Dél-Koreát is chipháborúra kéri az USA

Amennyiben a Micront betiltják Kínában, Dél-Korea chipgyártói tölthetnék be mögötte az űrt – ezt viszont meg akarja akadályozni az USA.

Az USA számos módon vívja a maga chipháborúját Kínával, ennek egyik része, hogy a szövetségeseit is ráveszi az eszközök, technológiák exportkorlátozására.

Egy ideje már lehet hallani, hogy a sorozatos intézkedésekre válaszul Kína a Micront vizsgálja, állítólag van rá esély, hogy megtiltják a cégnek, hogy chipeket árusítson Kínában. Ebben az esetben a dél-koreai chipgyártók vehetnék át a helyét (többek között), de az USA sürgette a dél-koreai kormányt, hogy ezt ne engedje meg a helyi cégeknek.

Dél-Korea és az USA elnöke a hét elején találkoztak egymással, ilyenre 2011 óta nem volt példa.

A jelentések szerint az USA azt szeretné, ha sem a Samsung, sem az SK Hynix nem növelnék az eladásaikat Kínában, amennyiben a Micront betiltják Kínában. A Micron egyelőre annyit jelzett, hogy együttműködik a helyi hatóságokkal, és minden normál módon működik.

Hivatalosan annyit mond a Fehér Ház, hogy Dél-Koreával együttműködnek félvezetőipari befektetések, kritikus technológiák biztosítása és gazdasági kérdések kapcsán.

Azóta történt

Előzmények