Szoftverbemutató: Windows 8 Modern UI

Előszó

A tavaly október végén debütáló új Microsoft operációs rendszer, a Windows 8 egyik legszembetűnőbb és a mai napig legmegosztóbb vizuális újdonsága a kezdetekben Metro néven emlegetett, ám később jogi okokból Modern UI-ra átkeresztelt kezelőfelülete lett.

Hirdetés

A kényszer szülte szoftver evolúciós folyamat

Maga az asztal, a tálca és a Start menü több mint 18 éve szerves része a Windowsoknak. Természetesen folyamatosan csiszoltak rajta, a Start menü a Win 9x érában nagyjából változatlan volt, a W98 hozta el az Active Desktopot is. Az igazi reformidőszak a Windows XP-vel kezdődött, amikor is kétpanelessé vált a Start menü – bal oldali és jobb oldali ablaktábla.

Windows 8 Modern UI
A Windows Vista Start menüje, tálcája és asztala

A Vistánál oldották meg, hogy az elrendezés sokkal helytakarékosabb legyen, és az addigi horizontális irányban rengeteg helyet felemésztő fa struktúra egy ötletes húzással elférjen a nagy bal oldali ablaktáblában, méghozzá úgy, hogy ezen a kereten belül a mappa felépítmény nem változott. Alulra pedig egy keresőmezőt helyeztek el, mely arra szolgált, hogy a keresett programot pár betű begépelése után egyből elindíthassuk.

Windows 8 Modern UI
A Windows 7 Start menüje, tálcája – ez a Superbar – és asztala

E kereső egyébként a Windows 7-ben is megtalálható, és cikkünk alanyában, a Windows 8-ban még hangsúlyosabb a jelenléte. Az operációs rendszerek egyik nagyon fontos része a tálca. Az MS ezt is apróbb újdonságokkal igyekezett szinten tartani, melyek közül volt, ami megmaradt, volt, ami eltűnt – active desktop –, és volt olyan is, ami nagy siker lett. A Windows 7 legnagyobb újdonsága a teljesen megújult tálca, amit angolul Superbar néven szokás emlegetni. Ennek köszönhetjük, hogy a tálcán szövegek helyett csak ikonok vannak – aki ragaszkodik hozzá, az használhatja a régi Vista módot és az ugrólistákat is.

Figyelni kell a trendekre

A Microsoft Windows üzletága alapvetően a PC-piacra koncentrál. Az utóbbi 5-6 évben azonban ez a piac lassú, de egyre gyorsuló iramban hanyatlik, és ennek az oka nem kizárólag a gazdasági világválság volt, hanem először a 2007-es ASUS EEEPC-féle netbookláz, majd a nagy konkurens, az Apple iPadjével kezdődött új korszak, az okos mobil kütyük dömpingje, amiket az emberek vettek, mint a cukrot. Voltak olyanok, akik eladták, vagy már nem invesztáltak több pénzt az asztali számítógépükbe, vagy helyette eleve táblagépet vettek. Az Apple egyébként nagyot kockáztatott, benne volt a pakliban, hogy bukás lesz a dologból. De nem így lett, bejött nekik – járhattak volna úgy, mint a ma már múlt időben létező netbookok, amiket a tábla PC-k vágtak agyon –, mivel sikeresen oldották meg, hogy az iPhone, az iPad és a Mac operációs rendszereinek kezelhetősége és látványvilága lényegében megegyezzen, a felhasználó pedig az adott szituációnak megfelelően döntsön, hogy melyiket használja éppen.

Egy olyan óriási cég, mint amilyen a Microsoft, nem állhat egy lábon. Ők is évekkel ezelőtt beléptek már a mobil piacra – Windows Mobile –, de volt egy nagy gondjuk: nem volt meg az egységes OS, sem kezelhetőség, sem pedig látványvilág szempontjából. A Windows 8-cal nagy kockázatot vállaltak, amikor úgy döntöttek, hogy a táblagépeken elérhető Windows RT, az okostelefonokra tervezett Windows Phone 8 és a PC-kre elérhető Windows 8 amiben csak lehet, hasonlítson, hogy a felhasználónak minél könnyebb dolga legyen, és minél kevesebb dolgot kelljen fejben tartania, egyszóval ne is nagyon vegyen észre különbséget a három rendszer között. A tökéletes átjárhatóságra törekedtek, és arra, hogy a triumvirátus tagjai folyamatos szinkronban legyenek egymással, éppen ezért is lett alapértelmezett a PC-s Windows 8-ban az outlook.com címhez kötött Microsoft Account megléte, ami – ha be van állítva – szinkronizálja az Internet Explorer 10 kedvenceit, a Windows áruházból letöltött alkalmazásokat stb.

Windows 8 Modern UI
Amint az látható, nekem sincs érintőképernyős rendszerem, és Magyarországon az elsők között váltottam az új rendszerre, amikor az RTM megjelent az Upgrade akcióban

Ebben a bemutatóban azt fogom megvizsgálni, hogy mennyire lehet hatékonyan használni a Windows 8 operációs rendszert hagyományosan: egérrel és billentyűzettel, úgy, ahogyan használtuk a korábbi rendszereket, és vajon mi igaz a mítoszból, hogy a Windows 8 csak érintőképernyős rendszereken domborít igazán?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények