Rövidesen kiderül, mi lesz a Tisztaszoftver programmal

Napokon belül bejelentik, hogy folytatódik-e a Tisztaszoftver program, és ha igen, milyen feltételekkel – értesült az IT café. Amint az ismert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tavaly karácsonykor váratlanul a köz- és felsőoktatási intézmények és azok dolgozói számára a Microsoft – illetve a Novell és a Red Hat – egyes termékeinek ingyenes használatát biztosító licencprogram megszüntetését határozta el. A tárca azzal indokolta a döntést, hogy a 2012-es költségvetésbe nem tervezték bele ezt a tételt, ezért és a versenysemlegesség szempontjára való tekintettel befejezik a szoftverbérlés állami finanszírozását. 2011-ben a programra összesen, a nyílt forrású megoldásokhoz járó támogatással együtt 1,5 milliárd forintot költött az állam.

A megszüntetés hírére kisebb pánik tört ki az iskolákban: a nyílt forráskódú szoftverekre történő, rohamléptekben levezénylendő átállással, illetve az idei informatikaérettségi lebonyolításával kapcsolatban hirtelen számos, a mai napig megválaszolatlan kérdés merült fel. A Computerworld írása felvetette: a tárca döntése káoszhoz és jogszabálysértő helyzethez vezethet az érettségiken, hiszen a diákok Microsoft-platformon készültek, és az utolsó pillanatban kell majd kitanulniuk az esetleges alternatívák kezelését.

Később azonban kiderült, hogy elhamarkodott volt a minisztérium egyoldalú kommunikációja. Az NFM és a szoftvercég hazai leányvállalata ugyanis – ahogy lapunk arról elsőként beszámolt – januárban tárgyalásokat kezdeményezett az államilag finanszírozott licenckonstrukció folytatásáról. A program weboldalán nemrég új információ jelent meg, e szerint a tárgyalások még folyamatban vannak, de várhatóan rövidesen lezárulnak. „További hivatalos értesítésig (ami előreláthatóan hamarosan megtörténik)” a jogosult intézmények változatlanul használhatják a kérdéses termékeket – olvasható a tisztaszoftver.hu-n.

A Microsoft-licencek sorsáról azért is időszerű határozni, mert az NFM korábbi kommunikációja szerint 2012. március 1-jéig használhatják jogszerűen az intézmények a redmondi vállalat szoftvereit. Igaz ugyanakkor, hogy nem egyszer volt már arra példa, hogy a mindig előnyösebb feltételeket kialkudni igyekvő államnak nem sikerült a megállapodásokat lezárni az éppen aktuális licencszerződés lejárta előtt, tavaly például három hónap késéssel jutottak egyezségre a felek.

A Microsoft hazai leányvállalata a január óta folyó tárgyalásokról megkeresésünkre azt közölte, hogy azok „alakulása optimizmusra ad okot”, „Őszintén hiszünk abban, hogy az új megállapodás a 21. századi Magyarország érdeke is, hiszen a világ digitális közös nyelve a Windows, amelynek ismerete nélkül versenyhátrányba kerülnének a magyar diákok és a fiatal szakemberek” – írta a cég a válaszában.

A kormányzati oldalt képviselő Vályi-Nagy Vilmos, az NFM kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára lapunknak azt mondta, hamarosan tájékoztatni fogják a közvéleményt az oktatási licencprogram sorsáról.

Azóta történt

Előzmények