14 millió euró egy új európai p2p-szabványra

Míg a kiadói iparban és egynéhány országban a p2p-alapú technológiák a lassanként az ördög másik nevét jelentik, addig az Európai Unió a napokban hozta nyilvánosságra, hogy 14 millió euróval támogatják azt a négyéves projektet, melynek célja, hogy a televízióadások a p2p-s BitTorrenthez hasonló módon, az interneten keresztül jussanak el a készülékekre (mint például a BBC közelmúltban elindított iPlayer nevű szolgáltatása, amelynek keretében régi műsorokat lehet letölteni és megnézni a tévén).

A munkálatokba 21 partner is bekapcsolódott (többek között a BBC, a European Broadcasting Union, a Lancaster University, a Markenfilm, a Pioneer Digital Design, a Centre Limited és a finn VTT Technical Research Centre), akik együtt további 5 millió euróval támogatják a fejlesztést. A projekt az Unió által meghirdetett 7. Kutatási Keretprogram (Seventh Framework Programme for research and technological development – FP7) része, melynek célja Európa szerepének erősítése a kutatás-fejlesztés terén.

A P2P Next elnevezésű vállalkozásban egy szabványos, minden televíziós vállalkozás számára alkalmazható rendszert kívánnak kifejleszteni, amely mind a tárolt tartalmak letöltését, mind pedig az élő adások megtekintését támogatja, s – mint a finn Jari Ahola, a projekt koordinátora elmondta – a nagy tömegeket kiszolgáló internetes tévézés megoldása a p2p nélkül gyakorlatilag lehetetlen volna. A rendszerben azt is meg fogják majd oldani, hogy a különféle tartalmakhoz – az előfizetésektől és az üzleti modellektől függően – a jogosultságoknak megfelelően lehessen hozzáférni.

Jari Ahola tájékoztatása szerint a rendszer alapelemei már kész lesznek augusztusra, az első tesztverzió elindítását pedig jövő év végére tervezik. A projekt a Delft Műszaki Egyetem által fejlesztett, nyílt forráskódú, úgynevezett Tribler-technológiát használja fel.

Azóta történt

Előzmények