Erőszakos tartalomba fut a gyerek, ha internetezik

Egy jelentés szerint elkerülhetetlen, hogy a gyerek erőszakos tartalommal találja magát szembe, ha internetezik.

A brit Ofcom (médiahatóság) tanulmánya és jelentése szerint ha a gyerekek használják az internetet, akkor elkerülhetetlen, hogy erőszakos tartalommal találják magukat szembe (többek között olyannal, ami önmagukban való kár okozására buzdít), már az általános iskolás korban.

A világ minden részén nagy kihívás a kormányzatoknak és tech cégeknek, hogy tegyenek valamit a kiskorúak, gyerekek védelméért.

A britek tavaly októberben bár szigorú törvényeket hoztak a közösségi platformok számára, és elvileg a gyerekeknél meg kell gátolni a káros tartalmak elérését, életkor ellenőrzésével és a korhatárok betartásával. Ha ez nem teljesül, az Ofcom büntethet, de erre még nem került sor, mert dolgoznak ennek gyakorlati megvalósításán. Ráadásul sok cég, köztük a WhatsApp is ellenzi a törvényt, mert a végpontok közötti titkosítást fel kellene szerintük emiatt oldani.


[+]

Az Ofcom által vizsgált, 8 és 17 év közötti 247 gyerek mindegyike erőszakos tartalmakkal találkozott internetezése során, főleg a közösségi médiában, a videomegosztókon és az üzenetküldőkön. Az Ofcom szerint gyakori az erőszakos gamingtartalom, a verbális diszkrimináció és az utcai harcok felvételei.

A gyerekek azt mondták, nem érzik, hogy ráhatásuk lenne a javasolt tartalmakra, és nem értik, hogyan működik az ajánlási rendszer. Utóbbira csak „az algoritmusként” hivatkoztak.

Az Ofcom szerint a kutatás sürgős üzenet a tech cégeknek: itt az idő cselekedni.

Az olaszok egyébként kicsiben, de már el is kezdték: miközben az USA-ban a héten eldőlhet, kötelezik-e a ByteDance-t a 16 milliárd dolláros amerikai árbevételt produkáló TikTok eladására, addig az olaszok 10 millió euróra büntették a TikTokot, amiért a fiatalokra esetleges káros tartalmakat elégtelenül ellenőrizték.

Azóta történt

Előzmények