A kínai felhőcégeket is tiltólistára teheti az USA

Amerikai szenátorok egy csoportja sürgeti Joe Bident, hogy mielőbb szankcionálja a nagy kínai felhőcégeket, a Huawei mellett a többi óriást is.

Kilenc szenátor sürgeti Joe Bident és kormányát, hogy tegye tiltólistára és vessen ki szankciókat a Huawei Cloudra és más nagy kínai felhőszolgáltatókra, nemzetbiztonsági aggályok miatt.

A levél szerint a kínai felhőcégek más országok kormányaival működnek együtt, néha szankcionált kormányokkal is. Ez fenyegetés szerintük az USA és szövetségesei, partnerei nemzetbiztonságára és gazdaságára.

A szenátorok nem csak tiltólistát és szankciókat, exportkorlátozást és befektetési tilalmat is kérnek. A Huawei Cloud mellett a listájukon van az Alibaba Cloud, a Baidu Cloud és a Tencent Cloud is.

Van rá esély, hogy hamarosan konkrét intézkedések születnek, ugyanis a kínai felhőcégek Amerikára leselkedő veszélyeivel már 2020 augusztusában, még Trump alatt kezdett foglalkozni az USA.

A levél után ugyanis Gina Raimondo kereskedelmi miniszter hasonló aggályokat hangoztatott a kínai felhőcégekkel és a nemzetbiztonsággal kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények