Floridában tilos lett 14 év alatt facebookozni

Florida kormányzója aláírta: a 14 év alattiaknak tilos a közösségi média, 14 és 15 évesen szülői jóváhagyás kell a platformok használatához.

Ron DeSantis, Florida kormányzója aláírta, hogy a 14 év alatti gyerekeknek tilos a közösségi média használata, a 14 és 15 évesek számára pedig szülői hozzájárulás kell ehhez.

A támogatók szerint az intézkedés megvédi a gyerekeket az online kockázatoktól, amelyek a mentális egészségüket károsítják. Az intézkedés tükrében a platformok kötelesek az érintett fiókokat megszüntetni. A kiskorúakat külsős hitelesítési rendszerrel kell szűrjék.

Egy korábbi tervezet szerint 16 év alatt teljesen tilos lett volna Floridában a közösségi média, de a kormányzó szerint így sérült volna a szülők jogköre. Most az idősebb gyerekek használhatják a platformokat, ha a szülők is így szeretnék. A törvény 2025 elején lép életbe.

DeSantis szerint a közösségi média sokféleképp árt a gyerekeknek, így a törvény most nagyobb lehetőséget ad a szülőknek a védelmükre.

A támogatók szerint a közösségi média káros hatásaitól így megmenthetőek a gyerekek és az ő jóllétük, mivel a platformot sokat használók idegességet, depressziót és mentális negatívumokat tapasztalnak.

A kritikusok szerint a döntés törvényt sért, árt a szólásszabadságnak és alapvetően a szülőknek kellene döntést hozni a gyerekek online jelenlétéről, nem a kormánynak. A Meta is ellenzi a döntést, továbbá a hitelesítés miatt adatvédelmi aggályokat fogalmaz meg. A szülői jóváhagyás kérését azonban támogatnák az online alkalmazásboltokhoz.

A floridai tervezet nem nevez meg konkrét cégeket, platformokat, csak olyan oldalakat, amelyek lényege a végtelen görgetés, a lájkok, az automatikusan játszódó videók, az élő streaming és a push üzenetek. Az üzenetküldésre, e-mailekre, egyebekre épülő appok és weboldalak nem esnek majd a törvény hatálya alá.

A törölt fiókokhoz kapcsolódó személyes adatok törlését is előírják, ha ezt valaki elmulasztja, perelhető.

A gyerekek közösségi médiához való hozzáférését Utah, Arkansas, Louisiana, Ohio és Texas is korlátozta már, további államok szintén erre készülnek.

Azóta történt

Előzmények