Letölthető a Joost 1.0-s változata

A Joost, a Skype alapítói által kitalált, s már tavaly óta nagy erővel szervezett p2p-alapú, ingyenes internetes televíziós vállalkozás – mely jelenleg több mint 250 csatornát és több mint 15 ezer tévéshow-t kínál – a célegyenesbe érkezett: ma kibocsátották végre az 1.0-s változatot, s bár a szolgáltatás még maradt béta állapotban, már közel a hivatalos indulás ideje.

Az erős médiakampánnyal megtámogatott projekt már eddig is különösen sikeresnek mondható, az utóbbi időben hetente 50 ezer új béta-tesztelő jelentkezett a cégnél, s az ingyenes és nyitott regisztrációnak köszönhetően a tulajdonosok abban reménykednek, hogy év végéig 2–3 millióra szaporodik a felhasználók száma – mondta el a cég (Ciscótól érkezett) vezetője, Mike Volpi egy interjúban. Az új változattal egy időben megújították a Joost honlapját is – ebben szerepet játszott egy nemrégiben felvásárolt vállalkozás, az OnTheToob, mely a gazdag tartalom menedzselését segíti. A jelentősen megnövekedett értékű vállalatnak jelenleg 130 alkalmazottja van szerte a világon.

Volpi az interjúban elmondta, hogy továbbra sem tervezik a nyitott platformot, mivel a szigorúan törvényes keretek között működő vállalkozás csak így tudja szerzői jogi kötelezettségeit ellátni – mint mondta, ilyen platform számtalan létezik már a világban, aki azokat szeretné, használja azokat.

Az új változat valóban jelentősen megújult, mind felhasználói felületében, mind funkcióiban. A műsorok megtekintésén kívül számtalan kiegészítő alkalmazást is kínálnak (chat, blog, feliratozó stb.), s még további widgetek fejlesztése is folyik. (A Joost API-ja nyilvános, tehát engedik a külső fejlesztéseket, bár a minőség érdekében bizonyos kontrollt kívánnak gyakorolni.)

Azóta történt

Előzmények