Szigorít a Vodafone: durván lassulhat a mobilnet

A Vodafone tavaly nyáron a magyar piacon elsőként jelent meg korlátlan adatforgalmat biztosító mobilinternetes csomaggal, amely a kezdetben gyenge HSDPA-lefedettség ellenére is népszerű volt. Sokaknak nem tetszett viszont, hogy a fájlcserélő programokat nem engedélyezte a szolgáltató: ezek futtatása extrém használatnak minősült, amit 5 GB túllépése esetén egy forgalomarányos csomagba való áthelyezéssel szankcionáltak. Idén ősszel azonban változtak a feltételek.

A Vodafone kivette a fájlcselérő alkalmazások használatának tiltását az Internet Szabadon csomag felhasználási feltételeiből, de ezzel párhuzamosan olyan korlátozásokat vezetett be, melyek nemcsak a fájlcserét, hanem – hogy egy PR-es fordulatot használjunk – a „teljes internetezést” is ellehetetlenítik. A csomagra előfizetők mostantól – függetlenül attól, hogy használnak-e P2P alkalmazásokat – 5 GB adatforgalomig kapcsolódhatnak a hálózatra teljes sebességgel, ha ezt a limitet átlépik, csúcsidőben csökkentett sávszélességgel kell beérniük, ha pedig 10 GB fölé mennek, csúcsidőn kívül is, azaz egész nap lassabb lesz a net.


Egy olvasónknál ez a helyzet

Azt, hogy mennyivel csökkenti a sávszélességet, a szolgáltató nem specifikálja, csupán annyit vállal ezzel kapcsolatban, hogy a „lassítás mértéke nem akadályozhatja a szolgáltatás rendeltetésszerű használatát”, azaz a sebességértékek nem csúszhatnak az Általános Szerződési Feltételekben (ÁSZF) meghatározott garantált minimum alá, ami jelen pillanatban 150 kbps. Magyarán: szabad ugyan a fájlcsere, de cserébe a korlátlannak hirdetett csomag csak 5 GB adatforgalomig használható teljes értékűként, 10 GB felett pedig csak korlátozott internetezésre alkalmas.

150 kbps mindenkinek elég

Megkeresésünkre a Vodafone Magyarország megerősítette, hogy valóban bevezették a kétlépcsős forgalomlassítást az Internet Szabadon csomag esetében. A lépést azzal indokolták, hogy „az ügyfeleink nagyon kis része hatalmas adatforgalmat bonyolít, ami a mobilinternetezők többsége számára jelentősen csökkenti a sebességet, ezáltal pedig a mobilinternet élményét. A mobilinternet-technológia jelenleg még nem képes a kis területen összpontosuló nagy adatforgalmat (ügyfelenként több 10 GB-ot) kezelni anélkül, hogy a többi felhasználó minőségromlást ne érzékelne” – mondták.

Lapunk úgy tudja, hogy a csomag átalakítását az indokolta, hogy a felhasználók kijátszották a fájlcserélő alkalmazásokra vonatkozó korlátozást, mégpedig úgy, hogy ftp-ről töltöttek le nagy mennyiségű, akár több 10 GB-nyi adatot; az ftp-forgalmat szűrni pedig a protokoll egyéb – például vállalati – célú felhasználása miatt nem lehet. A Vodafone mindenesetre állítja: „a lassított mobilinternet is teljes értékű széles sávú szolgáltatás, amely kiválóan használható böngészésre, e-mailezésre, chatelésre.”

Tetszik tudni?

A probléma az, hogy a csomag felhasználási feltételeit a szolgáltató – 2007 nyara óta nem először – úgy módosította utólag, hogy arról nem tájékoztatta megfelelően az előfizetőket: az újonnan bevezetett kétlépcsős sávszélesség-csökkentésről a mai napig sem az ÁSZF-ben, sem a Vodafone honlapján a nincs említés. A Vodafone ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta, hogy eleget tett a jogszabályi előírásoknak azzal, hogy az ÁSZF-módosításról két országos napilapban (Népszabadság, Magyar Nemzet) közleményt jelentetett meg október 24-én.

Az ÁSZF-ben azonban kizárólag az szerepel, hogy az 5 GB-os limit túllépése esetén „a szolgáltató rugalmasan, a hálózat aktuális terheltségétől függően lassíthatja az adatforgalmat.” Ez a nem túl szabatos kitétel annyiban megállja a helyét, hogy – úgy tudjuk – a sávszélesség-csökkentéssel nem feltétlenül él a szolgáltató az ország egész területén, hanem csak ott, ahol a nagy előfizetői koncentráció miatt leterheltebb a hálózat, mint például a fővárosban.

Volt már ilyen

A teljes körű tájékoztatás hiánya miatt mind a meglévő, mind a nem elég rámenős új előfizetők becsapva érezhetik magukat, mert nem azt a szolgáltatást kapják, amelyet hűségnyilatkozat aláírásával megrendeltek. Egy ehhez hasonló eset miatt öt évvel ezelőtt a csalódott ügyfelek pert indítottak és nyertek a Vodafone Magyarország ellen. Akkor a bíróság kimondta, hogy a 2002-ben korlátlanként meghirdetett GPRS-szolgáltatásra utólag jogtalanul vezetett be adatforgalmi korlátozást a szolgáltató. A szerződésmódosítást ezért a cégnek vissza kellett vonnia, és vissza kellett állítania az azt megelőző állapotot, azaz fel kellett oldania a forgalmi korlátot.

A cég szerint viszont a két ügy között nem lehet párhuzamot vonni. „A két eset különböző, célunk ezzel a lépéssel az, hogy előfizetőink nagy többsége egyenletesen és jó minőségben használhassa a mobilinternetet mindenkor” – közölte a szolgáltató.

Azóta történt

Előzmények