A TikTok Lite is igen káros lehet a gyerekekre

24 órát adott az EU a ByteDance-nek, hogy kockázatelemzést adjon ki a TikTok Lite kapcsán, mert az is káros lehet a gyerekekre.

Információkéréssel fordult az EU a ByteDance-hez, konkrétan kockázatértékelést szeretnének látni 24 órán belül a TikTok Lite kapcsán – mert bár az elindult Franciaországban és Spanyolországban, de az EB aggódik, hogy ez is káros a gyerekek mentális egészségére.

A DSA keretében vált lehetővé ez a lépés, amelyre két hónappal azután került sor, hogy a lehetséges törvénysértések miatt a TikTok ellen vizsgálatot indított az EU.

A TikToknak most kockázatelemzéssel kellett volna előállnia az app kiadása előtt az EU-ban, közölte az EB. Thierry Breton amiatt aggódik, hogy a közösségi média „lite” pont olyan mérgező és függőséget okozó, mint egy hasonló kategóriába sorolt cigaretta. Breton szerint mindent megtesznek majd a kiskorúak védelméért.

Az EB-t különösen aggasztják az új Task and Reward Lite program hatásai, a felhasználók mentális egészsége és a függő viselkedés ösztönzése. A 18 év fölöttieket célzó TikTok Lite ugyanis pontokat ad, ha a felhasználó bizonyos tevékenységeket végez, például videókat néz, tartalmat lájkol, tartalomgyártókat követ vagy ismerősöket hív meg. A pontokat például PayPal-ajándékkártyára vagy Amazon-kuponra lehet beváltani vagy éppen TikTok-érmére, amivel a tartalomgyártóknak lehet pénzt küldeni.

Az EB kiértékeli a TikTok kockázatelemzését, további válaszait, majd felméri a következő lépéseket. A rendszerszintű kockázatok kapcsán is tájékoztatást és részleteket kértek a cég válaszintézkedéseiről.

Azóta történt

Előzmények