Nagyon gyorsan betilthatja az EU a TikTok újítását

Amennyiben nem kap megfelelő válaszokat, az EU már csütörtökön betiltja a TikTok Lite jutalmazási programját.

Az EB hétfőn jelezte, hogy már csütörtökön felfüggesztheti a TikTok Lite jutalmazási programját az EU-ban, amennyiben a TikTok nem tudja eloszlatni az aggályokat a gyerekekre gyakorolt függőség kapcsán.

A francia és spanyol appindulás kapcsán az EU vizsgálatot rendelt el, a DSA keretében pedig előírta, hogy amennyiben a cég nem nyújt teljes bizonyítékot a biztonság kapcsán, akkor felfüggesztik a funkciót, mert az a gyanú szerint függőséget generál. Thierry Breton ennek kapcsán többször figyelmeztette a vállalatot. Szerdáig kaptak időt, utána az EB dönt a felfüggesztésről.

A TikTok közölte: csalódottak az EB döntése kapcsán, a jutalmazási hub pedig nem elérhető 18 év alatt, továbbá a videónézési feladatokon napi korlát van. Azt mondták, tovább egyeztetnek az EB-vel.

24 órát kaptak mindenesetre a kockázatelemzés benyújtására, ellenkező esetben az éves, globális árbevételük 1 százalékának megfelelő összegre bírságolják őket. Május 3-ig pedig további információkkal állhatnak elő. A szükséges elemzést a két érintett országban sem adták be az indulás előtt, pedig ezt a DSA előírta.

Februárban egy másik EU-s vizsgálat is indult a TikTok ellen, a gyermekek védelme és az átlátható reklámok kapcsán.

Azóta történt

Előzmények