Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
csongi
veterán
Már 2 őt is kipróbáltam de a gép indításakor ezt írja ki mindig.
could not find kernel image -
endruboy1
senior tag
Én anno próbálkoztam Puppyval és egyéb disztrókkal (még sajátot is megpróbáltam összekonfigolni - volt valami netes oldal ahol lehetett ilyet) de mindegyikkel voltak gondok. A legnagyobb az volt, hogy egyik se volt hajlandó egyik wifi adapterrel sem együtt működni és a fórumokon sem találtam egyértelmű megoldást. Ezen felül voltak más driver gondok is, azt hiszem a nyomtatóval (ez is kell a bankoláshoz sokszor). Én arra akartam volna használni hogy a banki dolgokat itthonról lehessen egy teljesen biztonságos, külön csak erre használt live rendszerről használni de hát nem lett belőle semmi...
Úgyhogy én azt erősen túlzásnak érzem, hogy bármelyik gépen amin van USB használható volna egy ilyen. -
Mateosz
aktív tag
Köszi a leírást!
-
Kube
senior tag
Érdekes téma. Sokáig pendrive-on hordozgattam a cuccaimat aztán egyszer véletlenül elhagytam és 2 hét múlva lett meg hála az égnek. Azóta a cuccaimat felhőben tárolom és az adathordozómon általában csak egy linux figyel ha bármi gond van akkor legyen nálam egy bootolható rendszer. CD-t mégis csak kényelmetlenebb magammal cipelni. Ráadásul nem volt még olyan gép ami ne indult volna el értelmesen a kis live rendszeremmel. Erről a perzisztens módról nem is tudtam eddig, azt hiszem a közeljövőben kipróbálom majd.
-
bambano
titán
-
nvyktor
aktív tag
Ok, ez egy életszerű felhasználási eset, bar a fentebb valaki által indított "haverom átjön és hozza a saját rendszerét" esettől távolabb áll.
[TROLL ON]
Igen, nyilvános helyen lehet, hogy praktikusabb, ha a sajátomat használhatom.
De ez még mindig nem magyarázza meg, hogy a nyilvános hely gazdája ezt miért kéne megengedje?
[TROLL OFF]De oké, értem a példát.
-
bambano
titán
"De elmagyarázhatnátok, hogy miért kéne megengedjem, hogy valaki egy hozott rendszert futtasson az én gépemen, tényleg érdekel.": az attól is függ, hogy a te géped milyen.
Például voltam pár napja egy teleházban. Egy terem, asztalon sok pc. Elfogadható, ha az ellen tiltakozol, hogy a felügyelő ember pc-jére ne töltsenek be ilyet, de a többi gép esetén, ahol alapértelmezetten kupleráj van, nem mindegy?
-
nvyktor
aktív tag
válasz
Jim Tonic #148 üzenetére
Igazad van, nem kell kiforgatni.
- Szeretném a saját rendszerem használni. Megengeded?
- Meg ne próbáld!Miért kéne megengedjem?
Tudom, hogy én egy paranoiás, az IT-biztonsághoz csak felszínesen értő őskövület vagyok, és hiszem azt, hogy bármiféle biztonság azzal kezdődik, hogy "deny all".De elmagyarázhatnátok, hogy miért kéne megengedjem, hogy valaki egy hozott rendszert futtasson az én gépemen, tényleg érdekel. Nem látom a valós, életszerű használati esetét.
A HDD lehúzása / letiltása meg nem minden. Akkor húzzam ki a LAN-t a Wifi-t is, hogy a hálózatomat se lássa?
@MacCaine: a keylogger egy példa volt, mert fentebb is említették. Nem ez a lényeg.
Kb. 1 soros shell scriptekkel és egy cron-nal elég csúnya dolgokat lehet művelni. Ez talán jobb példa, de igazából az elv számít.Mindegy, nem akarok flémelni.
-
nvyktor
aktív tag
"...mert a témában picit több van, minthogy ennyivel elintézzük..."
Helyesbítés: a témában technikailag több van.
anulu felvetése ettől még igaz.Én nem bízom meg benned, mert a gépeden trójai / keylogger / stb cucc van.
Te bízzál abban, hogy a live rendszeremre semmi ilyesmi nem mászott fel, vagy nem tettem oda DIREKT.Aki ebben nem látja az ellentmondást, az a használt technikai megoldásoktól (LiLi vs. Win2GO, Linux vs. Win, stb.) függetlenül szemellenzőt hord.
Knoppix
engem is kisegített összeomlott rendszer életre lehelésében. Mint írtam fentebb, erre való.
-
-
Pont rengeteg cikk volt ilyesmiről... csak valami érthetetlen ok miatt eddig soha nem volt érdemes senkinek a cikke, hogy "áttörje" a Logout és a PH! közötti falat...
Nem baj, van ez. Van, akinek hasznos lesz reméljük. Azért logouton egy "linux" keresőszó csodákra képes...
-
sptkyle
senior tag
Ezt nem hiszem el....
Pont hétvégén jutott eszembe, mikor Ubuntu Live-ból mentettem adatot egy lehalt win-ről, hogy mennyivel egyszerűbb (és talán gyorsabb) lenne, ha ez a live dolog működne pendrive-ról... egyből csinálnék egy szervíz-drive-ot.Erre nem pont ittvan egy cikk erről?
Így legyen mindig szerencsém. Köszi szépen a cikket. Igazán hasznos.
-
keopsz
HÁZIGAZDA
lehet, h am már nem érdemes
, de egy opció.
-
localhost
Közösségépítő
Akkor azt hiszem értem, köszönöm.
Vége! -
válasz
localhost #133 üzenetére
Na, alapvetően két eseted van.
A: telepített Linux
B: Live Linux, a rendszered a pendrive-on van
A "B" eset tovább bontható:
B1: nem perzisztens, azaz mikor a Live rendszert használod, van egy rendszered, amiben bármit csinálsz, az kikapcsolás után eltűnik
B2: perzisztens rendszer, azaz minden, amit csinálsz, mentésre kerül. Legközelebb, ha indítod, meg lesznek a programjaid, fájljaid, stb. Erre egy külön területet választ le a rendszer, oda menti ezeket. -
keopsz
HÁZIGAZDA
knoppixknoppixknoppix!!!
-
stratova
veterán
válasz
localhost #133 üzenetére
Ha nem lenne perzisztencia, minden későbbi frissítésed (telepített alkalmazás, további eszközillesztő, akármi...) elveszne kilépéskor és minden egyes későbbi használatnál a live rendszer létrehozásakor kapott állapotból indulnál...
Live rendszer ez perzisztencia nélkül is, csak (a modulosan összeválogatható disztrókat kivéve) nem testre szabható maradandó jelleggel. -
localhost
Közösségépítő
Rendben, de ha LIVE rendszert futtatok, akkor minek ez a perzisztencia/miskulancia?
LIVE lehetett volna maskent is... perzisztencia nelkul is.valami nem tiszta nekem
-
stratova
veterán
Magát a live rendszert én kimondottan hasznosnak tartom. Kisegített már párszor, pl. mikor egyik családtagom notebookján összecsuklott a rendszer és még csak betöltődni sem volt képes. Akkoriban még nem volt ICY BOX-om (IDE/SATA keret) ide 3,5->2,5 átalakítóval.
Live linux elindít kiválogattuk az adatait kipörköltük egy 1-2 DVD-re, majd lenyúztuk a rendszert. Következő alkalommal már természetesen 2 partíciót kapott a rejtetten gyárin túl. Ezután Win + Avast felrakva, befrissítve, majd adatok vissza.localhost: LIVE-ot futtathatod és a pendrive korábban megadott méretű területére el tudja menteni a frissítéseidet.
-
localhost
Közösségépítő
Nos akkor érthetőbben kérdezem.
(1) Szeretnék egy FUTATTHATÓ (frissíthető, használható, aktualizálható) Ubuntu pendriveot.
(2) Lili csinált is nekem és lilinek mondtam, hogy a pendrive hátralevő teljes területét jelölheti perziszetens területnek.
(3) Megcsinálta - bebootolok.
(4) a pendriveról futó ubuntu azt kérdezi, hogy Telepítse, vagy LIVE futtathatom.
(5) én meg nem tudom mit válasszak. -
stratova
veterán
válasz
localhost #126 üzenetére
Ha live rendszerként akarod használni ne telepítsd. A perzisztens terület a pendriveon kerül lefoglalásra a live rendszer létrehozásakor. Ha a futtatás során változásokat végzel a rendszerben (pl. feltelepítesz egy lejátszót vagy egyéb programot), akkor ezeket a változásokat képes elmenteni a pendrivera s nem kell ezt minden egyes használatnál megismételni a. A gépben lévő háttértárat ez nem érinti, ellentétben azzal, ha a rendszer telepítését választod.
-
dabadab
titán
"(igaz, nem linuxos, valóban)"
Es mirol szolt a cikk?... Igen, Linuxrol.
(#124) localhost: a perzisztencia arra jo, hogy (ellentetben pl. a tisztan CD-rol futtatott live rendszerekkel, ahol barmit csinaltal, kovetkezo bootkor minden visszaallt alapallapotban) a valtoztatasok (installalt programok, mindenfele file-ok) a kovetkezo reboot utan is ott varjanak.
-
localhost
Közösségépítő
Ez a perzisztencia nekem vadonatúj, nem is igazán értem a lényegét.
Ha LiLi -vel készítek egy Ubuntu pendrive-ot és arról bootolok, akkor a boot után LIVE futtatása és Telepítés választásom van.
Melyiket válasszam? ... és ha Telepítem, akkor a perzisztens területre fog települni ? -
keopsz
HÁZIGAZDA
jah, am a lexebb ilyesmi élményem az volt, amikor a live pendrive-os, asztalra épített renceren vine alól indult a dune2, és épp volt a szerkesztőségben egy rtles forgatócsoport, és ott tolták rá a kamerát, h úristen, ezmeg hogy'?..
-
anulu
félisten
tényleg, én kérek elnézést, hogy szólni mertem, hogy nem olyan hiper-szuper a kérdés, mint ahogy le van festve. amúgymeg miért baj, h TC-t használok? tilos? sorry, nem tudtam róla. amúgy fyi: tud olyat, amit a BL nem.
ahogy látom egy újabb topic, ahol meg van tiltva, hogy bármilyen ellenkező véleményt (akár tapasztalattal megtámogatva) mondjak.
-
keopsz
HÁZIGAZDA
am a tapasztalatom nekem is 95%-os, adatot asszem még sose vesztettem, pedig 3ftos eszközön használtam, meg azért is van 3db-on a rencer, mert van egy tökfriss install, és van egy hetente mirrorolt backup.
az 5% meg annak szól, h a dvd ramra kitett képeket vmi udf szabványpara miatt nem látta rendesen a win, dee linux alól szépen láccik minden.
a knoppix meg igenigen hatékony, azért is dobtam fel, mert nekem ez az usb3as w8as megfejtés kicsit mosolyogtató, mmint, h ehhez képes töredék erőforrásból is megáll már a koncept, és ugye mióta.
"ha live rendszerrel netezik, és benyal valamit" - knopper bácsit azért megkérdezném, mi ennek a realitása, én nem tom megítélni, ergo bármi lehet.
-
anulu
félisten
ja, sorry. van. XP SP3-nál pakoltam össze hasonló "live" rendszert (az, h hivatalosan nem támogatta, az egy dolog, a másik, h meg lehetett csinálni). voltak megkötései (leginkább MB chipset téren, AMD vason nem volt hajlandó elindulni, Intel chipsetes gépen simán ment pl).
W8ToGo-ja nagyjából használható, de még 70%-ra sem mondanám a sikeres bebootolási arányt, amit sikerült elérni vele. linux alatt nem próbálkoztam ezzel, nem is fogok. -
lapa
veterán
válasz
vinibali #114 üzenetére
azért írtam, mert láttam, amit előtte írtál. annyi lesz a trükk, hogy az egy külön, "sudo-s" virtualbox lesz, nem sima júzerként indulós. amellett lehet n+1 sima júzeres virtuálgéped virtuális meghajtóval, abban a listában ez nem fog látszani. hiszen végülmás felhasználó alatt fut. hely annyi kell neki, hogy el tudja "hibernálni" (menteni) az aktuális állapotot mikor bezárod (azaz a virtuál ram területe kell). ez a mentősdi legalábbis nálam a legcélszerűbb módszer.
-
-
dabadab
titán
"a cikk nagyon ezt sugallja, hogy nyugodtan állj neki, működni fog, nem lesznek bajok, innentől egy pendrive-on magaddal viheted az egész géped."
Namarmost az van, hogy a konkret, valos tapasztalat is ez, ezert kerdeztem ra arra, hogy van-e barmifele ellenkezo iranyu tapasztalatod, vagy csak szukseget erezted nemi trollkodasnak.
-
lapa
veterán
ne haragudj már, de most komolyan. ahogy az lenni szokott, ha lennének ilyen driver problémák, az biztos feljött volna itt a topikban.
ehelyett az egész társalgásban az egyetlen ember, akinek nem működött valamije, az nagyjából te vagy, a szupervendoros szuperszupportált bitlocker behányással.
ezután vered a nyálad kéretlenül, hogy mekkora zsír, hogy van szupport, közben meg csendben te is oss truecryptre bízod a lényeges adataidat a szuperenterspájz helyett.
ekkora facepalmot nem hiszem, hogy direkt sikerülne összerakni, ha megfeszülnél se.
-
anulu
félisten
márpedig ez (ahogy Te is leírtad) bizalmi kérdés.
már bocs, de ha live rendszerrel netezik, és benyal valamit úgy, hogy fel van mountolva rw-nek local disk, az miért kevésbbé bajos? inkább kap local usert, amivel annyi joga van, hogy elérje a saját skydrive vagy akármilyen cloud cuccát.
ahogy én nem engedek oda senkit a gépemhez, úgy mástól sem várom el ezt. viszem a telefonom/táblát, azon van net, megoldom.cégnél meg erre van a roaming profile.
-
-
leslieke
Jómunkásember
Jó cikk. Grat!
-
keopsz
HÁZIGAZDA
"Hozzám bárki hozhatná a pendrive-ját, azonnal törném el a kezét, ahogy arról akarna bootolni."
jó, szóval, ezért írunk mi erről cikkeket, mert a témában picit több van, minthogy ennyivel elintézzük, vagy ilyen mintákat adjunk..
én, asszem, 4 éve indultam el az első ilyen tripen, és egész hamar meglett az ubuntu, amit kezdetben cdről élesztettem, aztán pendriveról is, aztán meglett a knoppix, és most is itt figyel kb. 3 (2 gb-s) pendriveon, asszem 1gb perzisztens spéjsszel.. (ezt használtam a cebiten is, amikor kaptunk egy vmilyen gépet, amin fent volt egy vmilyen rencer.. és tökjóvolt, h a saját cuccomon matathattam.)
a helyzet egyébként az, h abban nyilván van igazság, h bizalmi kérdés bárkit odaengedni a saját gépedhez, de kicsit kevésbé érzem riszkesnek, mint amikor egy trójai kéreckedik be, anélkül, h tudnál róla.
a haverod sztem kevésbé kockázatos, a live rencer is kevésbé kajál be trójait/vírust, már ha egyált., ergo ő is védve van "tőled" (ami soxor nagyobb rizikó), és vica versa. ..meg ha vki a live rencerével odafér, és ez eleve aggasztó, akkor azzal az erővel elvihetné a hardvert, betehetné a hdd-t egy hozott másik gépbe, és elvehetné, amit szeretne..
bizalmi alapon én ezt nem érzem kockázatosnak. ..annyira nem, h adott cégnél évek óta úgy ülök le más gépéhez, h cdről bútolom a live knoppixet, ma is ezt fogom, és még soha nem néztem rá az anyagép mappáira, eszembe se jut. ..húzok rá pár perc alatt flashplayert synapticon, izzítok egy magyar bill-t, kap a ffox 2-3 extensiont, és nekem ez már full fledge környezet, ami anyag születik, megy ki dboxra, vagy eleve egy cms-be készül.
szal, ennek az egésznek az alapfelvetését nem érteni, az, hátúgy nekem furi.
-
lapa
veterán
válasz
vinibali #105 üzenetére
én nem értem ez miért téma. nekem is fut pár (2) dolog virtualboxban, annyira transzparens seamless módban, hogy 1:1 mintha csak a program natívan lenne nyitva. úgy gondolnám, hogy az erőforrásokhoz is ugyanúgy hozzáfér. szerintem aki desktopon linuxozik, a vboxot úgyse ússza meg.
pláne, hogy virtualbox alatt jó esetben beröffenthető fizikai partíció is, szóval ha van egy dual boot kialakítás, akkor kis szerencsével csak bemappolod a fizikai partíciót vboxba és voilá. ahogy én gondolom még azt is elviseli a win (az ubuntu nyilván igen), hogy egyszer vboxból, egyszer meg natívan bootolsz.
-
dabadab
titán
"Tehát egy ilyen live rendszert bármilyen vasba bedugsz, 100%ig biztos, hogy stabilan fog működni, és olyan csacskaságok, mint USB vezérlő nem fog már a kezdet kezdetén bekavarni."
Te mar lattal mar ilyet? Mert en meg nem.
(Egyebkent ezt a 100%-ot honnan sikerult iderangatnod?) -
vinibali
őstag
sajnos ezek alapvető dolgokra vannak, én meg van hogy 40-50forrásból kell összevágjak egy videót. a Vegast nagyon megszerettem, viszonylag lightweight meg minden. talán még az OpenCL hiányát is kibírnám, csak indulna el. kb 3 órája kezdtem írni ezt a kommentet, mostanra kipróbáltam a wine-nal, ami sok könyvtár hiányában(amit nem tud telepíteni) nem indítja el még a 32bitest sem. a crossover meg elindítja a 32bites 11-et, de nem tudja felrakni hozzá a .net 3.5sp1-et
na mind1 ez már egy másik téma -
luciferc
őstag
Nem vitatom, nem is vitattam. A cikk ugyanakkor nem erről szólt, nem ezt hangsúlyozta. Ehhez az utolsó oldal elegendő lett volna...
mod: jópár laptopot húztam már fel pendrive-ról. De eszembe nem jutott arra kérni valakit, hogy adja ide a laptopját hogy bedugva a pendriveom a saját rendszerem használjam. Mivel ha valaki ilyet kérne tőlem, én is elhajtanám. Ha pedig olyan jóban vagyunk, hogy megkérhetem erre, akkor megnézem a leveleket a gépén is, ha éppen nincs nálam egy olcsó használt okostelefon...
-
Degeczi
nagyúr
Egyáltalán nem fölösleges, legföljebb a cél más picit!
Pl. a mai laptopokból nagyon gyakran hiányzik az optikai egység, így ha vki oprendszert akar telepíteni, célszerűen pendrive-ról teszi
De lehet az ok pusztán annyi is, hogy szeretne kipróbálni egy friss verziót, érdemes-e vele foglalkozni
Szóval nagyon is van értelme a pendrive-ra telepített rendszernek
-
luciferc
őstag
válasz
sing1ep1ayer #99 üzenetére
Biztos én olvastam figyelmetlenül, de én nem egy fejlesztésről olvastam, hanem egy ideje már amúgy is létező dologról, amihez most konkrét tanácsokat is és az egész nem arra megy ki, hogy ez most még laborkütyü, de 5-10 év múlva ez lesz a jövő, hanem hogy most csináljak egyet és menjek át pistikéhez.
Mellesleg egy komoly újságban ha olyan dologról van szó, mint amit te is vélelmezel a cikkből kiolvasni, akkor minimum elvárnám a biztonsági kérdések alapos boncolgatását, ami messze nem azt jelenti, ami a cikkben le van írva.
De még egyszer, a leginkább az hiányzik a cikkből, hogy miért is reális, hogy én nem bízom benned, te viszont bízzál bennem.
dabadab: igen. De ha jól emlékszem, akkor pont ezek nem szerepelnek a cikkben...
-
dabadab
titán
"Érdekes a felvetés, nem bízunk a másik emberben diszkréció meg vírusveszély miatt, ugyanakkor elvárnánk, hogy ő maximálisan bízzon meg bennünk és engedjen egy teljesen saját rendszerrel bootolni, amivel lemásolhatjuk a home videóit, meg összevírusozhatjuk a gépét, sőt egy elbaltázott lépéssel törölhetjük a partícióit is."
Igazabol ket esetben lehet ez hasznos, akkor, ha jon a szakerto megmenteni a gepet, vagy ha valami nyilvanos PC-t akarsz hasznalni, csak nem bizol abban, hogy nincs rajta keylogger vagy hasonlo csunyasag. Ebben a ket esetben ezek az aggodalmak nem jatszanak.
(Ahhoz meg nagyon-nagyon el kell valamit benazni, hogy torold a particioit, ez nem ugy megy, hogy fel pixellel a Firefox ikonja melle klikkelsz, aztan mar torolte is a komplett HDD-t.) -
sing1ep1ayer
őstag
A jövőben talán elterjedt dolog lesz, talán nem. Ugyanannyi értelme van, mint bármilyen fejlesztésről írni, mivel a cikk tárgyához hasonlóan jelenleg azok sem létező dolgok (ez legalább elérhető, ha valaki akarja), sőt az is lehet, hogy sosem válnak azzá. Akkor most szerinted ne írjanak többé ilyesmiről? Mármint semmi olyanról, ami ma még nem kézzelfogható és kérdéses, hogy valaha az lesz-e?
-
luciferc
őstag
válasz
sing1ep1ayer #97 üzenetére
Pont akkora a realitása, mint hogy a haver beállít hozzád az USB kulcstartóval, hogy arról indíthassa a saját rendszerét.
Szóval akkor a nagy semmiről rettyintett egy jó nagy cikket valaki.
-
sing1ep1ayer
őstag
Pont akkora a realitása, mint hogy a haver beállít hozzád az USB kulcstartóval, hogy arról indíthassa a saját rendszerét.
Én csak arra az esetre kínáltam megoldást, amennyiben ez mégis bekövetkezne és égető szükség lenne rá, hogy valóban a saját kis Live Linux-disztróját bootolhassa nálad.
-
luciferc
őstag
válasz
#06658560 #94 üzenetére
Egy fiatal fiú eltéved a sűrű erdőben. Napokig bolyong, míg egyszer csak találkozik egy borzasztóan vén, iszonyatosan csúnya anyókával.
− Szervusz fiam, üdvözli a vénasszony. Én egy elvarázsolt királylány vagyok, csodás idomokkal. Ha magadévá teszel, visszaváltozom szép, fiatal szexbombává, és attól kezdve azt csinálhatsz velem, amit akarsz.
A vénasszony meglehetősen visszataszító volt, de a lehetőség igen vonzó. A fiú legyűrte magában az undort, és ha nehezen is, de megtette, amit a szipirtyó kért. El is aludt rögtön, úgy kifáradt. Amikor felébredt ugyanaz a csúf, vén csoroszlya feküdt mellette, akit néhány órával korábban magáévá tett.
− Hé, te! – ébresztgette az öregasszonyt. – Azt ígérted, hogy gyönyörű szexbombává változol!
− Hány éves vagy te fiam?
− Húsz.
− Na, ez szép! Húsz éves vagy, és még mindig hiszel a mesékben?
-
anulu
félisten
na, úgy mindenkinek:
a) ha f*kázni fogok, azt észre fogjátok venni. ez nagyon messze volt attól
b) az, hogy ennyire megviselte a piciny lelketeket a fél mondatos beszólásom, az nem az én bajom.
c) azoknak, akik "parkolópályára" akarnak rakatni: ám legyen, fájó szívvel, de nem jelent már nekem annyit a PH!, mint 6 vagy 8 évvel ezelőtt (ja bocs, hogy páran akkor még a billentyűzetig sem értek fel, most pedig osztják az észt, az szintén MVP).d) az open source és ingyenesség istenítéséhez:
d1) attól, hogy nyílt a forráskód, még nem lesz jobb minőségű. ugyanakkora gányolásokat lehet találni benne, nem is kell sokáig mászni, de legalább ha van egy hiba benne, az is ott van ország-világ számára nyitottan.
d2) persze, ingyenes. egészen az első olyan problémádig, amikor hivatalos támogatást nem kell kérned. Win-hez meg ugyanúgy tudsz fórumon segítséget kérni, illetve ha megvetted, akkor hivatalos supportot is kapsz vele (vagy a PC-d gyártójától).
d3) jó lenne, ha legalább egymás torkának (Arch vs Debian vs Ubuntu vs Suse vs mittomén) nem akarnátok nekiesni, addig elég nehezen vehető komolyan, hogy tényleg általánosan használt OS-ként szeretnétek látni. ja, és akkor még ott vannak Stallman isten szintű (gondolja ő...) kinyilatkoztatásai.
d4) szitén örvendetes lenne, ha leszoknátok erről a "hittérítő" üzemmódról. bár ez manapság divatos :Samúgy meg én is használok linuxot, csak nem verem a mellem miatta. használom, nem több, nem kevesebb. spec feladatra, server környezetben. ettől még nem fogok próbálkozni tovább desktopon (megtörtént, rémálom), nyugodtan használom a W8-at.
-
törölt tag
Amennyiben a live rendszer úgy van belöve, hogy ne lásson a hardverböl csak cpu-t, memóriát, gpu-t, akkor a vinyók, ssd-k biztonságban vannak titkosítás nélkül is. De ezt a rádugásig csak elhinni lehet.
#87 ViZion: én inkább pendriveon hordanám a rendszerem, mint hogy felhözzem...
-
luciferc
őstag
válasz
sing1ep1ayer #91 üzenetére
Igen, ez teljesen reális, sőt természetes.
-
luciferc
őstag
De hát pont erről beszélek!! Még akkor is adatbiztonsági kockázat van, ha titkosított a partíció vagy az egész lemez! Nem hozzáférési, hanem létezési kockázat, de kockázat.
Még egyszer: a szoftveresen titkosított lemezű gépemen sem engedem meg senkinek, hogy elindítsa a bármilyen hiper szuper usb-s rendszerét, mert csinál egy hülyeséget, és a titkosított adataimnak lőttek, mehetek a backup pénztárhoz.
mod: szóval a cikkben hosszan leírt módszer ezer sebből vérzik, és jó szívvel senkinek nem ajánlható szerintem, mert vagy értelmetlen (nincs bizalomhiány), vagy veszélyes. Vagy mindkettő.
-
Szerinted a linuxos encyrpted LVM nem szoftveres titkosítás? Ráadásul ugyanúgy leformázható egy külső rendszerről bootolással (mert ugye az írás erről szól), mint bármelyik másik titkosított lemez. Ellenben az adatokhoz csak úgy nem férsz hozzá, ha nincs meg a megfelelő modulod és azonosítód, amivel becsatold a rendszert. Ez igaz Linuxra, Windows-ra, akármire.
-
luciferc
őstag
Szoftveres titkosításra gondoltam, ahol nem szükséges semmi jelszó a lemezre (!) íráshoz, bármikor leformázható a dolog. A partícióra persze adatot nem lehet írni, de nem is erre gondoltam.
mod: na elkéstem, mentségemre szolgáljon, hogy nem láttam. Nálam amúgy nem truecrypt van, hanem linux alatt titkosított LVM
-
Win 7 a truecrypt lemezt RAW-nak látja, formázni akarja... Gondolom W8 is ilyen... Átlag user meg ha felugrik az ablak már nyomja is az OK-t
Kicsit olyan ez, mint a Blu-ray: vártuk nagyon, de mellette párhuzamosan a net már "kinőtte" a betegségeit (legtöbb helyen) és elérhető streamelve vagy letöltve az, amiért pár éve még lemezt vettünk...
Mire a vasak és a pendrájvok mérete lehetővé tette volna a normális live rendszer használatát, addigra az okostelók és a cloud OS-ek (pl. Jolicloud) miatt már jórészt felesleges.
-
-
kispx
addikt
válasz
#64791808 #80 üzenetére
Segítek: A linuxos topicban, mindig anulu kezdi a flamkeltést és a trollkodást, és még mindig bepróbálkozik. Tényleg ráférne rá egy moderátori "tarkonlövés". Talán el kéne gondolkodni, nem a többi "óvodás gyerek" a hibás, hiszen elég csak a régebbi híreket alatti kommenteket elolvasni...
-
luciferc
őstag
Gyakorlatilag azzal kezd a cikk, hogy " a diszkréció és vírusveszély elkerülése kedvéért is jobb, ha nem a gépre telepített operációs rendszert fárasztjuk."
Érdekes a felvetés, nem bízunk a másik emberben diszkréció meg vírusveszély miatt, ugyanakkor elvárnánk, hogy ő maximálisan bízzon meg bennünk és engedjen egy teljesen saját rendszerrel bootolni, amivel lemásolhatjuk a home videóit, meg összevírusozhatjuk a gépét, sőt egy elbaltázott lépéssel törölhetjük a partícióit is. A vírusveszély még esetleg ok linuxos boot esetén, de a diszkréció már teljesen két irányú, az adatbiztonság meg olyankor is nagy kérdés, ha a teljes lemez el van titkosítva (mint pl. nálam), mivel ha arra ír valamit bármi okból, akkor szivacs. Szóval ez halva született ötlet. És veszélyes is.
Akinek ilyen igényei vannak, az vegyen egy használt okostelefont és arról tud levelezni és bankolni, csak egy wifi kell hozzá és nem is sokkal drágább, mint egy pendrive, viszont nem kell gépet kuncsorálni.
-
törölt tag
Amennyire tudom a W82Go az pont megszabottan enged hozzáférést midnenhez- hisz ha enterprise csinálják a BYOD+W82GO-t, akkor a magánpornónak még cachen sem szabad megjelenni a céges rendszerbne. Ott a gép elvileg kizárólag a pendrivera dolgozik és ha a rendszergizda nem lusta, trehány disznó, akkor nem fogja látni az asztali gép mappáit.
Linuxnál ha magadnak rakod össze a live verziót elvileg ott is lehetséges beállítani, hogy milyen meghajtókat mountoljon fel és ne. Az igaz, hogy elég szenzitív terület, nem általad generált rendszert felengedni a gépedre. -
törölt tag
A "fikázós stílust" iróniának hívják, eredendő célja, hogy az ítélkező, bíráló véleményt egy kevésbé erőszakos formába öltse, ahol az írásmód és a szóhasználat felülírja a tartalmat. Nem fikázós volt a stílus, csak nem értett veled egyet.
Szerintem meg sokkal provokatívabb, hogy nyíltan javasolod, hogy tiltsák ki innen. Mért ne lőjék egyből tarkón?
A prohardver fóruma semmit nem változott az évek során, óvodás gyerekként ítélkeztek egymás felett, az óvónénihez rohangásztok (modker topic dugig), ha valaki csúnyán néz rátok, és ha valaki ellentétes véleményt fogalmaz meg, akkor nem elgondolkodtok rajta (mert akár tetszik, akár nem, anulu hsz-ében jócskán van igazság), hanem egyből azt nézitek, hogyan lehetne megtámadni az illetőt.
Legyen igazatok gyerekek, elnézést, hogy közbeavatkoztam, többet nem fordul elő. A vödröt meg a szitát balra lent találjátok, további jó homokozást. (Igen, ez is irónia volt!)
-
mate0314
aktív tag
"Elkészülte után a meghajtót szabályosan válasszuk le és indítsuk újra a rendszert. Lépjünk be a BIOS-ba(bekapcsolás utáni induláskor Del, F2, Ctrl-S vagy esetleg más egyéb billentyűkombináció) és a boot beállításoknál első helyre válasszuk ki az USB-HDD, USB-FLASH opciót. Ha ezekkel nem megy, akkor egyéb akármilyen USB-xxxx beállítást is próbáljunk ki."
Vagy csak simán a HDD-k között van és a bios-ban nyoma sincs hogy USB-n keresztül lenne csatolva.
Nem beszélve arról, hogy a legtöbb alaplapnál(/laptopnál) nem is kell biosba belépni, gyorsgombbal lehet kiválaszani, hogy kivételesen honnan bootoljon. => ha ilyen rendszert használunk, azt nem állandóra vesszük, általában saját, vagy ismerős gépén fogjuk ezt megcsinálni 1-2 alkalommal. Ha pedig "Hú! Gyors mennem kell!" és ott hagyjuk a gépet átállított bios-al, lehet hogy a tulaj agyvérzést kap hogy nem indul a vindóz!
-
vinibali
őstag
én 1,5 hete raktam fel az SSD-n a másik partícióra a 13.10-es - vastagon még alpha sem - Ubuntut. azóta nem léptem be a windowsos partícióra. a gimp bőven kárpótol a PS helyett, habár a gombok kicsit máshol vannak, de összességében gyors(an tanulható) program. viszont a videóvágó hiányát nagyon megérzem, egyszerűen a Vegasnak nincs alternatívája és talán csak a 64bites verziót nem is értékeli a Wine. játék van rá, ha nem is nagyon sok, de jellemzően opensource/freeware és a Steamnek hála egyre több natív játék is megjelenik! megjegyezném, hogy egyre több olyan game engine van, ami már az OGL és Linuxra fordítást is támogatja. idővel beindul majd ez, minden esetre én pozitívan csalódtam. imádom naponta megnézni a frissítéseket és a terminálból hegedülni a rendszert. a linux jó, a linux nem követ, a linux a barátod
bocs a félig offért -
stratova
veterán
Céges környezetben, ha ügyelnek rá jelszavazott biosban van tiltva az ODD/USB boot. Tehát a "csak odamegyek s ráteszem a pendriveomat s majd arról bootolok" történetnek lőttek. A live rendszereknek viszont én látom ertelmét olyan esetekben, amiket ViZion kolléga is említett.
-
tomio
tag
Hasznos, jó, így tovább!
-
The Seer
tag
Hiánypótló leírás!
-
balcsida
senior tag
"de drága és csak USB 3.0 porttal ellátott Windows 8 kompatibilis konfigurációkon vethető be"
USB 2.0-ás gépeken is megy, sima 2.0-ás pendrivval -
anulu
félisten
azért az 1,3-at 2-nek kerekíteni elég baráti, nem gondolod?
az "other" részben benne van a Win2000-től a random linux 0.001-ig minden, amire az adott hónapban felpakolták a Steam klienst, csak leginkább a "szóra sem érdemes"-ként jelölték itt. szóval nem kellene 1-az-1-ben linuxot futtató rendszernek venni
a probléma az, hogy volt ez bőven 3% felett is pár hónapja. -
anulu
félisten
-
Degeczi
nagyúr
valszeg te is a HP laptopokra gyakran jellemző hülye BIOS-ba futottál bele...
pár hete szívtam vele én is, h a szokásos módon, egyszerűen dd-vel pendrive-ra kiírt ISO mostani release-eket (Mint pl. Mint 15) cseszett bootolni egy 4-5 éves HP 6830s: már a BIOS setup-ot sem lehetett behozni, ha a pendrive be volt dugva egy USB portba (nagyritkán viszont érthetetlen módon mégis beindult és bebootolt)
végül nálam is a cikkben írt LiLi oldotta meg a gondot, valszeg azért, mert az sima FAT32-re formázza a pendrive-ot, és arról minden nyavalyás gép stabilan hajlandó bootolni
(viszont a LiLi-nek ismernie kell az adott telepítőkészletet, de úgy néz ki, gyorsan frissítik) -
balco
aktív tag
Maximálisan egyetértek, pár év múlva biztos nem fogok notit cipelni, hanem valami sokmagos telefon lesz egy dokkolóban itthon, meg bent a cégnél.
Máshol meg mobilnet/wifi és valami UPNP/DLNA szerű csatlakozási szabvány, akár pont NFCvel megérinted a TVt a párosításhoz és megy róla zene/foto/video...Arról nem is beszélve hogy egyre több programot kapsz meg felhőben is már és ebbe ha jól értem a MS is beszállt az új office-szal. Szóval vendégfiókban is lehet boldogulni.
De egyébként nagyon jól lehet használni ezeket a live linuxokat pl boot képtelen rendszerről való adatmentésre is.
-
A pendrive linux-ról esetleg lehetne egy-két szó, vagy csak elkerülte a figyelmem. Gyakorlatilag minden Linuxot ezzel tolok már fel. Ha a telepítő alapból tudja a Live USB-t, akkor gyorsan el lehet vele készíteni az ISO-ból. Ezt inkább azoknak írom, akik telepítés előtt kipróbálnának egy-egy verziót.
Egyébként most raktam össze egy plusz gépet magamnak. Lubuntu fut egy réginek mondható SSD-n. Kemény 2-3 sec a betöltési idő.
-
-
-
garaboncia
csendes tag
Jómagam 3 éve használom a tapasztalatom szerint legjobb usb Linuxot a Slax-ot
Ezt eleve live rendszernek fejlesztik. -
szilard28
aktív tag
""Nyilván nem megy az ember az Oldtimer találkozóra kevesebb nyűggel járó, új átlagautót ajánlgatni, így ezer bocsánat, hogy itt trollkodtam." Csak én nem értem ezt a régi autó <--> új autó, linux <--> windows hasonlatot?"
Lefordítom:
Normális ember vesz egy új vagy pár éves használt autót és gond nélkül használja.
Abnormális elbassza az idejét az oldtimer bütykölésével és se esőben se napfényben nem mer kimenni vele az utcára.Normális ember felrakj a winfost és boldogan, gondtalanul használja.
Abnormális meg hetekig szenved míg a linuxot feltelepíti és normális működésre bírja. -
Amúgy is a trend szerint többet költenek a népek a kazuár játékokban, mint a megvehető, dobozos nagy gémekben. Ezt sikerült "átvenniük" DLC néven a nagy neveknek is
Ha lehet majd Android játékokat futtatni, esetleg elkészül a google OS, akkor az picit átrendezi a piacot. Mert ugye a legtöbb usernek elég az okostelefon színvonal, ahogy fentebb elmésen megjegyezte az úr. Annyiban igaz, h sok ismerős -számomra érthetetlen módon- többet jelentkezik be 'droidos tábláról, mint asztali gépről... és nem linux, hanem windows helyett...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A http://store.steampowered.com/ oldalon kattints a kiemelt Linux játékok gombra, van ott pár komolyabb alkotás is.
Ezek mellett persze van sok kisebb, meg egy rakás friss cucc, amik pl. a Humblebundle-ről jönnek. -
GyéBen
tag
#19: "Mindennapos használatra persze alkalmatlan, mint az összes többi desktop linux."
Úristen! Akkor most emberek milliói használnak mindennapos használatra egy egyébként "mindennapos használatra persze alkalmatlan" rendszert.#41: "Azoknak jó a linux, akik okostelefon funkcionalitást várnak el egy számítógéptől, de nekik bátran ajánlható egy androidos tablet a nagy fehér doboz helyett."
Ezt meg miből szűrted le?"Nyilván nem megy az ember az Oldtimer találkozóra kevesebb nyűggel járó, új átlagautót ajánlgatni, így ezer bocsánat, hogy itt trollkodtam." Csak én nem értem ezt a régi autó <--> új autó, linux <--> windows hasonlatot?
#45: "Ha azt még a legnagyobb linuxhuszárok is elismerik, hogy játékra nem alkalmas, akkor tényleg siralmas lehet a helyzet." Menjél már máshova trollkodni... Már miért lenne siralmas a rendszer helyzete, azért, mert kevés játék van rá?
-
Gerasz
aktív tag
-
Jó, akkor szerinted nincs használható desktop linux. Aham
A játék meg -akármennyire is szeretnének páran ilyen romantikus dolgokra gondolni, h azért készülnek, mert szeretik csinálni- sajnos a pénz beszél (nVidia, MS, AMD...). Steam ezen próbál változtatni, de ez csak a kezdet, az android játokok futtathatósága a következő.
-
Gerasz
aktív tag
Egyáltalán nem játszom. Ha azt még a legnagyobb linuxhuszárok is elismerik, hogy játékra nem alkalmas, akkor tényleg siralmas lehet a helyzet.
Egyébként kizárólag a desktop vonalról beszéltem, ahogy azt a harmadik hozzászólásomban most írom le tizedjére. Vagy routert meg tévét használsz asztali gépként is?
-
lapa
veterán
nemtom pontosan mi az a remote consol, de a tc-nek komoly cli-je van, szóval ha távolra tudsz akármit futtatni, akkor tc batyu mountolását is. mindenféle kulccsal meg paraméterrel inkluzíve.
én ugyan jellemzően nem távolról, de mentéshez pölö távolról mountolok scriptbű'.
+1: gooze.eu-n lehet tuti jó smart kártyát is kapni, ahhoz is teljes a tc support. és akkor kétfaktoros a kulcs (plusz ugye esetleges további kulcsok). a tpm-et meg lájcos f1-gyel elaltatod a lenovon örökre és örülünk.
-
Truecrypt... Ahogy írták előttem is. Céges cuccok, stb. mind védett HDD-n vannak. Win és linux is RAW-nak látja. Azt sem lehet megmondani, h mennyi adat van rajta... Barátságos
Az külön öröm és többünk szívét a melegség öntötte el ebben a zord időben, hogy van valami, amit nem azért gyűlölsz, mert a linuxhoz bármi köze van.
Gerasz: annyi közöd lehet a linuxhoz gondolom, h láttál már valakit, aki androidról beszélt a szomszéd asztalnál... Attól, h nem ismered, még lehet jó. Sőt, az is. Egy (hatalmas) hibája van: nincs igazán játék. Tehát a fiatal korosztálynak ez nem oprendszer, ergo a szüleiknek sem jó, mert a gyerek mon'ta, hogy az sz@r. És érthozzá, mert infóból átment... augusztusban
Mondhatnám, h nézzél szét servere, smart TV-k, egyéb készülékek között, mi mindere jó a linux, mennyi helyen használják, de nem akarlak ilyenekkel terhelni, elrabolni a krájzis elől... -
Gerasz
aktív tag
Pedig pont 2013 a desktop linux éve.
Azoknak jó a linux, akik okostelefon funkcionalitást várnak el egy számítógéptől, de nekik bátran ajánlható egy androidos tablet a nagy fehér doboz helyett.
Másik tábor a hobbisták, a fórumozók, azaz ti. Akik imádják bütykölni, beállítgatni. Persze azt állítjátok, hogy könnyen használható, de ha nem kellene hozzá a mély vízben úszni, már nem is lenne érdekes.
Nyilván nem megy az ember az Oldtimer találkozóra kevesebb nyűggel járó, új átlagautót ajánlgatni, így ezer bocsánat, hogy itt trollkodtam. Az persze más kérdés, hogy ők valószínűleg nem gondolják, hogy az átlag háziasszonynak '59-es Impalát kellene használni.
-
janos1988
addikt
Windowsban van ilyen megoldás?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Józsikának ehhez kell Gézuka aktív támogatása, a való életben nem igazán jellemző, hogy otthagyunk valakit garázdálkodni a gépünkön. Ha meg igen, akkor nem kell hozzá live Linux, elég ha Józsika megnézi Gézuka mentett jelszavait a böngészőben mert Gézuka nem jelentkezett ki...
-
anulu
félisten
nem vagyok benne biztos, hogy transparent mode-nál nem kezd el a BIOS sírni a feloldó kulcsért, merthogy a TPM modul érzékeli, hogy nem az az integritása a PC-nek (+disk van csatlakoztatva), mint amikor be lett állítva.
nem rossz a BitLocker, de pl Lenovo laposnál (nem tudom most melyik széria, de adottból az összesnél előjött), hogy W8, bitlocker bekapcs, tökéletesen megy. az első update telepítésig. utána konstans feloldó kulcsot kér bootkor. HP és Dell laposnál nem sikerült ezt előidézni kollégával, csak Lenovonál.
-
anulu
félisten
de, természetesen. csak visszakérdezek: r=1 user hány %-a hallott erről, és ezen halmaz mekkora részhalmaza alkalmazza is?
rendszergazdáknál persze. nem azzal van a gond. ahogy a cikkből nekem lejött, ez arra (is) megoldást akar mutatni, ha Józsika átmegy Gézukához, és a "saját" gépét akarja használni, akkor megoldható legyen. ellenben, ha Gézuka az r=1 halmaz aktív képviselője, és mondjuk még nem is hallott titkosításról, na akkor mi van?
tipikusan ez ismét egy olyan felvetés (mmint ami a cikkben van tárgyalva), hogy ha nem mondjuk a felhasználónak, hogy van ilyen, eszébe nem jutna próbálkozni vele.
-
lapa
veterán
truecrypt egy triviális megoldás, főleg ha mobil géped van. mégfőleg, hogy win alatt tud fde-t. amúgy meg elég szomorú vagyok, hogy neked is kezd elgurulni a valósággyógyszered, mint anno moonmannak. semmi szükség rá. gondolom ez is bók neked, és akkor szép példája annak, miről beszélek.
amúgy meg nyilván bitlocker. nekem egyik rendszeren se járt semmilyen érezhető teljesítményvesztéssel. pláne, hogy a core i már aes accelerál. én minden gépemen használtam anno azt is, meg most a truecryptet is.
-
anulu
félisten
kösz a %-ot, bóknak vettem.
amúgy meg, a W8ToGo-t is hasonlóan agyament dolognak tartom, szóval kivételesen platform független a véleményem. hogy miért b@romság? egyszerű. nem azért nem engedek valakit a gépemhez, mert irígy vagyok, és "bibíí, nekem van, és te nem használhatooooooooood!", hanem azért, mert olyan adatok vannak rajta kevéssé védett helyen, amihez hozzáférhet alkalmasint (tipikusan ugye én sem a c:\users\usernév alatt táromlom a doksikat meg az egyéb cuccokat, hanem ahol és ahogy kialakult), és ezt nem szeretném. ezen sem az nem változtat, ha kap egy local usert (bár ez alkalmasint még jobban is védheti...), sem az, ha bedugja a saját rendszerét. olyanról ugyanis nem tudok (javítsatok ki, ha megoldott!), hogy a fő vas hdd-jét ne tudja bemountolni. márpedig ennek a puszta felvetésétől az agybaj kerülget(ne).
-
-
törölt tag
Azért, mert elmondta a véleményét, és hangot adott az aggályainak? Nem személyeskedett, nem mondta, hogy nem jó, hibalehetőségre hívta fel a figyelmet. Aki nem ért egyet, az dögöljön? Vagy szeretnél gondolatrendőrséget is? A te hozzászólásod nem volt tááááán egy cseppet provokatív? Akkor most te is pihenőt érdemelsz? Vagy hogy is van ez?
-
lapa
veterán
multiboot live-ra (azaz mondjuk ubi live + debian live + xyz live egy usb-n) van valakinek jobb tippje, mint a multisystem? elég fura dolgai vannak, meg nem tudom eldönteni, hogy az bénázta el vagy az sd kártya hullik egyik-másik rendszer alatt.
-
-
Annak idején (2009) "MojoPac"-et használtam! (persze próbálkoztam is a pendrive-os Linux-okkal, de ez egyszerűbb és könnyebb volt)
Mi ez? (forrás)
"A Mojopac egy olyan virtuális számítógép ami a meglévő win fájlokat és erőforrásokat használja azaz nem virtualizálja a hardvert és még usb meghajtóra is telepíthető. Játékok is mennek rajta, jelszó nem szükséges de ajánlott amennyiben usb eszközre telepítjük."Nagyon szerettem, aztán valamiért feledésbe merült...
-
MacCaine
őstag
-
nvyktor
aktív tag
Én írtam, tehát szerintem.
Na ez meg a másik.
Kap WiFi-t "oszt jóvan".
Sőt lassan az se kell a mobilnet egyre értelmesebb lefedettsége és sebessége mellett.A megosztásokat (illetve az oda vezető kommunikációs csatornát) meg le lehet tűzfalazni, és máris megint az én kezemben van a rendszerem.
De mint írtam:
Tesztelésre, vagy saját eszközök között.
Adatmentésre a sima Live is elég, használom is... -
Vladi
nagyúr
Este átolvasom.
Annyit gyorsan beszúrnék, hogy tájékozódni kell. Mert nem minden disztrót tesz ki helyesen pendrivera egy universal usb program.!. Sőt legtöbbet csak a sajátja.
-
Live-ként nyilván az, hiszen éppen emiatt korlátozott. Viszont megvan az az előnye is, hogy USB-s adathordozóra is rátelepítheted és onnan futtathatod a rendszert. Akkor viszont egy teljes értékű operációs rendszered lesz. Azért a hordozhatóság miatt itt is lehetnek korlátozások, de ez már csak a nem specifikált hardver miatt van.
-
Gerasz
aktív tag
Anno a Puppyval bohóckodtam, tetszett a koncepció. Mindennapos használatra persze alkalmatlan, mint az összes többi desktop linux.
Úgy módosítanám, hogy pont arra alkalmasak, mint egy okostelefon. Így ezek elterjedésével tényleg értelmét veszti a portable műfaj, ahogy Vizion megjegyezte.
-
Paci89
csendes tag
Puppy linux-ot mai napig használom mint portable rendszer
-
Hordozható rendszerkeknek ÍGY szerintem nem lesz jövője... egyszerűen azért, mert a telefonok ilyen fejlődése mellett felesleges. Átjön az ismerős és nem azt fogja kérni, h pendrájvot bedughassa a gépembe, hanem hogy a wifit használhassa vagy kirakhassa a telóról a képet a TV-re...
Tesztelésre, adatmentésre jó, használom is.
-
nvyktor
aktív tag
Tesztelésre esetleg.
Saját eszközeim között esetleg.Amúgy meg döglött ötlet a WinToGo-val, Bring Your Own Device-szal (BYOD), és hasonló hülyeségekkel együtt.
De most komolyan.
Miért is kéne nekem hagynom, hogy az és eszközömön valaki más a saját rendszerét használja?
Otthoni rendszer esetében ennek semmi értelme, a vendégek esetleg fészbúkot néznek, vagy pizzát rendelnek. Fészbúk is csak akkor, ha épp jó kedvem van és megengedem.Vállalati környezetben pedig végképp értelmetlen.
Sok idő / erőforrás / pénz felhasználásával nagyon sok helyen rendelkezésre állnak olyan rendszeradminisztrátorok, akik tényleg értenek is ahhoz, amit csinálnak. Erre most az ilyen szarságokkal Vérpistike is meg akarja kerülni a policy-ket, mert ő jobban tudja. Gratulálok. -
A kéztörős résszel egyet értek.
Live Ocelot-al próbálkoztam több gépen anno, többnyire indult. Van direkt Ubuntus és egy multiboot pendrájvom, a javításra kerülő gépeken (többnyire laptopok) a HW és user hibákat ezzel a legkönnyebb kizárni. A YUMI (multiboot) néhány gépen nem indul, elakad a disztrók listájának betöltésekor. Hasamra csapok, ez mondjuk az össz gép 5%-a. Ezeken a lilo-s Ubuntuval próbálkozom, ami 10-ből 9 alkalommal indul is. Persze kivételek akadnak, van, ahol USB3-ra nem kell dugni, mert gondolom az én régebbi disztróm nem támogatja azt a vezérlőt. De USB 2.0 menni szokott.
Nem, nem szoktam firssíteni, nem mindennapi használatra csak gyors tesztelésre van, ezt kiemelném. Tehát bejön a polgár, h nem jó a hang, vagy mittomén a wifi, a képernyő sötét, etc. (tipikus user error dolgok), akkor pendrájvról lehet "demózni" pl. a működő wifit. Ezután, h szerviz vagy mi vagy a tulaj hegeszti-e meg az más kérdés.
-
Ez valóban hasznos dolog, de persze azokat se felejtsük ki akik egyébként is Linux alapú rendszert használnak. Nekik igényük lehet arra, hogy a már telepített és beállított rendszerüket használják Live-ként is. Ugye erre is vannak megoldások, és nagyon frankó mikor egy ennyire ismerős rendszer fogadja az embert mindenhol.
-
5h4rK
tag
Eskuszom nem ertem mi a bajod. Eddig nem reagaltam a hozzaszolasaidra, de most mar nem birtam magamban tartani.
Ne haragudj, nem szeretnek szemelyeskedni, de neha igazan tulzasba viszed. Most pontosan mi bajod van? Az, hogy nem a "Windows To Go" hasznalatat "eroltetik"?
Amikor egy atutalast vagy szamlaegyenleg ellenorzest szeretnel, de nem bizol az idegen gepben, akkor ez egy tokeletes megoldas es ezen kivul meg n+1 dologra lehet hasznalni. -
anulu
félisten
Nem sárdobálás, pusztán egy olyan alapvető dologra bátorkodtam felhívni a figyelmet, ami az egész sikerességét a 0. pontban meg tudja fogni. Sidenote: már az alap felvetést sem értem. Hozzám bárki hozhatná a pendrive-ját, azonnal törném el a kezét, ahogy arról akarna bootolni.
-
"végre van fejlödés" ez nem új dolog, csak az az új, h "hivatalosan" is PH! cikk, nem logout írás... ott olvasgatva több éves Live-os példákat találni.
"USB-re bármely müködö Linuxt feltenni,s ha kell hogyan lehet formattálni a flasht?"
Formázást megoldja a telepítő. Hogy egy már bejáratott rendszert (azaz a beállításaidat) átvidd, elég a saját mappádat (/home/név) másolni a legtöbb progihoz. Persze a programokat Live alatt is telepíteni kell.Köszönjük a cikket,
melóbanööö... csak átfutottam, este átolvasom alaposabban is. -
fojuzer
aktív tag
Ok,A cikk jó hasznos sokunkat érdekel.végre van fejlödés! Hm bár lehetne kicsit részletesebb,abban hogyan lehet az USB-re bármely müködö Linuxt feltenni,s ha kell hogyan lehet formattálni a flasht?! Köszönjük!
-
vhunor
őstag
-
anulu
félisten
Értem. Tehát egy ilyen live rendszert bármilyen vasba bedugsz, 100%ig biztos, hogy stabilan fog működni, és olyan csacskaságok, mint USB vezérlő nem fog már a kezdet kezdetén bekavarni. Az, hogy ezerrel próbáljátok tolni ennek az ingyenes akárminek a szekerét, már nem lep meg, erre a részre nem is reagálok.
-
MageRG
addikt
Kicsit off:
10.04 LTS Ubuntut próbáltam USB-ről egy HP notebookról.
12-es Ubi ugynarról már nem működött, nem bútolt be. Linux Mint 12-vel ugyanez történt.
A készítéshez ezt a módszert használtam.
Ez mennyiben más, mint a cikkben leírt módszer? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Wow, nem hittem hogy valaha lesz ilyen cikk a lapcsaládnál. Nagy tapsot érdemelnek a szerkesztők!
A cikk meg megy linkelve a kezdő Linuxos topic téma összefoglalójába! -
bambano
titán
"Eleinte problémásnak bizonyult az osztozkodás a Windows és a Linux között": nem tudom, mikor volt az az eleinte, amikor problémás volt, én már kishíján 20 éve linuxozom és sosem volt vele semmi problémám. Lilo-val is lehetett windowst bootoltatni, grubbal meg pláne. A lilot 1992 óta fejlesztik.
Új hozzászólás Aktív témák
it Egy olcsó USB flash meghajtóval és egy Live Linux indítólemezzel elkészíthetjük saját, testre szabható és hordozható Live USB rendszerünket.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Watch Series 9 45mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 4070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest