A TikTokon marakodik Trump és Biden, betilthatja az USA

Trump szerint ha betiltják a TikTokot, annak a felelőse Biden lesz. A betiltás Trump szerint csak a Metát tenné még gazdagabbá.

Az USA továbbra is egyre csak szigorít és korlátoz számos fronton, a TikTok ügye és esetleges betiltása pedig igen régóta téma az ottani politikában.

Az ügy most ott tart, hogy az amerikai képviselőház megszavazta: a ByteDance úgy 9 hónapot kapna, hogy az amerikai működést leválassza, a TikTok amerikai céghez kerülhessen – ellenkező esetben a TikTokot betiltják az országban. A tervezet így a Szenátus elé kerül, és ha ott is átmegy, akkor Joe Biden elnök már többször jelezte, törvény lesz belőle, mert aláírja.

Donald Trump republikánus elnökjelölt ennek kapcsán közölte, hogy Biden be akarja tiltani a TikTokot, és ő lesz a felelős, ha ez megtörténik. Ennek kapcsán arra kérte a szavazókat, emlékezzenek erre. Hozzátette, ezzel a Metánál lévő vezetőket teszi még gazdagabbá és befolyásosabbá. Arra sürgette a fiatalabb szavazókat (akik zömében TikTok-felhasználók), hogy vegyék ezt figyelembe.

Trump szerint a TikTok betiltása csak a Metát erősítené.

Több lap rámutatott, hogy amikor 2020-ban Trump volt az elnök, nemzetbiztonsági okokból maga is be akarta tiltani a TikTokot és a WeChatet, de akkor a bíróságok ezt nem hagyták.

A TikTok azt mondja, semmit nem oszt meg a kínai kormánnyal az amerikai felhasználói adatok kapcsán, a tiltás pedig a szólásszabadságot tiporná el, sértve a törvényeket. A jelentések szerint máris jogi lépésekre készülnek.

A Fehér Ház szerint nem betiltani akarják a TikTokot és társait, hanem biztosítani, hogy az amerikai céghez kerüljön, és a lakosok érzékeny adatai ott maradjanak, és senki ne manipulálja őket algoritmusokkal (a szóvivő többször erősen célzott Kínára).

Az amerikai választások közeledtével a hasonló kérdésekből igen súlyos és nagyon megosztó politikai témák válhatnak, nem csak a platformok irányelvei, gyakorlatai és viselkedései miatt, hanem maguk a kampányok, a politikusok és azok céljai miatt is.

A Meta egyébként 2021. január 6-án tiltotta le Trumpot, tavaly pedig újra engedélyezte a fiókját. Idén februárban Biden újraválasztási kampánya a TikTokon is elindult, Trump kampánya viszont nem.

Frissítés

Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa megszavazta a tervezetet, Biden pedig várhatóan aláírja azt. Várhatóan nem marad a dolog válasz nélkül, amit nem csak az jelez, hogy a TikTok perre készül, hanem az is, hogy Kína töröltette az Apple-lel a Meta WhatsApp és Threads appjait Kínában az alkalmazásboltból.

Azóta történt

Előzmények