Ostromol az USA, de Kína és Brazília összefognak a chipiparban

A brazil elnök szerint alaptalan a nyugat kémkedéssel kapcsolatos félelme, így Brazília és Kína nagyszabású együttműködésbe kezdenek a chipiparban. A németeknél közben terítéken a Huawei elleni fellépés.

Az USA egyre több szövetségesét veszi rá, hogy vágja el a lehető legtöbb chiptechnológiától Kínát, így ezeket a kezdeményezéseket valamilyen formában mostanra már Hollandia (az ASML miatt kulcsfontosságú) és Japán is támogatják. Nem mindenki osztja azonban a súlyos aggodalmakat a nemzetbiztonság és a kémkedés kapcsán.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök például megvédte a Kínával való technológiai együttműködést, alaptalannak tartva a nyugati aggályokat. Közölte, hogy senki nem tilthatja meg Brazíliának, hogy fejlessze a kapcsolatait Kínával – és a Huawei egyik kutatás-fejlesztési központját is megnézte, majd Pekingbe látogatott. Közölte, mindez azt jelzi, hogy nincsenek előítéleteik a Kínával való kapcsolat terén.

A két ország nagyszabású együttműködésbe kezd továbbá a chipiparban, a félvezetőszektort, a kiberbiztonságot, az 5G-t és Amazóniát, annak műholdas megfigyelését is érinti mindez.

Az USA nyomása ellenére Brazília tárt karokkal várja a kínai fejlesztéseket és befektetéseket, kínai félvezetőgyárat is építenek, továbbá a fejlesztéseket is segítik, többek között.

Németország belügyminisztériuma ezzel párhuzamosan a napokban közölte, hogy az ország 5G-s hálózatának minden kínai alkatrészét elkezdték megvizsgálni. Mindez komoly lépéseket eredményezhet a Huawei és Kína kapcsán, erről régóta vannak szivárgások.

Azóta történt

Előzmények