Szenvednek a fiatalok: New York is pereli a Metát és a TikTokot

A közösségi médiás cégek nagyban fokozzák a fiataloknál a mentális krízist, ezért New York is pert indított.

Az USA-ban egyre jobban rászállnak a hatóságok és a politikusok a közösségi cégekre, így a Meta alá tartozó Facebookra és Instagramra, továbbá a YouTube-ra és a TikTokra, amiért azok nem a fiatalok megvédésén, hanem a függőségük fokozásán és a mentális egészségük krízisének fokozásán dolgoznak évek óta.

Most New York város polgármestere is közölte, hogy ők is beperelték a közösségi cégeket (Meta, YouTube, Snap, TikTok). A vádjuk szerint szándékosan úgy tervezték a platformjaikat, hogy tervezetten manipulálják és függővé tegyék a közösségi appokkal szemben a gyerekeket és a fiatalokat.

Gyerekek és iskolák nevében már több száz ilyen pert indítottak csak az USA-ban. New York polgármestere szerint az utóbbi évtizedben jól láthattuk, milyen függőséget okozó és nyomasztó tud lenni az online világ, a gyerekeket pedig kiteszi egy szünet nélküli áradatnak a káros tartalmak kapcsán. Mindez pedig csak fokozza a fiatalok mentális krízisét, folytatta.

A hatóságok el akarják érni, hogy ezek a cégek inkább védjék az ilyen tartalmaktól a fiatalokat. Mark Zuckerberg a múlt hónapban a szenátus előtt kért bocsánatot a családoktól, miután súlyos kritikákat kapott a gyerekek és a közösségi média kapcsán.

A Meta jelezte, azt akarja, hogy a fiatalok az életkoruknak megfelelő, biztonságos online élményben részesüljenek, a TikTok pedig biztonságban tartaná a közösségét. Hasonlóan védekezett a Google is.

Azóta történt

Előzmények