Filmek és zenék már biztosan lesznek az új netes tévén

A Skype alapítóinak új, p2p-alapú ingyenes internetes tévéje, a Joost – ahogyan többször is írtunk már róla – gyakorlatilag már kész van, az indulást a technikai tesztek mellett valószínűleg a legnagyobb akadály, a szerzői jogi ügyek rendezése késleltetheti (a béta-változat regisztáció és kis várakozás után már kipróbálható). Az „ifjabb korukban” ilyen szempontból fenegyereknek számító Niklas Zennström és Janus Friis (KaZaA) már a projekt indulásakor kijelentették, hogy elegük van a törvényességi hercehurcákból, jogilag teljesen tiszta vállalkozást szeretnének működtetni. Az elmúlt hónapokban ezért folyamatosan tárgyalásokat folytattak a nagy médiavállalatokkal, hogy milyen feltételek mellett történhet majd anyagaik közzététele.

A napokban a Joost nagy lépést tett a tényleges indulás felé, hiszen megállapodtak a világ egyik legnagyobb médiavállalkozásával, a Viacommal (többek között e holding rendelkezik az MTV, a Comedy Central, a Nickelodeon, az MTV2, a Logo, a Spike TV, az mtvU, a VH1, a BET Networks, a Paramount Pictures, a Paramount Vantage és a Paramount Classics jogaival). A Joost – ellentétben a népszerű YouTube-bal – nem rövid klipekre, hanem hosszú időtartamú, jó minőségű anyagokra fog támaszkodni – valódi, a nézők által összeállított műsorú televízió lesz, tehát filmeket, dokumentumműsorokat, teljes koncertfilmeket stb. lehet majd megnézni. Az ingyenességet úgy kívánják biztosítani, hogy – hasonlóan a hagyományos kereskedelmi televíziók műsorához – reklámok szakítják majd meg az „adást”. Nos, épp a reklámokról tárgyalt a Joost és a Viacom, s végül abban állapodtak meg, hogy a Punk’d, a Beavis & Butthead, és a Real World tulajdonosa a saját tartalmainak reklámszüneteit ő maga fogja értékesíteni.


A hatalmas adatbázissal rendelkező Viacom megnyerésével a Joost nagy lépést tett előre, s engedékenységüket magyarázhatják a kedvezőtlen tapasztalatok – nem régen történt, hogy a YouTube a vállalat követelésére 100 ezer klipet törölt az oldalról, s a Viacom folyamatos fenyegetőzése miatt készülnek a szerzői jogi szűrés megoldására is.

A Joost vezetői már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Viacom mellett a Warner Music és az Endemol (a Big Brother jogtulajdonosa) vezetőivel is.

Azóta történt

Előzmények