Vodafone: 16 megabit másodpercenként

A HSPA+ (a mobil 3G-s adatátviteli technológia következő lépcsőfoka közvetlenül a HSDPA és a HSUPA után) névre keresztelt technológiát igénybe véve a brit mobilszolgáltató közleménye szerint 16 megabit per másodperc sebességet mértek a tesztet lebonyolító spanyol szolgáltatási területen.

A Vodafone az Ericsson és a Qualcomm nagyvállalatokkal együttműködésben végezte el a kísérletet, amelyben az úgynevezett 64 QAM (kvadratúra amplitúdó moduláció) és a MIMO (Multiple Input Multiple Output) technológiák segítségével sikerült elérniük a kiugróan magas átviteli sebességet. A 64 QAM úgy továbbítja az adatokat, hogy két, 90 fokban aszinkron adathordozó rádióhullám amplitúdóját változtatja. A MIMO egy többantennás rendszernek felel meg, amely az átviteli sebesség növekedését és a sugárzás hatótávolságának emelését teszi lehetővé az átvitelhez szükséges erőforrás mennyiségének növekedése és a rendelkezésre álló sávszélesség felemésztése nélkül.

Ugyanakkor a Vodafone elismerte, hogy a felhasználók valószínűleg nem fognak ekkora átviteli sebességgel találkozni a közeljövőben még akkor sem, amikor az új technológia már teljesen elérhetővé válik. A cég szerint az átlagos sebesség 4 Mb/s körül mozog majd, míg „ideális körülmények között”, például videóletöltéseknél elérhető lesz az akár 13 Mb/s vagy ennél nagyobb sebesség is.

A brit mobilszolgáltató egyébként korántsem az első cég, amely a HSPA+ technológiával kísérletezik: az ausztrál Telstra már 2006-ban elindította saját HSPA+ szolgáltatását, amelyen keresztül elméletben akár 21 Mb/s letöltési sebességet is produkálhatunk. Sőt, a cég tervei szerint még ebben az évben 42 Mb/s letöltési sebességgel kápráztatják el a világot.

A HSPA+ legnagyobb hátránya, hogy használatához új eszközöket kellene vásárolnunk pusztán kompatibilitási okokból kifolyólag; a Vodafone szerint a technológiához megfelelően illeszkedő termékek tesztelése és érvényesítése már folyamatban is van.

A Vodafone HSPA+ szolgáltatásának startjáról ugyanakkor a cég nem közölt információt.

Azóta történt

Előzmények