban fognak fókuszálni. Ez azt is jelenti, hogy a Windows platform köré épülő megoldások valószínűleg a mostaninál is hatékonyabban fognak együttműködni, ami illeszkedik a Microsoft által korábban megálmodott stratégiába, mely szerint a jelenlegi többkészülékes világban a felhasználók könnyedén tudjanak egyik eszközről a másikra váltani, miközben az őket kiszolgálóf felület lehetőleg végig azonos marad.

A cég megnyitja a Bing platformot a fejlesztők előtt, így azok a kereső technológiáját beépíthetik saját alkalmazásaikba is. Érkezik a Visual Studio 2013 és a .NET 4.5.1 is, ezek előzetes verziói már most letölthetők a Microsoft oldaláról.

A Microsoft – korábbi ígéretéhez híven – természetesen a sokak által várt Windows 8.1-et is bemutatta, és a mindenki számára elérhető tesztverzió már letölthető és kipróbálható, bár bizonyos Atom processzoros gépekhez driverfrissítés szükséges az Inteltől, de ez a cikk írásának pillanatában sajnos még nem történt meg, ezért az érintett modelleken (Lenovo ThinkPad Tablet 2, ASUS VivoTab TF810C, HP Envy X2, HP ElitePad 900, Samsung ATIV Smart PC, and Fujitsu ARROWS Tab) még nem telepíthető. Ami a frissítéssel érkező újdonságokat illeti, azok lényegében megegyeznek azzal, amit a Microsoft néhány hete hivatalosan is közzétett: visszakerült a Start gomb a tálcára (de Start menü továbbra sincs), végre van lehetőség a Metro felület kikerülésével egyből a hagyományos Asztal felületére bootolni, van két új csempeméret, az eddig csak a Vezérlőpultból elérhető beállítások nagy része átkerült a Modern felület beállításai közé, így csak ritkán kell a hagyományos felületen állítgatnunk.

A 8.1 végre támogatja a nagy (tehát Full HD felbontásnál nagyobb) pixelsűrűségű kijelzőket, azaz képes felskálázni az operációs rendszer grafikus felületét nagyobb méretűre, miközben megtartja a pixelpontos arányokat. Ez egy nagyon fontos hiánypótlás, hiszen mostanában egyre több Full HD-nál magasabb felbontású kijelzővel szerelt eszköz jelenik meg, amiken sok esetben komoly nehézséget okozott a nagyon kis méretű vezérlőelemek megnyomása, vagy akár a szövegolvasás is (főleg 13 colnál kisebb kijelzőkön). Az első tesztek szerint a megvalósítás működik, bár lenne még mit fejleszteni rajta, és a harmadik féltől származó alkalmazások esetében még nagy az inkonzisztencia – némely program szépen skálázódik, de még sok olyan van, ami felskálázott méret esetében hományossá, életlenné válik.

A beépített, gyári alkalmazások jó része is megújult, átszabták a Windows alkalmazásboltot is, és a Microsoft saját streaming zeneszolgáltatást is indított, Xbox Music néven. A frissítéssel új böngésző is érkezett, az Internet Explorer immár tizenegyedik verziója, ami már támogatja a WebGL szabványt és szinkronizálni is tud a különböző Windows 8-as és Windows Phone eszközeink között.

Azért nem írunk most ennél bővebben a Windows 8.1-ről, mert némi időt szeretnénk szentelni az újdonságok alapos tesztelésére, és a Microsoft sajnos nem biztosított a sajtó számára néhány napos előnyt, ezért mi is csak most ismerkedünk a frissítés hozományaival. A jövő hét elején viszont reményeink szerint minden igényt kielégítő, részletes teszttel fogunk jelentkezni. Addig is, a hivatalos Windows 8.1 GY.I.K. itt érhető el.

Azóta történt

Előzmények

  • Hivatalos bemutató a Windows 8.1-ről

    A Microsoft tegnap kiadott videóján működés közben láthatunk néhány otthoni felhasználóknak szánt újítást. A TechEd konferencián pedig a frissítés menetéről árultak el új információkat.

  • Ezt hozza a Windows 8.1 a vállalati szférába

    Múlt héten az otthoni felhasználóknak szánt újdonságokat mutatta be a Microsoft, most pedig a vállalati verzió újításaiból adott ízelítőt.