A Windows XP és a magyar rendőrség

Ha egy állami, közigazgatási szervezet egy már nem támogatott operációs rendszert használ, azt kiemelt kockázatnak kell tekinteni.

Érdekes dologra hívta fel a figyelmet blogján dr. Gyömbér Béla szakjogász, aki az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) egyik vizsgálati jelentését átbogarászva talált rá egy különleges megállapításra.

Az AJBH egy speciális vizsgálatot végzett Észak-Magyarországon – OPCAT (Optional Protocol to the Convention Against Torture, célja, hogy a kínzás, a kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetés vagy bánásmód tilalmának gyakorlati megvalósulását biztosítsa). E vizsgálat összefoglaló jelentésében szerepel, hogy Balassagyarmaton azt találták, hogy adatvédelmi problémákat okoz, esetlegesen az Alaptörvényt is sérti az, hogy a rendőrkapitányságon Windows XP operációs rendszert használnak.

Az ott szolgálatot teljesítő rendőrök a Robotzsaru Neo programmal dolgoznak, melynek működését kielégítőnek ítélik, ám: „…nekik régi gépeik vannak, Windows XP operációs rendszerrel ellátva.”

Az AJBH jelentése ezzel kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy a Windows XP támogatását a Microsoft 2014. április 8-án beszüntette, ezért „aggályos, hogy ilyen idejétmúlt operációs rendszeren fut a Robotzsaru Neo, mivel bűnügyi személyes adatokat kezelnek a rendőrségi eljárások során.”

Ebből következően – írja Gyömbér Béla –: „A nem megfelelő (ennek objektív ismérvei nem kerülnek kibontásra, kivéve a már említett támogatottság hiányát) operációs rendszerrel ellátott számítógépekkel a fogvatartottak adatainak rögzítése a rendőrségi eljárások során a jelentés szerint „veszélyezteti az Alaptörvény VI. cikk (3) bekezdésében foglalt személyes adatok védelméhez fűződő jog érvényesülését.” Majd hozzáteszi: Ráadásul a bűnügyi személyes adat és a különleges adat kéz a kézben jár. A bűnügyi személyes adatok kezelése esetén ugyanis – eltérő rendelkezés hiányában – a különleges adatok kezelésének feltételeire vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.”

A jogász végkövetkeztetése az, hogy bár a Windows XP használata szinte már a láthatatlan határ alá esett, ám ha kritikus helyeken, a közigazgatásban használnak egy nem támogatott rendszert, az különösen magas kockázatot jelent adatvédelmi szempontból – és hamarosan igaz lesz ez a Windows 7-re is, melynek jövőre szűnik meg a támogatása.

Azóta történt

Előzmények