Nagy fogást csinált a magyar rendőrség

A háttér még nem világos, de úgy néz ki, hogy a rajtaütés során elfogottak internetes csalások során megszerzett pénzek tisztára mosását végezték.

Az ORFK ma reggel a police.hu oldalon jelentette be, hogy tegnap nagyszabású akciót folytattak le: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Vagyon-visszaszerzési Hivatal üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A nyomozás adatai szerint két szolnoki férfi céghálózatot működtetett, hogy főként internetes csalásokból származó pénzösszeget legalizáljanak,  illetve tüntessenek el. A pénzmosáshoz több száz, akár több ezer bel- és külföldi bankszámlát használtak, az okozott kár több százmillió forint lehet.

A közlemény szerint a hálózatra a Készenléti Rendőrség összehangolt akcióban, egyszerre 19 helyszínen, csaknem 200 rendőr részvételével, a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei bevonásával csapott le 2019. május 14-én Szolnokon és több környező településen.

A KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal nyomozói lefoglaltak 83 millió forint készpénzt, ingóságokat, 22 gépkocsit, köztük több luxusautót 236 millió forint értékben. Zár alá vettek bankszámlákat, üzletrészeket, valamint 500 millió forint értékben 16 ingatlant. A bűnszervezet tagjaitól, valamint a hozzájuk köthető helyszínekről lefoglalt, illetve zár alá vett vagyonelemek összértéke mintegy 850 millió forint. A nyomozás és a felhalmozott vagyon eredetének vizsgálata tart.

A büntetőeljárásnak jelenleg 13 gyanúsítottja van. A bűnszervezetet irányító két szolnoki férfi mellett a KR NNI egy szintén szolnoki illetőségű informatikust vett őrizetbe, aki az illegális bevételek legalizálásában nyújtott segítséget. A nyomozóhatóság előterjesztést tett mindhárom férfi letartóztatására, amit az illetékes bíróság május 16-án elrendelt. A szabadlábon védekező további 10 gyanúsított között szerepel ügyvéd, a strómanokkal kapcsolatot tartó személy, valamint irodai alkalmazottak.

A közleményben említett gyanúsítottak minden bizonnyal a szervezett internetes bűnözés hierarchiájában az úgynevezett „money mules” kategóriájába tartoznak: az itt tevékenykedők szerepe, hogy többek között pl. felvegyék, megszerezzék az internetes átverések, hackelések után hozzáférhetővé vált készpénzt, illetve az ellopott összegek tisztára mosását végzik.

Azóta történt

Előzmények