A LiveStation, az élő internetes tévé megkezdte próbaadását

A Microsoft technológiája által támogatott p2p-alapú élő internetes televíziós szolgáltatás, a LiveStation a héten elérkezett fejlesztésének újabb állomásához: megkezdték a nyilvános bétatesztelést. A fejlesztő cég, a brit telephelyű Skinkers némi hezitálás után végül is úgy döntött, hogy a próbaüzemben nem sport- vagy szórakoztató csatornákat lehet majd elérni, hanem hírműsorokat. (Matteo Berlucchi, az egyik fejlesztő nyilatkozata szerint egyrészt azért, mert ezekkel az adásokkal kapcsolatban lényegesen kevesebb szerzői jogi probléma merül fel, másrészt pedig azért, mert a Enders Analysis tanácsadó cég szerint körülbelül 60 millió olyan szélessávon internetező felhasználó van a tesztterületeken, akiket leginkább a 24 órán át működő hírműsorok érdekelnének).

A Skinkers a technológiák (Pastry, illetve SplitStream) licencét még 2006 júniusában vásárolta meg a Microsofttól, akiknek IP Ventures nevű projektje a kezdő, ám ígéretes vállalkozások támogatását célozza. A tévé fejlesztése azonban a britek érdeme, bár a Microsoft jelen van a vállalkozásban, de kevesebb mint 10 százalék a részesedése. A szolgáltatás használatához a Microsoft Silverlight médiaplatformja is szükséges.

A zárt tesztelés tavaly nyáron indult, de ősztől már lehetett a nyilvános próbaüzemre is jelentkezni – igaz, az aktivációs linket itt, a szerkesztőségben csak ma kaptuk meg. (Meghívók küldésére egyelőre nincs még lehetőség, de előzetes regisztrációra viszont igen.) Az európai felhasználók számára a választékban jelenleg az al-Dzsazíra, a BBC World, a BBC World Service, a BBC Radio 4, a Bloomberg Television, az EuroNews (angolul és franciául), a France 24 (angolul és franciául), valamint a Sky News található meg (az amerikaiak ennél kevesebb adót érnek el). A további tervekben is az szerepel, hogy a felhasználó földrajzi helyzetétől függ majd, hogy milyen csatornák közül válogathat, a regionális érdekű csatornák csak az adott területen kerülnek bele a csomagba – de az is szerepet játszik majd a kínálatban, hogy az adott országban van-e egy szolgáltatónak külön, kizárólagos megállapodása valamelyik tévéadóval: az amerikaiak azért nem láthatják a LiveStationön a BBC Americát, mert arra a Comcast szolgáltatónak vannak szerződése.

LiveStation beta
Minden kezdet nehéz...

A Berlucchival interjút készítő PC Magazine kérdésére a szakember nem kívánta elárulni, hogy hány előzetes regisztráció érkezett a céghez, de annyit elmondott, hogy már több tízezren töltötték le a programot. Az újságírók rákérdeztek arra is, hogy úgy tapasztalták tegnap: a szerkesztőségben kipróbált szolgáltatás köhögősen működik, vannak csatornák amelyek nem jönnek be (ezt mi, itt az IT cafénál is megerősíthetjük, a reggeli bejelentkezéskor a tíz adóból még hatot el lehetett érni, de most, a hír megírásának időpontjában már egy sem jön be...), s erre a mérnök azt felelte, hogy tudnak a problémáról, s dolgoznak a megoldásán.

S hogy miből fognak élni? – ugyanis a szolgáltatás ingyenes. Erre Berlucchi azt nyilatkozta, hogy jelenleg nincsenek ugyan reklámok, de már folyik a munka, hogy ennek a lehetősége rövid időn belül bekerüljön a platformba.

Azóta történt

Előzmények